Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.05.2010 16:45 - 6 причини да не пием бира
Автор: slivenplus Категория: Хоби   
Прочетен: 2806 Коментари: 0 Гласове:
0




image На всеки българин се падат по 60 литра бира за година. Все повече стават мъжете с бирени коремчета в България и това не е никак добре. “Няма бира, няма бира-а-а, а сърцето ми направо спира”, пее Васко Кръпката под бурните аплодисменти на българските мъже. Те обаче дори не се замислят над това, че пенливата напитка не носи само радост, но и големи проблеми за здравето.

Според статистиката всеки жител на страната ни през годината изпива около 60 литра бира. Разбира се, от чешките 161 или немските 145 литра сме все още далеч, но се приближаваме до тези цифри с невероятна скорост. Това е така поради ширещата се масова заблуда, че бирата е полезна напитка (в ечемика се съдържат необходимите протеини и въглехидрати) и е с ниско съдържание на алкохол. Ако някой в семейството ви в подкрепа на увлечението си по бирата изтъква тези доказателства, опитайте се да му обрисувате реалната картина за нещата и му обяснете, че бирата е и алкохолизъм, голям корем, болен черен дроб, сърдечни проблеми и слабост в леглото.


Бирата съсипва стомаха

В бирата се съдържа неопределено количество етилов алкохол. Освен това в някои от вариантите є съдържанието на алкохол достига 10-14%, т.е. бутилка бира може да се приравни на 50-100 грама водка. Всекидневното пълнене на хранопровода, стомаха и червата с алкохолна течност с елементи на ферментация не може да не засегне състоянието им. Бирата много агресивно дразни и трови лигавицата.

Освен това при редовното приемане на пенливото питие жлезите, разположени в стените на стомаха и произвеждащи стомашен сок, в началото отделят много слуз, а след това атрофират. Храносмилането става непълноценно, храната се застоява или постъпва в червата непреработена. Резултатът - проблеми с изхождането и гастрит. Между другото, хроничният алкохолен гастрит се придружава от оплаквания от обща слабост, потиснато настроение, понижена работоспособност, метален вкус и горчивина в устата, болки в корема, чувство за тежест под лъжичката.


Сериозно страдат и бъбреците

Основната задача на бъбреците е да поддържат постоянна вътрешна среда. Те участват в регулирането на водата, електролитния баланс и киселинно-алкалния състав на организма. Бирата нарушава тези естествени процеси, тъй като принуждава бъбреците да работят с удвоена сила. Всеки, който някога е пил бира, знае колко бързо тя го кара да отиде до тоалетната. В медицинската литература това състояние се нарича полиурия - засилено отделяне на урина, което е свързано с дразнещото действие на алкохола върху бъбречните тъкани и необходимостта да увеличат филтриращите си функции.

С такъв мощен диуретичен ефект бирата отмива от организма важни “строителни материали” - микро-и макроелементи, особено калий, магнезий и витамин В. Дефицитът на калий предизвиква срив на сърдечния ритъм, болки в прасците, слабост в краката. Липсата на магнезий се отразява на настроението - човек става раздразнителен, плачлив, лошо спи. Поради липса на витамин С намалява имунитетът, по-голяма е вероятността от появата на простудни заболявания.

В случай че се развие бирен алкохолизъм, може да се получи склероза на бъбречните съдове и кръвоизливи в бъбреците, инфаркт на бъбреците. Впоследствие поради постепенното разрушаване на организма от алкохола, мъртвите клетки се заменят със съединителна тъкан, бъбреците се смаляват и се свиват.


Появява се биволското сърце

Бирата се усвоява много бързо, затова кръвоносните съдове моментално се препълват. Ако пиете бира често и много, ще получите разширени вени и сърцето ви ще се увеличи. Рентгенолозите наричат това явление синдром на “биреното сърце”, “биволско сърце” или “найлонов чорап”. Основният орган, принуден всеки ден да изпомпва прекалено количество течност, става отпуснат, а от външната страна се покрива с мазнини. Ускорява се сърдечната честота, възниква аритмия, повишава се кръвното налягане. Физическите натоварвания се понасят все по-трудно, появява се задух. А увеличеният обем на сърцето води до сърдечна недостатъчност. В резултат на това - два пъти нараства смъртността от мозъчен инсулт.


