Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.07.2010 21:06 - Последната битка за тв ефира
Автор: slivenplus Категория: Бизнес   
Прочетен: 2328 Коментари: 3 Гласове:
0




По времето на комунизма у нас бе много популярен виц, според който програмата на Албанската телевизия започвала с думите “Добро утро, Енвер Ходжа”, просто защото само местният водач имал телевизор. Вероятно смешката се разпространяваше тогава, за да покаже, че и от нас има по-зле и че като не можем да се сравняваме с някой друг, шегичките са за сметка на албанците.

Не че няма да има телевизори, напротив! Според едно изследване преди време се оказа, че все повече семейства са с два или три уреда. Но преносът и разпространението на тв програми скоро може да се окаже под една шапка.

От 2012 г. излъчването на аналогови телевизионни и радиопрограми трябва да спре. Това със сигурност няма да стане, защото планът за цифровизация на телевизиите се забави. Но така или иначе, 5 от общо 6 национални честоти (всяка с 10 програми най-много) вече са раздадени. Досега двете големи парчета от мултиплексната баница бяха отчупени от словашката компания “Тауърком” (две честоти) и латвийската “Хану Про” (три честоти). При избора на двете компании бе загадка кой точно стои зад “маститите” чужди инвеститори.

Медийни спекулации обаче често свързваха цифровия тв ефир с “Нова българска медийна група”, която придоби вестници, телевизии и разпространителски компании за печатни издания с финансовата подкрепа на Корпоративна търговска банка (КТБ). Трезорът нашумя като любимия на държавните фирми и по времето на правителството на Сергей Станишев, а и на сегашния кабинет.

Едва наскоро картинката за тв ефира започна да се прояснява. Първо БТК (“Виваком”) продаде 50% от Национално управление “Радио-телевизионни станции” (НУРТС) на кипърска офшорка. Някак си естествено се оказа, че в България фирмата се представлява именно от собственика на КТБ Цветан Василев.

После още по-логично дойде и новината, че новосформираното дружество “НУРТС България” е придобило “Тауърком”, сиреч и собствеността на първите два мултиплекса у нас. Сега остава загадката кой точно стои зад другия печеливш от цифровизацията - “Хану Про”. Едва ли въпросите за собствеността обаче трябва да стоят неизяснени, когато става дума за ограничен ресурс какъвто е националният ефир.

Българските порядки и тълкуванията на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) на практика изгониха единствения мощен чуждестранен инвеститор, дръзнал да прави цифровизация в България - австрийската ОРС. Компанията бе отстранена с мотива, че има собствена тв програма. Според българските закони собственик на мултиплекс не трябва да предоставя тв съдържание и подобна комбинация се тълкува като конфликт на интереси.

Съвсем друг въпрос е, че ОРС има дял в ОРФ (австрийския аналог на БНТ), а не в българска тв програма. Какъв е истинският проблем за недопускането на ОРС до конкурса за ефирните честоти, може само да се гадае. Но какъвто и да е, той не допринася за европейския облик на страната ни.

Сега остава последното парче от пъзела - т. нар. обществен мултиплекс, на който трябва да се разпространяват програмите на БНТ и БНР. В момента това са “БНТ 1”, “БНТ Сат”, “Хоризонт”, “Христо Ботев”, “Радио България” плюс евентуалните нови програми, които ще пусне обществената телевизия. Засега се говори за спортен и фолк канал.

Въпреки че програмите са спуснати отгоре и реално няма да има конкуренция за качването им на мултиплекса, точно това го прави особено атрактивен за инвеститорите. В момента задължение за аналогово разпръскване на територията на страната на програмите на БНТ и БНР има “Виваком”. Това обаче не става даром, а срещу много, ама наистина много пари. БНТ плаща по 15 млн. лева на година, а БНР - 10 милиона лева.

Преди двайсетина дни в КРС бяха подадени офертите за последния държавен мултиплекс. Кандидатите са четирима: БТК, “МобилТел”, “Ди Ви Би Ти” и отново “Хану Про България”.

“Най-важното е КРС да не допусне концентрация при цифровия пренос на телевизиите, защото вече станахме свидетели на много сериозно окрупняване при печатните медии и разпространението им”, казва Николай Кичев, директор “Регулации” в “М-Тел”. Според него включването на мобилния оператор в конкурса за обществения мултиплекс е естествено развитие на бизнеса му.

 Кичев признава, че тв преносът е съвсем нов бизнес за “М-Тел”. “Затова офертата ни е подготвена съвместно с унгарската компания “Металком”, която е изградила мрежата за цифровата телевизия и е системен интегратор на мрежите на “Водафон” и “Дойче телеком” в Унгария”, обяснява той. Освен това в GSM оператора имало достатъчно експерти в областта на тв преноса.

