Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.02.2010 07:01 - 87-годишният Койчо Белчев: Никъде по света не се краде както у нас!
Автор: slivenplus Категория: Бизнес   
Прочетен: 1988 Коментари: 0 Гласове:
1



Инвестира се по време на криза, а се продава във време на еуфория, твърди финансистът image Койчо Белчев е тънък ценител на женската красота – с Маргарита Михнева и Камелия Тодорова. Койчо Белчев е един от деветимата наследници на основаната през 1880 г. и национализирана през 1950 г. цигарена фабрика “Слънце - Стара Загора”. Тютюневата фирма на дядо му - “Марко Белчев и синове”- Стара Загора, при Пловдив пък е най-голямата в България. Фамилия Белчеви служи за прототип на писателя Димитър Димов за написване на известния му роман „Тютюн”.

Койчо Белчев е завършил право и икономика в Цюрих, Швейцария, а докторатът му е бил на тема "Тютюнът в България". Специализира психология при проф. Карл Юнг. Бил е съсобственик на втората по големина финансово-брокерска къща - “Хейдън Стоун”, в САЩ, по-късно я продава, сега е инвестиционен консултант. Койчо Белчев, който на 5 октомври м. г. навърши 87 години, е съдружник и на най-големия фалшификатор на картини в света - професор Даниеле Донде, дал началото на нова мода, позната под името Фалшиво изкуство.


- Г-н Белчев, как намирате България след 50 години изгнание?

- Как да се чувстваш след 50-годишна носталгия!? Излязох от родината на 20, върнах се на 70 години и намерих една рухнала, разнебитена страна... Напуснах България на 6 март 1943 г., сега се връщам всеки месец. За пръв път си дойдох на 10 ноември 1989 г., тъкмо пристигнах и един приятел ми вика: “Има слухове, че Живков е съборен.” Дотогава беше опасно да се връщам – те изтрепаха моето семейство, конфискуваха всичко, нашата къща в Пловдив беше дадена на един руски генерал, а през 1991-1992 г. – 2 месеца преди законът да забрани на “Жилфонд” да продава къщи, те направо подариха 117 кв. м от едно от жилищата ни в центъра на Пловдив на някакъв от ДС за 5 лева сегашен курс - 5000 лв. тогава.

- Вие сте инвестиционен консултант, бихте ли анализирали кризата в България.

- В България кризата идва най-накрая, може би ще бъде най-силна в идущите 2-3 месеца. Догодина по всяка вероятност положението ще се стабилизира и ще започнем да вървим нагоре. Ще са нужни поне 2-3 години бизнесът да стъпи на краката си.

- Сега какво бихте ни посъветвали да правим?
- Инвестира се във време на криза, а се продава във време на еуфория. Но борсата в България е неликвидна и опасна за частния инвеститор. Иначе в Америка и в Европа времето е да се купуват акции, когато са много ниски.

Може би в България е по-добре да се купуват апартаменти, на които им са спаднали цените с 50-60 на сто. Борсата в България е опасна за някой неинформиран инвеститор. Тя е игра на професионалисти.

- Вие сте един от най-известните специалисти по тютюна. Досега някое от демократичните правителства сети ли се да ви покани като експерт, за да използва знанията ви?
- Извикаха ме един път, когато Любка Качакова беше зам.-министър. Трябваше да решим кой да стане директор на холдинга “Булгартабак”. По-късно никой не ме потърси повече. Аз съм неудобен за тази работа. Ако стана член на Управителния или на Надзорния съвет на холдинга, ще разбера как се крадат стотиците милиони левове и няма да мълча. А в “Булгартабак” се краде страхотно.

Даже Лидия Шулева преди няколко месеца каза, че “Булгартабак” се ограбва - миналата година дистрибуторите на цигари в България дължали 26 милиона, а сега - 260 милиона!? Там ли трябваше да сложат Корнелия Нинова!? Тя, която през целия си живот не е видяла лист тютюн, оглави “Булгартабак”?

- Само сантиментите към традиционния за семейството ви тютюнев бизнес ли станаха причина да се ориентирате към електронните цигари?
- В Европа никъде не може на обществени места да се пуши вече, защото е забранено. В България това ще стане през юни 2010 г. Затова електронните цигари ще бъдат единствените, които ще могат да се пушат в ресторанти, самолети, хотели, и се ориентирах да финансирам производството им.

- Партиите притискали ли са ви да ги спонсорирате – напр. за предизборните им кампании?
- Не, никога. Никой не ми е искал пари за партиите. Аз не съм се занимавал с политика и никога не съм имал амбиции към политиката. Обаче следвам политиката, защото следя събитията по света и в България.

- Какво ви е мнението за Бойко Борисов?
- Харесва ми. Особено министърът му на финансите Симеон Дянков.

- Да, но много българи правят аналогия на Дянков с “царските великденчета” – подобно на него, те са млади успели хора, които зарязаха престижните си и доходоносни професии на Запад и дойдоха в България.

- При юпитата беше малко по-различно. Те бяха съдружници на принц Кирил и там завъртяха далаверите. Докато Дянков идва по патриотични причини. Другите министри трябва да се докажат. Правят ми добро впечатление. Сега да видим това правителство ще разкрие ли големите далавери.

Защото лимузините дали са розови или не, са малка, дребна работа. По-важното е дали ще се коментира и анализира сделката на Николай Василев с БТК, която според мен е една от най-големите кражби в България, какво става с “Булгартабак”, как ще се анализира сделката на Милен Велчев с външния дълг – всичко това струваше на България много пари.

- Според вас ставали ли са в света далавери в такъв мащаб както в България?
- В една малка, бедна страна като България милиардите, които се откраднаха, по всяка вероятност това е уникално явление. В някои африкански страни като Зимбабве стават, но те са други страни, други култури.

Eдно интервю на Мартин АЛЕКСАНДРОВ,

НАД  55


Тагове:   НАС,   както,


Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930