Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.08.2010 02:13 - Олигархът Прокопиев призна: Ще живея вече в Азия
Автор: slivenplus Категория: Бизнес   
Прочетен: 1482 Коментари: 1 Гласове:
1



image 

Бизнесменът Иво Прокопиев, главен акционер в “Алфа финанс холдинг” и създател на вестниците “Дневник” и “Капитал”, заминава да живее в Азия. За “Труд” той каза, че обмислял идеята от 2 години. С него тръгват съпругата му Галя Прокопиева, досега главен редактор на “Капитал”, и четирите им деца.

Прокопиев смята да запази бизнеса си у нас и ще пътува до София, когато работата го налага. Вече се оттегля от ръководни постове в “Икономедиа” (издател на вестниците “Капитал”, “Дневник” и други), но остава фокусиран върху бизнеса на “Алфа финанс холдинг”. Възнамерява да освободи заеманата позиция като зам.-председател на Съюза на издателите в България. Мандатът му като председател на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България изтича след няколко месеца.

Прокопиев е едва на 39 г. и ръководи двадесетина компании от различни сектори на икономиката.

На 4 август т. г. от “Икономедиа” излезе съдружникът му Филип Харманджиев, който държеше 49% от акциите. Той обяви, че ще си гледа винения бизнес. Собственик на дела му стана Теодор Захов, шеф на Асоциацията за информационни технологии и един от основните акционери в “Спектър нет”. До есента “Икономедиа” ще има нов редакционен съвет, който ще избере нов главен редактор на “Капитал”, тъй като Галя Прокопиева напусна.

 

С изпълнителния директор на “Алфа финанс холдинг” Иво Прокопиев разговарая Соня ГЪЛЪБАРОВА

- Вярно ли е, че семейството ви заминава да живее в чужбина, г-н Прокопиев?

- Вярно е. Отдавна обмисляме такова решение със съпругата ми Галя. Преценихме, че сега е дошъл моментът да го направим.

- Как това ще се отрази на бизнеса ви?

- В съвременния свят няма никакво значение къде живее някой и къде е бизнесът му. Ще пътувам до София регулярно и колкото трябва. Отделно съвременните комуникации наистина правят света много малък и свързан. Планирам също така да намаля значително обществените си ангажименти в следващите няколко месеца точно за да мога да се фокусирам още повече върху бизнеса си. През последните години се бях нагърбил с твърде много неща и това изяждаше голяма част от времето ми. Във връзка с излизането ми от управлението на “Икономедиа” е нормално фирмата да има друг представител в Съюза на издателите. През есента изтича вторият пореден мандат на голяма част от членовете на управителния съвет, включително и на мен като председател на Конфедерацията на индустриалците и работодателите в България. По устав нямаме право на трети мандат. В КРИБ постигнахме много през последните години. Важно е демократичността на организацията да се докаже и в този случай и да се избере ново ръководство, да има свежа кръв, нови идеи.

- Има ли връзка заминаването ви в чужбина с икономически проблеми и големите дългове на компаниите от вашата група?

- Няма никаква връзка. От повече от две години в жълтите медии се води много ожесточена кампания срещу мен лично и срещу фирмите, които ръководя. Ако си спомняте, на всеки три-четири седмици “фалирам” поне по веднъж на техните страници. Досега трябваше да съм фалирал поне 9-10 пъти. Целта на тези атаки е да създадат недоверие у нашите партньори и да се опитат да разклатят бизнеса и продажбите ни. За радост тези атаки не успяват, защото отношенията ни с банките и с нашите търговски партньори са изключително открити и дългосрочни. Те не се поддават на такива лъжливи внушения, защото виждат истинското положение с очите си. Ние просто сме голяма група, затова имаме големи активи, големи пасиви и голям капитал, като част от тях. Като се каже, че пасивът на една компания е голям, веднага трябва да се види колко са активите й и колко й е капиталът. Само по себе си твърдението, че пасивът на една фирма или група от фирми е голям и това е лошо, е нелепо. Не казвам, че не е трудно, но “Алфа финанс холдинг” се справя отлично с кризата. “Каолин” отчете рекордни в историята си продажби през първото полугодие. В недвижимите имоти се оттласнахме от дъното и следващите седмици ще обявим няколко много големи и интересни сделки. В дивизията за соларна енергия “Солар Про” развитието също е експоненциално. “Спектър нет” успешно придоби и консолидира основния си конкурент “Орбител” и сега е с много силна пазарна позиция. Изобщо не става без усилия, но основните фирми от групата са стъпили на много солидна основа.

- Какви са причините за тези атаки срещу вас?

- Основната е, че редакционната политика на “Капитал” и “Дневник” не се харесва на много хора в страната, за които бизнес и системно източване на държавни активи са синонимни понятия. Тези хора имат влияние в жълтата преса и единственото, което могат да извършват, е да разпространяват непрекъснато клевети за мен и бизнеса ми. Съвсем ясно мога да кажа, че бизнес конфликти и каквито и да е неуредени отношения в бизнеса нямам.

- В последните дни се появи и темата екология в тези атаки.

- Факт е, че тези хора стават и по-изобретателни. Напоследък например се разиграва симулация на екологични протести срещу една от кариерите за варовик на “Каолин”. Целта на кампанията е дейността на тази кариера насила да бъде спряна, за да може бизнесът да се поеме от конкурентна кариера в съседство. За никого няма значение, че дейността е напълно законна, няма никакви нарушения и така нататък. Нещо, от което средата за бизнес продължава да страда, е, че масово се фалшифицират инструментите на гражданското общество - граждански протести, редакционна политика на медиите, подписки и т. н. Те стават не инструмент за защита на граждански права, а за изнудване на бизнеса от страна на организаторите им. За една екскурзия до София хората са готови да носят какъвто плакат им дадат и да подпишат декларация, без да я прочетат и да я осмислят. Най-лошото обаче е, че когато ни потрябват, тези инструменти няма да ги има, защото обществото вече е отвратено. Това е запазената марка на мрежите на влияние на бившата Държавна сигурност и е едно от обясненията защо модернизацията на България върви толкова мъчително. Като погледнете кои са организаторите, медийни канали, по които се разпространява това изнудване, лесно ще намерите обвързаности с бившата ДС.

- Имало ли е заплахи срещу вас и вашето семейство?

- Ще се въздържа от коментар. Имам принципна позиция да не коментирам слухове и предположения. В повечето случаи разпространяването на тези слухове е отново част от същата непочтена атака, за която говорим.



Тагове:   Азия,   Олигархът,


Гласувай:
2



1. анонимен - Съжелявам, че това се случва
15.08.2010 16:55
Изглежда, че групата около Корпоративна банка е победила. Жялко за България, жалко за бизнеса.
цитирай
Търсене

Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930