Хормоните започват да...скачат


В бирата се съдържа фитоестроген, който е растителен аналог на женските полови хормони - прогестерони. Той попада в напитката от шишарките на хмела, използвани да придадат на бирата специфичния горчив вкус. Ето защо системното използване на напитката води до смущения в работата на ендокринната система. При мъжете бирата потиска производството на тестостерон. На този фон започват да доминират женските хормони, което води до промени във външния вид на мъжете: намаляване на окосмяването по тялото и лицето, на мускулната маса, увеличаване на гърдите, промяна на тембъра, появата на “бирено коремче” и отлагане на тлъстини по бедрата и талията. Оказва се, че страстните почитатели на бирата по биологичните си характеристики постепенно се превръщат в жени. Естествено, такъв хормонален недостиг има пряко влияние върху успеха на мъжете в леглото.


Стига се и до алкохолизъм

Погрешно е да се мисли, че поради ниското си съдържание на алкохол бирата не води до пристрастяване. Води, и още как! Има дори и отделен медицински термин - бирен алкохолизъм. Той се различава от ракиения по това, че се развива 3-4 пъти по-бързо и по-силно.

Това донякъде се дължи на начина на живот и наличието на определени навици, с достъпността и по-лесната употреба на напитката. Няма нужда да се приготвя масата, да се събира голяма компания, да се измисля повод, защото бирата може да си я пиеш, ходейки по улицата или седейки пред телевизора. От гледна точка на наркологията бирената зависимост е тежък, труден за лечение вариант на алкохолизма. И да се преборим с него е много по-трудно. Бирените алкохолици много рядко се обръщат за помощ към нарколози и психиатри. Обикновено те идват в болницата с оплаквания от проблеми със сърцето, черния дроб, стомаха. Лекарите, изследвайки пациента, определят основната причина за всичките му нещастия - прекалената консумация на бира.


Удар по черния дроб

Алкохолът е враг на черния дроб, чиято основна функция е да почиства организма. Ако принудите този орган да се бори само с бирата, може да нарушите антитоксичната му функция. И тогава черният дроб вече няма да служи като надеждна бариера пред другите мощни и отровни вещества.
Злоупотребата с хмелната напитка може да допринесе за възникването на възпалителни процеси и дори да доведе до развитието на хепатит. Освен това хроничният бирен хепатит може да протече в скрита форма, без изразени симптоми. Ако не се спрете навреме, бирата може да ви доведе дори и до цироза на черния дроб. Също така от редовната употреба на бира страда панкреасът: напитката потиска отделянето на ензими, което води до нарушения в естествения процес на усвояване на хранителните вещества.


Какво мислят специалистите

Бирата действа положително върху организма само при умереното є използване. Но никой не знае точно колко чаши бира са полезни и къде е границата, която не трябва да се пресича - всичко е много индивидуално. А биреният алкохолизъм е коварна болест. Любителите на бирата постепенно свикват не само с опияняващото действие на алкохола, но и с успокояващото действие на напитката. Иска им се отново и отново да почувстват приятното и отпускащо действие, затова се налага дозата да се увеличи. Консумацията на бира, подобно на наркотиците, става от жизнено значение.


Кога трябва да бием тревога

- Ако човек изпива повече от един литър бира на ден.
- Често се среща с приятели, за да се отпусне в компанията на кехлибарената напитка.
- Раздразнителен е и се ядосва, ако не пие.
- Има здравословни проблеми.
- Появява се бирено коремче.
- Има проблеми с потентността.


Как да откажем мъжа си от чашката

Ако някой от вашето семейство има проблем с алкохола, можете да се опитате да му помогнете. Ето няколко прости съвети:

- Разсейте го! Опитайте се да го ангажирате с нещо интересно, за да не му остава време да мисли за пиене. Ходете на кино, театри, музеи. През почивните дни излизайте по-често сред природата, на лов или риболов. Организирайте малки екскурзии до красиви местности. Можете също така и да спортувате. Например след работа отидете на фитнес.

- Хитрувайте! Ако е свикнал да консумира бира в големи количества в компанията на приятели, опитайте се да направите така, че по-рядко да се вижда с тези любители на кехлибарената напитка.

- Рискувайте! Опитайте се да поставите ултиматум - или вие или тя (бирата). Но не прекрачвайте границата, защото всичко може да се обърне не във ваша полза.

- Убеждавайте! Най-сигурният начин и все пак най-трудният е да го убедите да потърси помощта на специалист - психиатър или нарколог. Разбира се, много е трудно да убедим някого, че се нуждае от медицинска помощ. Само вашата подкрепа и грижи могат да го подтикнат да вземе това важно решение.



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930