Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.04.2010 07:03 - Волен Сидеров: Не съм получавал писмо от Трактора, това е негова PR акция
Автор: slivenplus Категория: Новини   
Прочетен: 980 Коментари: 0 Гласове:
0




Ако някой е в мафията - дали е медия или работи в Илиянци, трябва да бъде проверен

Васил Василев*

- Г-н Сидеров, като председател на парламентарната комисия за контрол на ДАНС, запознахте ли се със задълженията си?
- Председателят е този, който оформя дневния ред, има грижите за организацията на работата в комисията и за уведомяването на членовете. При председателя се концентрират и сигнали, които той трябва да задвижи и вкара в дневния ред.
- Каква е основната задача, според вас, на Държавната агенция за национална сигурност?
- Има специален закон за агенцията, която обединява службите, които да работят за националната сигурност на страната. Друг е въпросът, че когато бъде създадена подобна структура, трябва да е придружена от национална стратегия, каквато, за съжаление, все още няма. Надявам се силно, че в този мандат на парламента ще бъде изработена. Налице са нови геополитически обстоятелства, членове сме на Европейския съюз от 2007-ма година и нещата са много по-различни от 30-40 години, например. Парадоксално е, че в тези служби има хора, които са се заклели във вярност в социалистическата родина с всички нейни обвързаности. Стратегия е необходима, за да се уточни кои са "приятели и врагове" на България, най-схематично, разбира се. Тук говорим за опасността от фундаментализъм, панислямизъм, по което контраразузнаването не работи много активно през последните години. Идеята трябва да дойде и да се осъществи от политическата власт. Топката е у нас, служителите на ДАНС са изпълнители на тази доктрина. Като парламентаристи сме в дълг на службите.
- Имаше ли нужда от създаването на тази агенция?
- Възникнаха доста спорове по този въпрос. В предишния парламент аз бях "за" работещи служби, особено на контраразузнаването. Дълги години България беше разграден двор. Под каква форма ще бъдат обединени, дали медиите ще ги определят като "българското ФБР", е въпрос на преценка на правителството. За съжаление, при предишния кабинет ръководството на ДАНС тласна агенцията в посока "изпълнители на поръчки на управляващите". Включително с притискане, рекетиране и нарушаване на конституционни права, един инструмент за силово въздействие. С други думи, трябва ли да има такава агенция е като въпроса "трябва ли хората да притежават оръжие за самоотбрана". Аз съм съгласен, защото пистолетът не стреля сам, а чрез човешката ръка. По същия начин не можем да кажем, че агенцията е нещо лошо. Всичко зависи от това как се ръководи, в каква посока и как се контролира. Целта на новото ръководство в ДАНС и на правителството е да превърне службите в европейска цивилизована структура.
- Г-н Сидеров, получихте ли си личното писмо от Алексей Петров?
- Не, все още не съм, в пощата на Народното събрание все още го няма. То е дадено чрез адвокатите му на няколко медии, които започнаха да ми звънят. В този случай им казах "не ме занимавайте с писмо, което не съм получил". Тъй като обаче медийният интерес е голям, аз не мога да се скрия от тези въпроси. На изслушването на Алексей Петров в комисията за контрол на ДАНС в парламента аз отсъствах. След това прочетох стенограмата, много обемист текст, около 30 страници. Огромната част от изказването му е чиста литература с общо публицистичен характер. Не видях там да има някакви страхотни схеми, които службите са използвали за определени цели. Пак ще прочета писмото, но мисля, че Алексей Петров се опитва да си прави някаква пиар акция, тъй като му се гледа мярката за неотклонение и т.н.
- В писмото си Петров настоява да бъдат разкрити имената на хората, за които ДАНС е решила да бъдат отстранени и дори ликвидирани.
- В стенограмата от разговора в комисията такива имена не са оповестени. Не знам защо този човек се е хванал истерично за комисията в парламента за контрол на ДАНС, която трябвало нещо си да разсекрети. Ако той искаше да разкрие информация, можеше да го направи извън Народното събрание. Алексей Петров има чудесна възможност за изяви и трибуни, и в личния си вестник "Галерия", и в две издания от групата на ВАЦ, където никога не са му отказвали медийни изяви. Съществуват и сайтове, близки до него. Можеше да проговори още преди да бъде задържан. Аз лично нямам нищо против да се разсекрети неговото изложение и да се предостави на медиите, за да се види, че никакви страшни схеми той не е разкривал. Стига да не противоречи на правилата и законите. Всичко ще бъде предварително проучено от професионалистите, ще го предложа на колегите в комисията и ако няма пречки, нека се огласи. Щом ще се извадят важни факти, според него... Аз дори не мога да разбера какво иска в това писмо. Как били използвани службите?! Нали ти беше в тях, говориш как ти си ги употребявал или какво? В съда имаше възможност да каже всичко пред десетките журналисти, които бяха там.
