Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.05.2010 16:07 - Патр. Вартоломей в Москва: Историята на славянската писменост започва с българите
Автор: slivenplus Категория: Новини   
Прочетен: 1211 Коментари: 0 Гласове:
0




imageВчера Цариградският вселенски  патриарх Вартоломей, който е на официално едноседмично посещение в Москва, откри заедно със своя домакин Руския патриарх Кирил тържествата по случай Деня на славянската писменост и култура в Москва. Двамата предвождаха 40-хилядно шествие до Червения площад, след което се поклониха в църквата "Св. Василий Блажени". След това патриарх Вартоломей произнесе слово по случай празника, в което подчерта ролята на Константинополската църква в делото на св. братя Кирил и Методий и първенството на българите в създаването на славянската писменост и култура.

"Император Михаил, каза патриархът, - изпрати сред славяните братята Кирил и Методий, които им предадоха славянската азбука и писмено слово, а в писмо до владетеля на Велика Моравия Ростислав той отбеляза откриващия се пред славяните хоризонт, и също, че славянската азбука и писано слово са по-ценен дар от всяко злато, сребро и скъпоценни камъни". Така славяните се присъединили към великите народи, които славели Бога на своя език, каза патриарх Вартоломей.
 
"От този момент нататък започва историята на славянската писменост и култура, като първи били славянизираните българи, а веднага след тях русите, (...) които развиха писменост и култура от най-високо ниво, родиха ярки писатели, богослови и философи. (...) По-късно към общността на културните славянски народи се присъединиха също поляци, сърби, словенци, хървати, славяните на Пелагония и Дардания, като съкровището на славянската култура приеха и румънците, които чак до 19 век запазиха в употреба славянската писменост".

"Инициативите на славяните за съхраняване и обновяване на получените културни елементи от византийския свят се появиха своевременно чрез създаването от българския презвитер и после Преславски епископ Константин на шрифта, наречен в чест на св. Кирил "кирилица", който се базира изцяло на гръцкия унциален шрифт, на който Константин написа и първите славянски поеми. На това писмо са написани и множество твърде значими съчинения на по-късни автори - българи, руснаци и сърби", каза в словото си патриархът.

АГЕНЦИЯ Ромфеа 


Тагове:   москва,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930