Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.05.2010 16:38 - Съботният музикален подарък на "Сливен+": Целувката, която продължава 70 години
Автор: slivenplus Категория: Музика   
Прочетен: 1007 Коментари: 0 Гласове:
0



Целувката, която продължава 70 години Консуело Веласкес остана завинаги на музикалния Олимп с песента на ХХ век - Besame mucho
Знаете ли коя е най-изпълняваната испаноезична песен в света? При всичките имена, които вероятно всеки прехвърля в съзнанието си, едно напълно отговаря на горното условие. Това е "песента - хит на ХХ век", или, с други думи, Besame, вesame mucho...
 

Това "чудо на единствения хит", което може да се сравнява по популярност може би само с Yesterday на Бийтълс, е написано от едно 16-годишно момиче - Консуело Веласкес. Като професионален музикант и композитор тя е сътворила и още много произведения от различни формати, но всички познават и обичат именно това нейно творение, написано през 1941 г.
Като рождена дата на Консуело в различни източници се посочва 1916, 1921 или 1924 г. Но по въпроса за датата на кончината й няма разминавания. Датата на смъртта на композиторката - 22 януари 2005 г., узнава целият свят. Консуело напуска този свят на 81 години, като в некролога и се казва, че само с една своя песен Консуело е "целунала целия свят" И тази целувка продължава повече от седемдесет години.
"Целувай ме, целувай ме силно... Така, като че ли тази нощ ни е последна..." Тези страстни думи са написани всъщност от едно нецелувано момиче, а колко страст има в тях. По това време Мексико е пулсиращ център на културата - там творят Давид Сикейрос, Диего Ривера, Фрида Кало. Консуело също ври в този културен бульон, мечтаейки за холивудска слава. Олицетворение на блясъка на Меката на киното за нея се явява знаменитият съблазнител Грегъри Пек. Той я гледа непрекъснато от плаката на стената със своите очи на изкусител. И ето че в един миг думите и музиката като че ли падат от небето, за да се слеят в невероятна хармония. Чудото се случило, но Консуело се притеснява да покаже песента на възрастните - струвала й се (не съвсем без основание) доста греховна за примерните католици в семейството й. И тук съдбата се намесва - това, което не може да покаже на възрастните, може да се изпее на приятелка. Приятелката пък тайно изпраща думите и музиката в мексиканското радио. Песента започва да се разпространява и всички издирват автора, за да му дадат наградата за песен на месеца. Консуело отново се опитва да избяга от славата, като изпраща приятелката си, но тя разкрива тайната й. Така наградата пристига в дома на младата Веласкес. Придружена от бъдещия съпруг на композиторката, редактора Мариано Риверо.



В какво е тайната на композицията, написана от момиче, влюбено в Грегъри Пек? Самата Консуело с чувство за хумор отговаря: "В това, че е вертикално изражение на хоризонтално желание!" Но само това ли? Твърди се, че браковете се сключват в небесата. Може би това се отнася и за песните. Добрите песни, такива, които са определени да бъдат безсмъртни, за да се равняват другите по тях. Може би Бог създава чрез такива автори някакъв божествен еталон за съвършенството. За да усъвършенства човешките същества чрез музиката и поезията. И да ги пречиства от пошлостта.



Тагове:   Музикален,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930