- Алексей Петров каза, че причината за ареста му е запазването на високия политически рейтинг на премиера. Как ще коментирате това негово твърдение?
- Всеки си изгражда защитна теза, това е логично. Апелативният съд изтъкна, че има достатъчно улики, че е обвързан с тежките престъпления и би застрашил свидетелите, ако бъде пуснат под гаранция. Същият този съд обаче освободи Хамстера. Обсъждам го с някои колеги в комисията и категорично ще поставя искане от ръководството на ДАНС да ни предостави всичко по разследването около покушението на Огнян Стефанов. Какво е разследвано, кои полицаи и следователи са се занимавали и защо всичко е стигнало до задънена улица. Ако трябва, да се обнови разследването. При предишното управление, може би има логика за това, но мисля, че в момента няма пречки делото да бъде потулвано. Ако трябва, дори, нека бъде подновено разследването, да се търсят нови улики, но не може МВР да е безпомощно спрямо една банда от престъпници. По неофициална информация опитът за убийство на Огнян Стефанов е извършен от Хамстера или от хора, свързани с него. Това, естествено, трябва да се види дали е така. При всички случаи аз не мога да си обясня как мощният апарат на МВР и останалите служби не могат да разплетат чорапа и да разкрият престъплението, в което са замесени няколко души. Не са толкова много бандите в България, няколко от тях са в затвора. Те са свързани помежду си. Има си начини, мисля, че полицаите знаят как да действат. За мен по-скоро има отказ от разследване и знаем от къде идва натискът. Добре, тези фактори ги няма. Ще преследвам тази линия. Дори като политици, ние сме длъжници. Имаме още данни за Хамстера, че е купувал гласове в полза на РЗС в Сливен и Стара Загора. От сигурни източници знаем, че МВР не е разследвало тези случаи или заради страх, или по нареждане от по-горните етажи на властта. Ще работим и в тази посока.
- Какво ще предприемете по случая "Лиани"?
- За тази разработка основно говори, доколкото знам, единствено Атанас Атанасов. Той се изказва със своите недомлъвки като просветен човек - "вие не знаете, но аз знам". Нека да даде сламки, за които да се хванем. Ако дойде в комисията, ще го изслушаме и ще започнем работа по "Лиани". Какво представлява делото аз не знам, но ще попитам ръководството дали съществува. Всичко трябва да се постави официално. Например, назначаването на Алексей Петров и до момента не е ясно, чуват се само слухове. Атанасов казва нещо, Емануил Йорданов друго, Никола Филчев трето... Има официална институция - питаме Цветлин Йовчев какво се е случило, според документите на службите. В ДАНС трябва да има информация, ако няма - или е открадната от някого, или Алексей Петров никога не е работил в службите. Ще се види кой лъже, това също е мое намерение.
- Как ще процедирате с вестник "Галерия", разпространил класифицирана информация?
- Мисля да направя официално запитване към г-н Цветлин Йовчев, дали досега ДАНС е предприела някакви мерки да разследва как в този вестник се появиха вече няколко материала с класифицирана информация. В момента Станишев е разследван за подобно престъпление, а "Галерия" - не. Въобще не ме интересува кой е извършил престъпление - Патрашкова или Станишев. Защо до момента Кристина Патрашкова не е разследвана или хората, които стоят зад нея - собственици, издатели? Да се установи как секретни материали излизат във в. "Галерия".
- Кои са медиите на мафията, за които говорите?
- Само ще ви кажа, че когато се абонираш за СКАТ, ти дават безплатен абонамент и на в. "Галерия". Обвързаностите между тези медии са ясни и очевидни. Това са СКАТ, "Галерия", БГНЕС, където се появи факсимиле с писмото на Алексей Петров, който е близък до Любчо Нешков (собственик на БГНЕС). Знам, че Петров е в добри отношения с един от най-влиятелните рекламни босове Красимир Гергов и съм чувал, че самият Гергов има акции в "Галерия". Дали е така, тепърва подлежи на проверка. Когато създадеш един медиен продукт с цел активно мероприятие, с много пари и реклама, може би, зад него стоят точно тези мръсни пари, които организираната престъпност е трупала. ДАНС трябва да се намеси, това не е сплашване. Ако някой е в мафията - дали е медия или работи в Илиянци - няма значение, трябва да бъде проверен по един и същ начин.

* Интервюто е дадено за сайта Frognews.bg



Тагове:   акция,   писмо,   НЕГОВА,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930