Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.07.2010 12:05 - Китайски измамник ще е новият собственик на БТК
Автор: slivenplus Категория: Бизнес   
Прочетен: 1332 Коментари: 0 Гласове:
0



Ричард Ли скандализира Хонконг с опит да измами акционери Китайски Супербой превзема телекома Милиардерът се опитва да задмине баща си, с чиито пари стартира бизнеса
Скандали и провали наред със солидни успехи. Така най-кратко може да се опише кариерата на Ричард Ли. 43-годишният хонконгски бизнесмен, който може би ще стане новият собственик на БТК, е медиен любимец не само заради личната си фамилна история - баща, който от бедняк става милиардер, любовна история с кинозвезда и живот в елита на света. Но и заради скандалите, които го съпътстват.
Вчера ви разказахме за намерението на банкера да отпише 800 млн. евро от дълга на "Ей Ай Джи" в размер на 1,6 млрд. евро, натрупан по сделката с БТК. Изпързаляните са няколко големи банки и фондове, както и британските и американските данъкоплатци.
В Хонконг знаят и за други скандални сделки на Ли. През 2006 г. бизнесменът, наричан от вестниците Супербой, се опитва да продаде холдинга си PCCW на две американски компании. Сделката се проваля, защото вторият по големина акционер в PCCW"s - държавната China Network Communications Group, блокира решението. Тя оказва да даде достъп на чужденци до стратегически обект.
Сред скандалите около Ли е и сделка, в която той взема от държавата без търг апeтитен имот за технологичен парк. Непрозрачната процедура е широко критикувана от азиатските медии.
През 2009 г. обаче гръмва мегаскандал. Проваля се опитът на Ли да свали компанията си от търговия на борсата в сделка с обратно изкупуване на стойност $2,1 млрд. Заради операцията срещу него започва разследване на местната Комисия за ценни книжа. Обвиненията са, че е манипулирал миноритарните акционери, за да приемат предложението му. Процедурата намира широк отзвук в пресата. Решението на съдията по процеса е, че сделката е "безчестна" и малките държатели на акции в компанията са щели да бъдат измамени.
Запознати с похватите на Ричард Ли изразяват съмнения, че е възможно абсолютно същият подход да бъде приложен и у нас, ако бизнесменът придобие контрол върху БТК. Дори настоящите собственици на компанията събраха достатъчно акционерно участие, за да предложат изкупуване на книжата на миноритарните акционери. Те твърдо изразиха намерение да свалят БТК от борсова търговия, но досега това не е направено. Много вероятно е обаче времето на този ход да дойде с придобиването на телекома от Ли. Около 10% от книжата на компанията все още се държат от малки акционери. Вероятно хитрият азиатски бизнесмен ще се опита едновременно да се отърве от заемите и да остави кредиторите без участие като собственици в телекома ни.
Откъде тръгва бизнесменът, който иска да инвестира в нашия телекомуникационен пазар?
За някои 43-годишният Ричард Ли е просто поредният глезен богаташки син, възползвал се от парите на баща си Ли Ка-Шин. Той е един от най-крупните милиардери на Азия, чието състояние през 2010 г. "Форбс" оценява на $21 млрд. За други Ричард е предприемач, упорито борещ се да създаде собствена империя, която да конкурира тази на баща му. Истината е някъде по средата. Ако отворите "Форбс", ще прочетете, че Ричард Ли е натрупал $1,3 млрд. сам. Но е пропусната изключително интересната подробност, че за да създаде първата в Азия сателитна телевизия Star TV, той взема назаем от баща си от $250 млн. И до ден днешен Ли е много раздразнителен на тази тема. И всеки път, когато се спомене за заема от баща му, той не пропуска да подчертае, че го е върнал с огромна лихва.
Ли Ка-Шин е наистина легенда. Затова дори когато младият амбициозен Ричард постига неоспорим успех с комуникационния концерн PCCW Limited, медиите отново го сравняват с баща му и малко снизходително го наричат Супербой, по аналогия на това, че старият Ли е известен като Супермен.

Ли Ка-Шин започнал работа на 15 години
image
Бащата на Ричард Ли - Ли Ка-Шин (вдясно), и по-големият брат Виктор Ли, който ще наследи семейния бизнес
Фото Интернет Всъщност за Ричард не е никак лесно да расте под смазващата сянка на легендарния Ли Ка-Шин, създал себе си от нищото. Приказната история за успеха на стария Ли е просто неповторима. Напуска училище едва на 15 години, за да се грижи за семейството си, след като баща му умира от туберкулоза. Започва работа във фабрика за пластмаса. На 21 години прави собствена компания за производство на пластмасови цветя. После инвестира изгодно в имоти, а през 1979 г. закупува компанията Hutchison Whampoa Limited, която се превръща във флагман на империята му. Hutchison Whampoa днес е една от най-големите компании, листвани на борсата на Хонконг с дялове от почти всички сектори на индустрията. Най-големи интереси има в телекомуникациите, а 12 на сто от складовите помещения в световните пристанища се контролират от Ли. Друга основна функция на Hutchison Whampoa е инвестирането в нов бизнес, стабилизирането му и последващата им продажба. В империята на стария Ли има и банки, сателитна телевизия, производство на цимент, вериги от супермаркети, фармацевтични компании, хотели, летища и т.н.

Отказва се от семейната империя
Да воюва за собствено реноме, се оказва жизнено важно за Ричард, още повече че на по-големия му брат Виктор се гласува повече доверие като наследник на бащината империя. В интервюта сегашният милиардер си спомня за едно изключително самотно детство. Още на 13 г. баща му го изпраща да учи в Калифорния. Наема му апартамент, но с азиатска твърдост го оставя без прислужница, която да му помага в домакинството. През 1983 г. постъпва в Станфорд, за да учи компютърно инженерство. Така и не завършва университета, а отива да работи като инвестиционен банкер в Gordon Capital Corp. в Канада. След 4 години баща му да го привиква отново вкъщи. Макар старият Ли да му предлага място в семейната бизнес империя, Ричард, амбициран да успее сам, се заема с проекта за първата сателитна телевизия на континента. През 1995 г. продава Star TV за $950 млн., а печалбата веднага инвестира в иновативно начинание - новите технологии. Превръща компанията за телекомуникационно оборудване Tricom Holdings в основата на гигантския азиатски комуникационен концерн - PCCW. През 2000 г. изкупува хонконгския телеком Cable and Wireless HKT. Тази сделка за $38,5 млрд. е най-голямата в Азия по онова време. Наблюдатели оценяват, че Ричард иска "Виваком", за да стъпи и на пазара на ЕС.


Звезда от “Мумията” му роди син
image
Ричард Ли и Изабела Леонг след раждането на сина им Ли Шанг Жи Ричард Ли официално обявява една своя приятелка - Карин Лам, която го напуска заради натиска на медиите. Миналата година обаче излезе наяве и един дълго пазен в тайна роман с актрисата Изабел Леонг, известна с ролята си във филма "Мумията: гробницата на императора дракон" .Тя му роди син. Ричард отказва да сключи официално брак с актрисата. Въпреки това й купи две имения в Сан Франциско и й осигури 4 лични асистентки и 5 бавачки.
За хобитата му се знае, че обича да пилотира и да се гмурка. Има лиценз и за двете.



Тагове:   собственик,   новият,   БТК,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031