След време се очаква “М-Тел” да се включи и в бъдещите конкурси за мобилна цифрова телевизия по стандарт DVBH, който ще позволи да се гледа телевизия от мобилни устройства в движение, без да се товари много месечната сметка.

Според експертите в бранша през следващите години масово ще навлязат конвергентни устройства, на които ще се предлага и качествен телевизионен сигнал в реално време.

БТК също се включи в битката за обществения мултиплекс. Компанията все още е собственик на половината от НУРТС и според вътрешни източници антените им са без конкуренция за цифровизацията на телевизиите. Според оценки на компанията, за да стане факт дигитализацията на тв сигнала, ще са необходими между 50 млн. и 200 млн. евро инвестиции. Готови сме да започнем работа по цифровизацията на мрежата си в най-кратки срокове, казаха още от телекома.

И докато участието на “М-Тел”, БТК и на “Хану Про” в конкурса за държавния мултиплекс бе очаквано, то изненадата идва от офертата на “Ди Ви Би Ти” АД. В новосформираната компания влизат седем дружества, сред които и “Инсат електроникс”. Компанията има доста сериозен опит в изграждането на радио-телевизионни мрежи.

 Проектирала е, пуснала е в експлоатация и поддържа 30 тв и над 200 УКВ предава-
теля. Обслужва “Про БГ”, “Дарик” радио, радио “Експрес”, FM+ и куп други по-малки ефирни медии. За сравнение “Хану Про” има изградени няколко предавателя в Латвия.

По план решението за държавния мултиплекс трябваше да бъде взето до 30 юни т. г. Срокът не бе спазен. Причината за това може би е, защото лично премиерът Бойко Борисов е поискал от КРС честно решение, без да се обслужват нечии интереси. Без спусната отгоре заръка е трудно да вземеш решение, без да сбъркаш.

Според източници на “Труд” от КРС имало сериозни нагласи двете именити компании в конкурса за обществения мултиплекс, “М-Тел” и БТК, да отпаднат от състезанието. Според запознати техните оферти събират далеч по-малко точки от предложенията на “Хану Про” и “Ди Ви Би Ти”. Съгласно регламента на конкурса печелившият се избира по много критерии, сред които най-голяма тежест има оценката на техническия проект. Икономическата изгода от цифровизацията е с тежест 20% от общата оценка.

Официално решение от ведомството за избор на победител все още няма. Затова и лобитата на отделните кандидати активно “щъкат” по коридорите на властта, твърдят източниците на “Труд”.

На практика краен срок за вземането на решение за държавния мултиплекс няма. Но каквото и да се случи, решението на телеком регулатора ще е избор между свободната конкуренция и монопола, между ясната собственост на медийния пазар и замаскираната зад пощенски кутии.

Cтартът на мултиплексите на практика ще промени изцяло начина на разпространение на тв програмите. Аналоговият сигнал ще спре и телевизиите ще се получават само по цифров път. За целта хората със стари телевизори, без DVBT тунер, трябва да си закупят преобразувател на сигнала - т. нар. STB устройство, или да се снабдят с нов уред.

В момента едва около 30 процента от българите гледат ефирна телевизия. Една от причините за това е, че национално разпространение имат само БНТ1, Би Ти Ви и Нова телевизия. След старта на мултиплексите националните ефирни програми всъщност стават поне 50. И ще се получават напълно безплатно.

Отделно ще има конкурси за регионални мултиплекси. “Затова очакваме много хора да се откажат от услугите на кабелните оператори и да получават сигнал по обикновена стайна антена”, коментираха експерти. Можело да се очаква също, че тези компании ще свалят цените на услугите си.

ТРУД



Тагове:   битка,


Гласувай:
0



1. анонимен - Ефирна TV
30.11.2010 13:45
Кога ще има редовни излъчвания?
цитирай
2. анонимен - Цифрова ефирна телевизия
30.11.2010 13:53
Инвалидите ще имат ли право на безплатен декодер?
Последните години накупихме телевизионни приемници от магазини, кото най-нагло предлагат и сега кинескопни и "плоски" TV (по няколко стотин лева), които нямат цифрови тунери?
цитирай
3. анонимен - Ефирна телевизия
30.11.2010 14:02
Питам се защо ефирна, макар да е цифрова.
Преди 30 години в Хартум(на арабски الخرطوم), столица на Судан бе изцяло на оптични кабели. Телефони, телевизия и....
Преди 20 години Лондон си гледаше по оптика и кой ли не.
След десетилетия се сетихме за ефирна. Това с раздаването на честоти ще е яка баница.
А кой ли ще гушне оптиката на София?
цитирай
Търсене

Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930