Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.04.2010 09:01 - Дали iPad е началото на края на вестниците?
Автор: slivenplus Категория: Новини   
Прочетен: 963 Коментари: 0 Гласове:
0



image

Ще изчезне ли вестникът завинаги? Рано или късно – да. Засега по-скоро на части. Първо, хартиената част от вестника. След като вестникът или списанието започнат да излизат онлайн, те престават да бъдат такива и стават просто новини. Разбира се, при онлайн изданията има екологични плюсове – намалява нуждата от производство на хартия и използването на химикали при обработката й, а от отпадането на физическото разпространение на вестниците по целия свят намаляват и вредните емисии.

Кой и на каква цена обаче ще създава новините, когато вече няма да има вестници? Докато онлайн мрежата е безплатна, “Ню Йорк Таймс”, Мърдок и други издатели правят съдържанието на своите издания платено, което е честно за качествената журналистика. Все пак остава въпросът, че винаги ще има безплатни онлайн новини.

По време на своя реч в Университета „Джордж Вашингтон” Рупърт Мърдок коментира възхищениято си от iPad на Apple, който е „поглед към бъдещето” – интересно, но той сякаш призова края на хартиения носиел и мастиления вестник. Заявявайки: „Ако имаше по-малко вестници и повече от тези (iPad)… това може би ще бъде спасението на вестникарската индустрия”. Това е изумително прозрение за мисленето на Мърдок. Той наистина вярва, както много други коментатори, че iPad може да спаси вестникарската индустрия. И изобщо не се страхува от технологията, стига тя да се вписва в неговото виждане: платените iPad приложения с абонаментен достъп и всичките защити на добре изградената система за разпространение на iTunes, Apple се вписват идеално в представата на Мърдок за бъдещето на вестниците.

Някои новинарски публикации изчезват бързо, а други трябва да изчезнат, за да могат хората със страст към новините да обърнат внимание на създаващите се онлайн новинарски общности с различен бизнес модел, чието ценово предложение е достатъчно добро, за да породи у обществеността желание за платено участие.

Аз вече не купувам вестници и списания на хартиен носител. Не съм го правил от 6 месеца, като не броим списанията за вино и кулинария (може би 2 броя). Електронното пространство осигурява разнообразни възможности за достъп до невероятна журналистика, честно, бързо и безплатно отразяване на повечето неща, за които преди плащахме доста пари. По същество вестниците ще се променят от сегашния модел в онлайн вариант, независимо дали безплатни или платени. Наблягащи на двустранната комуникация, а не просто на отразяването на събития. Бъдещето е в изграждането и задържането на обществен интерес чрез окуражаване на активното участие, като се позволи на обществеността активно да дискутира новините – едно надстрояване на съществуващите блогове, в които хората могат да се присъединяват, срещат и поздравяват. По начина, по който това става в социалните мрежи като Linkedin и Facebook, но с акцент върху настоящите новини, световни въпроси, спорт и ежедневни отношения. Подтиквано от търсенето, а не от парите на рекламодателите (хммм, интересно желание).

Мърдок няма да се откаже от плановете си да въведе такси за новинарското съдържание и да блокира или забрани достъпа на „Google, Microsoft или който и да е да разпространява истории за нищо”, като ограничи напълно достъпа на мрежовите търсачки. Насмешката на Мърдок над усилията на неговия конкурент “Ню Йорк Таймс” да въведе такси, подигравателно определяйки ги като половинчати и твърдейки, че мениджмънтът не може да „вземе решение” по въпроса, е класически пример за индустрия в криза, търсеща начин да се превърне в бързо развиващо се поколение от свързани, интелигентни и образовани потребители, в някои случаи вече по-напред в играта.

Вчера, след среща на кафе с основателя на Protein и Blind Mice Studios, получих информация от първа ръка за техния подход при изграждането на приложенията за iPad, iPhone и интернет страници и приложения, които ще продължават да променят начина, по който съвременните медии се развиват и повече от сигурно ще допринасят за преминаването от печатните към цифровите технологии по-бързо, отколкото го осъзнаваме. И докато в началото харесах идеята за iPad, след като вчера се срещнах с Галвин Скот Дейвис, вече мога да потвърдя – все още затаявам дъх при мисълта какво създават тези момчета в Protein, и да – съгласяваме се с Рупърт, че iPad е революционно нововъведение, което ще повлияе на промяната и ще ускори оттеглянето на печатните медии и в частност – на вестниците.

Текстът е публикуван в http://unclutteredwhitespaces.com/


Тагове:   Началото,   дали,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031