Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.07.2010 01:31 - Божидар Данев, шеф на Българската стопанска камара: Задава се втора вълна на кризата
Автор: slivenplus Категория: Бизнес   
Прочетен: 1010 Коментари: 1 Гласове:
1



Бизнесът е доволен от замразените данъци, но иска по-бързи реформи Ако не се вземат спешни мерки, рецесията може да удари банките
image

- Г-н Данев, каква е вашата оценка за управлението на ГЕРБ до момента?
- Има много положителни неща, които са свършени, но като цяло правителството действа твърде бавно и икономическото състояние на страната ни не се подобрява с темповете, които всички ние желаем.
- Кои са положителните неща, които се направиха за една година?
- На първо място е борбата с престъпността. Това е от изключително значение за подобрение на бизнес климата, създава спокойствие и увереност за коректния бизнес. Бих отбелязал и борбата с корупцията, включително и по високите етажи на властта. Много от тези положителни мерки обаче не са доведени докрай. Основен инструмент в тази битка е "експлоатацията на страха". Т.е. не системната работа, а именно страхът създава атмосфера на предпазливост от корупционни намерения.
- В този смисъл как гледате на последния доклад на Еврокомисията?
- Самата правораздавателна система не е съвсем реформирана и някъде се къса връзката. Засега няма анализ за това дали следствието, прокуратурата или съдът са слабото място. Но при всички случаи подобряването ефективността на тази система ще създаде положителна нагласа в инвеститорите да развиват бизнеса си у нас.
- С какво правителството помогна на бизнеса досега?
- Това е най-диалогичното правителство. Голямо постижение беше замразяването на данъците и социалните плащания, въпреки големия политически натиск. Постижение е и ускореното връщане на ДДС. Подобрение има в работата на митническата администрация. Добър ход беше и намаляването на разходите. Заедно с това обаче се забавят реформите в административната, пенсионната и здравната система. Друг положителен елемент е активното изграждане на пътна инфраструктура, но все още обемите и темповете са твърде малки. От гледна точка на капитализация на стратегическото ни положение създаването на подходяща инфраструктура е от изключително значение.
- Как гледате на действията на правителството в областта на енергетиката?
- Това правителство се захвана сериозно с енергетиката, която сякаш досега беше тема табу. Важно е, че добре се осъзнават деформациите в тази ключова за икономиката ни сфера, но за съжаление липсва системен и професионален подход. Особена опасност представлява навлизането на спекулативен капитал в сферата на възобновяемите енергийни източници, което може да се окаже следващият "балон", ако не се промени законодателството.
- Кои са отрицателните страни за тази една година?
- Закъсня се с антикризисната програма. Пропуснати бяха много възможности - пласирането на ценни книжа на външния и вътрешния пазар на по-добра цена, успешна приватизация на миноритарни държавни дялове, продажбата на правата по Протокола от Киото. Държавата не подкрепи бизнеса в условията на криза. Всички развити страни финансираха структуроопределящи отрасли. При нас се извърши точно обратното - забавиха се дължимите плащания. Грешен неофициален приоритет беше стремежът за присъединяване към ERM 2 и оттам - политиката за нулев бюджетен дефицит. Решение, което беше взето и под натиска на определени бизнес кръгове. Това умъртви част от българската икономика и създаде сериозни ликвидни проблеми.
- Необходими ли бяха допълнителните разходи, предвидени в актуализацията на бюджета?
- Това е друг минус на правителството - че отстъпва много лесно пред исканията на някои слоеве на обществото. Така стана с тютюнопроизводителите -116-те млн. лв. трябваше да им се отпуснат поне при някакви конкретни условия (например догодина да намалят с 30% засадените площи). Това е тежък проблем, наследен от предходните правителства. На тези хора трябва да се осигурят условия за плавен преход към друг поминък. Същото стана и с протестиращите железничари. Не е ясно допълнителните 45 млн. лв. къде отиват - за инфраструктура или "потъват в пясъка". Не трябва управляващите да правят с подобни отстъпки поклон пред част от електората си, след като цялото общество им е гласувало доверие.
- Действително ли има сериозен проблем с обществените поръчки, както беше констатирано и от ЕК?
- За миналата година 38% от поръчките са били на базата на договаряне, а не с открити търгове и конкурси. Това означава деформация - както на централно, така и на общинско равнище. Общините са се превърнали във феодални територии, в които местните органи решават на кого и как да се дават обществените поръчки. Държавата също провежда странни обществени поръчки. Например защо за банково обслужване на административни услуги не се определя горна цена при поръчката? Надявам се, че след констатациите на ЕК ще се вземат необходимите мерки.
