Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.06.2010 06:03 - Какво пишат вестниците днес
Автор: slivenplus Категория: Новини   
Прочетен: 1127 Коментари: 0 Гласове:
0



Въпреки призивите за намаляване на разходи някои общини и съдебната власт са си увеличили заплатите, съобщава “Труд”. Според данни, изнесени от финансовия министър Симеон Дянков, до април т. г. общините са увеличили разходите за заплати с 21 млн. лева, съдебната власт с над 33 млн. лева, а държавните висши училища - с над 5 млн. лева. Обратно на тях министерствата са намалили разходите си за заплати към април 2010 г. с 15 млн. лева или с 2% спрямо същия период на 2009 г., а Народното събрание е отличник с намаление от 15%. Трансферите по бюджетите на общините ще бъдат ограничени с 15 % и се очаква да се разпише механизъм за това. Вчера Народното събрание одобри актуализацията на държавния бюджет на първо четене, което се прави за първи път след 1997 г.

 

Шефът на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу е обещал помощ в спора на правителството с Евростат за бюджетния дефицит, твърди “Монитор”. В рамките на Европейския съвет в Брюксел вчера премиерът Бойко Борисов е разговарял с канцлера на Германия Ангела Меркел и с шефа на ЕК Жозе Борозу за предстоящата проверка на Евростат в България, както и за влизането на страната в Шенгенското пространство. Борисов определил Европейския съвет като много тежък. „Никога не съм виждал лидерите толкова омърлушени. Много от премиерите си заминават след днешната среща, всички отчитат огромен спад в популярността си в своите държави. Има стачки, митинги, демонстрации и всички са наясно, че трябва да се вдигнепенсионната възраст, да се орязва бюджетната сфера, да се намалят пенсиите. Това се отрази върху настроенията на целия съвет и нервността бе много голяма”, разказва премиерът.

 

Европейските лидери не успяха да уточнят конкретните параметри на реформата в икономическата политика, но се договориха принципно за надзор над националните бюджети, е водещата новина за “Дневник”. На срещата на върха в Брюксел вчера Франция и Германия не успяха да сближат позициите си и разговорите по въпроса бяха оставени за по-късен етап. Берлин е твърдо против идеята на Париж да се създаде Съвет на еврозоната, който да координира икономическата политика и да разполага с повече правомощия от Европейската централна банка. В същото време Франция не иска да има строги санкции за страните - нарушителки на бюджетната дисциплина, нещо, на което Германия много държи. Затова и на срещата не беше постигната яснота какви ще са санкциите за страните с твърде голям свръхдефицит или държавен дълг, обяснява изданието.

 

Лидерите на ЕС се споразумяха за въвеждане на нови данъци, за да се включат банките във финансирането на възстановяването от финансовата криза, но и че всяка страна трябва да избере своя собствена система, посочва “Класа”. Постигната е договореност страните членки да въведат система от данъци и такси върху финансовите институции, за да се гарантира разпределение на бремето.

 

“Депутатите решиха да въведат ограничения не само при изчистването на старите отпуски, но и при ползване на бъдещи почивки. От 2011 г. неизползваният отпуск ще се анулира 2 години след края на годината, за която се полага. В момента регламентираните почивки не се губят, а се натрупват. Скандалният текст е внесен между първо и второ четене на кодекса от депутати от ГЕРБ”, разкрива “Сега”. Възможността неизползвани дни да се губят противоречи на международното законодателство, ратифицирано у нас, твърдят експерти. Тригодишна давност за неизползваните отпуски е имало до 1992 г., когато тя е премахната със законодателни промени. Тогава един от аргументите е била точно Конвенцията на Международната организация на труда.

 

“Барак Обама е изпратил писмо до Бойко Борисов, в което му благодари за изразена позиция по ключови теми като изграждането на европейската противоракетна отбрана и енергийната сигурност. От посланието, разпространено от пресслужбата на българското правителство, става ясно, че американският президент е впечатлен от изразените от премиера ни становища по време на срещата им в Прага преди 2 месеца”, четем в “24 часа”. “Дълбоко оцених широкия обхват на проведените разговори по време на работната вечеря в Чешката република на 8 април т. г. и вашата позиция по Иран, относно нашия нов прогресивно адаптиращ подход към европейската противоракетна отбрана и по отношение на енергийната сигурност. Както казах по време на нашия разговор, Атлантическият съюз играе централна роля в защитата на нашите общи интереси и глобалната сигурност”, пише Обама според вестника.

