Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.06.2010 18:20 - Как Булбанк стана собственост на свой дъщерен трезор
Автор: slivenplus Категория: Бизнес   
Прочетен: 5989 Коментари: 0 Гласове:
1



  Кой е собственикът на Булбанк? Този въпрос не спира да вълнува българската общественост вече 10 години. На пръв поглед Иван Костов хариза Булбанк на УниКредито Италиано. Няколко години след това обаче е извършена една, както казва народът, "врътка", в резултат на която Булбанк се оказва част от собствеността на някога свой дъщерен трезор.
Как става това ли? Ето как. Българска външнотърговска банка (БВтБ), създадена от ЦК на БКП през 1964 г., за да извършва външните разплащания на държавата, през 1987 г. регистрира свой дъщерен трезор в Мюнхен. Той се казва Barische-Bulgarische Handelsbank - Баерише-Булгарише Ханделсбанк. Партньор на нашата банка е Баерише Ферайсбанк. През 1998 г. тя е преименувана HypoVereinsbank - Хипо Ферайнсбанк. През 2000 г., когато е приватизирана Булбанк, новият собственик продава 49% от Хипо Ферайнсбанк. През 2005 г. UniCredito Grup се обединява HVB Grup, където е и Хипо Ферайнсбанк. Банка "Аустрия", която е част от германска Хипо Ферайнсбанк, купува Биохим и Хебросбанк. Следва обединение, след което се оказва, че Булбанк и Биохим са собственост на една и съща групировка.
Историята на приватизацията на БВтБ, преименувана в Булбанк, е разказ за големите надежди, провалени с един замах от Иван Костов. Тя започва с превръщането й в една от най-мощните и стабилните кредитни централи под управлението на Чавдар Кънчев. Редовият разузнавач в българо-арабската Литексбанк е успял да убеди Дойчебанк да купи Булбанк. Имал е положителен отговор от трезора, превърнал Германия от развали след Втората световна война във водеща икономическа сила. Но Жан Виденов пада и СДС взема властта. Министър председател става смъртния враг на Кънчев - Иван Костов. Той мигом му отнема инициативата за приватизацията на Булбанк и я дава на Петър Жотев и БКК. Така угасва надеждата, че един наш трезор ще стане част от на сериозна финансово-кредитна институция като Дойчебанк, която обещаваше големи германски инвестиции в България.
Враждата между двамата започва, когато по настояване на Кънчев Костов е изваден от групата, водеща преговори за уреждане на дълга на българската държава към частните банки кредиторки от Лондонски клуб. Говори се, че екипът, който доведе до край преговорите, обикновено получи бонуси. Твърди се дори, че става дума за американски книжа на стойност 150 млн. долара. Ако това е вярно, отстраненият Костов не е получил нищо. Финансовият министър, който финализира споразумението, се казва Стоян Александров от кабинета "Беров".
Градска легенда твърди, че за да запечата договореностите с италианската банка-купувач на БВтБ, Командира е дал дъщеря си Яна на сина на най-големия шеф на УниКредит Булбанк - Алесандро Профумо. Бракът им бил разтрогнат, след като са минали три години от продажбата. Междувременно през юли 2006 г. се появява информация, че Яна се е омъжила за Алесандро Мерлини, с когото живее от 6 години.
На покрилия се с печална слава премиер, приватизирал най-добрите предприятия на България за жълти стотинки се приписва дори собственост в бившата БВтБ. Тя представлявала делът от комисионната, която в такива случаи се давала за сделката от спечелилия.


Тагове:   как,   Булбанк,   собственост,


Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930