- Излизаме ли вече от кризата?
- Не съм оптимист. Кризата беше подценена - както от тройната коалиция, така и от това правителство. Тя настъпва и ще продължава да настъпва в България. Отрасловата структура на икономиката ни е силно деформирана, вследствие бума на строителство, търговия с недвижими имоти и грешна енергийна политика. Новото правителство има тежката задача в условията на дебалансирана икономика да намери нови "двигатели", за да се достигнат средните показатели за ЕС.
- А кои са тези двигатели?
- Развитие на високотехнологично селско стопанство - инженерите трябва да навлязат в този сектор. Липсва ни грамотният човешки ресурс, който да управлява земеделските процеси. Друг двигател може да е туризмът, включително културният и балнеоложкият. Важно е и развитието на високите технологии в областта на оптиката, електрониката, машиностроенето, нанотехнологиите и др. Решаващо е и въвеждането на електронно правителство.
- Как гледате на мерките, заложени в пенсионната реформа?
- Нужна е спешна пенсионната реформа. Трябва да се въведе твърда връзка между приноса към осигурителната система и размера на пенсионния доход. НОИ трябва да бъде освободен от всички социални плащания и те да станат грижа на държавата. Осигурителната система трябва реално да се отдели от консолидирания държавен бюджет и да се управлява на трипартитен принцип, а не почти еднолично от държавата. Друг съществен въпрос е как да се направи увеличението на възрастта и стажа - дали взривно или плавно. Това неминуемо ни предстои поради катастрофалната демографска картина.
- Как може да се преструктурира МВР?
- Не става въпрос само за намаляването на броя на служителите в системата, но и да се подобри ефективността на министерството. Така например даването на регистрационни номера за автомобили може да се извършва не от КАТ, а от частна фирма. Има редица други дейности, които могат да се аутсорсват и да се подобри услугата.
- Да очакваме ли втора вълна на кризата у нас, както се говори?
- За мен нещата са много тежки, малкият бизнес е на ръба на съществуването си, а това е пряко свързано с политиката за нови работни места. Сериозни индикатори за тези процеси са намалението на потреблението и темпът на увеличаване на лошите кредити. Лошите кредити официално достигнаха 15%, но ако добавим проблемните и преструктурираните, реалният процент достига около 30 на сто. Банковата система е вече в нелеко състояние. Обезпеченията по тези договори не са ликвидни или ликвидността им е далеч под стойността на отпуснатите средства. Трябва да се вземат бързи мерки, за да не направим обратния на европейските държави процес - от икономическа да влезем във финансова криза. Това пък ще бъде последвано от нова икономическа криза.
- Кога икономиката ще започне да бележи трайни ръстове и ще излезе от кризата?
- Най-рано през 2012 г. Преди това ще има плахи опити. Ръстът на износа с 36%, за който толкова се говори, не е показателен, особено като се има предвид, че производството е нараснало само с 0.2%. Нашите анализи показват, че повишаването на износа се дължи в по-голямата си част на ръст на цените, а не на физическите обеми. Например тон рафинирана мед преди година е бил 3600 долара, а сега е 8600 долара. Друг фактор е увеличаването на цената на долара. Има и трети фактор, който допринася за ръста на износа - източване на ДДС чрез фалшив износ.
- При сегашните обстоятелства еврозоната стои ли на дневен ред?
- При всички случаи трябва да се стремим към ERM 2 и еврозоната. Това е важна цел, но не е леснодостъпна за нас, поне до 2016 - 2017 г.

Катерина Иванова
СТАНДАРТ


Тагове:   Данев,   камара,   вълна,   шеф,


Гласувай:
1



1. анонимен - ама кой е данев ?!
11.08.2010 17:42
считам, че е тъпо да се пита инженерчо данев, един "несменяем" и измислен шеф на една оперетна организация като БСК /без членска маса/ по широк кръг въпроси - като че ли той е гуруто, който знае и за икономиката, и за реформата в мвр, и за пожарникарството. просто да се пита данев означава, че продължава тенденцията отпреди 20 години да се пита всеки, който по някаква смешна причина "си подава носа" /т.е обсебил и някакъв ръководен пост/. питайте зелик - той казва - "относително добре сте, но сте корумпирани" - това е уърлд бенк. а данев ?!- той е ясен - поливаше вода и на станишев, и на "царя" /но главно на костов/ - и на бойко ще почне скоро....
цитирай
Търсене

Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031