 

Гръм порази централния сървър на пощите и бързите парични преводи са блокирани от три дни, научаваме от “Труд”. Аварията станала във вторник и оттогава телеграфните записи са невъзможни. Средно на ден в страната се изпращат между 2000 и 3000 превода. Хиляди българи от три дни не могат да изпращат и да получават пари чрез телеграфни записи по пощата. Касите за парични преводи не работят, а служителките отпращат клиентите с обяснението, че проблемът скоро ще бъде отстранен.

 

“Пловдивската окръжна прокуратура започна ново разследване на “Пълдин туринвест” - съдружие на община Пловдив и бизнесмена Георги Гергов. През февруари окръжните обвинители не откриха данни за престъпления, но апелативната прокуратура върна делото с указания да проверят действията на длъжностни лица и представители на общината в управителните органи на фирмата”, пише “Сега”. Акционерното дружество стопанисва скъпи имоти в Стария Пловдив и притежава над 50% от Пловдивския панаир. То бе създадено през 2006 г. по времето на кмета Иван Чомаков. След увеличения на капитала делът на общината се стопи за сметка на акциите на Гергов. Общината не е получавала дивиденти от дружеството, както и държавата от Пловдивския панаир.

 

Арестуваният при акция „Октопод” бивш съветник на ДАНС Алексей Петров -  Трактора заигра в комбина с ексминистъра на вътрешните работи Румен Петков в съдебната зала вчера, отбелязва “Монитор”. Петров дал показания по делото за клевета, което бившият МВР шеф заведе срещу германския журналист Юрген Рот. Румен Петков съди Рот за клевета заради книгата му „Новите демони", в която журналистът твърди, че Петков е покровителствал хора от подземния свят и е замесен в контрабандата на анфетамини. Бившият съветник разказал, че той е уредил срещата на бившия вътрешен министър с дупнишките бизнесмени Пламен Галев и Ангел Христов, известни като братя Галеви, като Петков се включил в последния момент, защото не дошъл друг висш МВР шеф.

 

Бившият шеф на митницата Асен Асенов и неговият заместник Александър Раков са обвинени в конфликт на интереси, стана ясно от доклад на парламентарната комисия за борба с корупцията, информира “Сега”. Двамата са регистрирали кантора за митнически консултации и продължили да работят с фирмите, които е трябвало да контролират, преди да напуснат постовете си. Законът за конфликт на интереси забранява да се занимават с такава дейност 1 г. след напускане на службата. След проверка на сигнала от агенция “Митници” са обявили, че няма възможност да бъдат санкционирани, тъй като по закон не може да се наказват бивши началници. Според доклада на "Антимафия" потвърдил се е и сигнал срещу бившия зам.-министър на икономиката и енергетиката Нина Радева. Инспекторатът при същото ведомство установил, че фактите говорят "за наличие на политическа корупция". Такова понятие обаче не съществува нито в закона за конфликт на интереси, нито в Наказателния кодекс.

 

Бандити измислиха нов начин за добри постоянни доходи - избират деца на богаташи и ги ограбват в продължение на месеци, като ги заплашват, че ако ги издадат, ще ги пребият. Модата в ъндърграунда вече е набрала сили - през последните месеци има десетки подобни случаи, пише “24 часа”. “Обаждат му се по джиесема и му казват утре в 3 ч да донесеш нещо скъпо на определен адрес. Вземали саму хубави телефони, различни суми пари и дори доста скъпата игра “Плейстейшън портабъл”, разказва шефът на сектор “Грабежи” в СДВР Илко Илиев.

 

Между 30 000 и 40 000 мюсюлмани в цялата страна се очаква да излязат на мирен протест в петък, казва пред “Новинар” говорителят на Главното мюфтийство Хюсеин Хафъзов. Гневът им е предизвикан от решението на Върховния касационен съд да възстанови Недим Генджев като председател на Висшия мюсюлмански съвет след 12-годишна съдебна сага. Главното мюфтийство е категорично, че с невиждана скорост се взимат последователни съдебни решения, които са пряка намеса във вътрешните работи на мюсюлманското вероизповедание. Мюфтийството обвинява ДАНС за оказван натиск и отправени заплахи към представители на вероизповеданието. Според мюфтийството в момента се работи за ликвидиране на джамийските настоятелства в населените места, в които живеят мюсюлмани, а на тяхно място щели да се правят нови структури.



Тагове:   Какво,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031