Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.04.2010 01:30 - ВТАСАХМЕ Я!: В България вече ставаш професор на 26 години, а доцент - да не би на 16 г.?!
Автор: slivenplus Категория: Новини   
Прочетен: 880 Коментари: 0 Гласове:
0



Професор вече ще може да се става на 26 години, като няма да е необходим стаж съответно от 5 и 3 години. Това реши парламентът вчера, като прие на второ четене Закона за развитие на академичния състав.

Път на младите в науката, бърза кариера, но при строго спазване на държавните изисквания. Такава е философията на закона, коментира председателят на образователната комисия и депутат от АТАКА Огнян Стоичков. В последния момент в пленарна зала народната представителка Цвета Георгиева поиска да отпадне стажът за академичните длъжности и залата го прие. Това направи закона още по-динамичен.
Министърът на образованието Сергей Игнатов също подкрепи отпадането на стажа. Доцент и професор се става, след като си доказал, че можеш да провеждаш самостоятелни научни изследвания след защитата на докторската дисертация, посочи той. "Крайно време е да прекъснем този плач за доктор на науките, това е архаична система", заяви Игнатов.

Друга, съществена промяна е, че професорите и доцентите ще могат да се акредитират само в едно висше училище. Академична длъжност ще се заема при основен трудов договор. Доцентите и професорите ще бъдат периодично атестирани, не по-рядко от един път на пет години, записаха депутатите. Научно жури вместо досегашната ВАК /Висша атестационна комисия/ ще оценява дисертационните трудове, както и кандидатите за академичните длъжности "главен асистент", "доцент" и "професор". То ще е от 5 души, като най-малко половината трябва да са външни за висшето училище.
Министърът на образованието ще контролира спазването на единните държавни изисквания. За откритите и неприключилите процедури за придобиване на научна степен, както и за заемането на академични длъжности, контролът е само за процедурни нарушения. Министърът назначава проверка и се произнася в 14-дневен срок от получаване на сигнала.


Тагове:   България,   професор,   доцент,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031