Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.06.2010 20:30 - Станишев: Преди 5 месеца Борисов и Дянков казваха, че този бюджет няма алтернатива, но сега се видя, че не са били прави
Автор: slivenplus Категория: Новини   
Прочетен: 650 Коментари: 0 Гласове:
0




image „Когато убиеш кокошка, не можеш да получиш яйцата”, коментира бившият премиер и лидер на БСП Сергей Станишев в предаването "Сеизмограф" във връзка с опитите на кабинета „Борисов” да се справи с кризата. По думите на Станишев актуализацията на бюджета не отговаря на нито един въпрос, а по-скоро поставя нови въпроси пред нас, които са много тревожни. Тя не решава никакви проблеми на държавата, а узаконява харчовете на кабинета и фискалния резерв, натрупан по време на управлението на тройната коалиция.

„Само преди пет месеца и премиерът Бойко Борисов, и министърът на финансите Симеон Дянков казаха, че този бюджет е най-добрият в ЕС и е без алтернатива, но ето че стигнаха до алтернатива", коментира Станишев.

По отношение на сключените от кабинета „Станишев” 150-те необезпечени договора и анекси към тях за 2.158 млрд. лв. от кабинета „Станишев”, бившият премиер заяви, че анексите, сключени от неговия кабинет никой никога не ги е показвал и всички те са блъф.

„Дайте да ги видим тези договори, къде са тези два милиарда?”, попита Станишев.

"6 месеца след приемането на бюджета управляващите казват: Ние ще се развиваме по-добре, и същевременно казват, че няма да съберат 2 млрд. лева приходи. Но защо никой не обясни защо, но аз мога да ви кажа - защото не връщат ДДС, не се разплащат задълженията на бизнеса и пресират икономиката. Питайте, която и да фирма, че те са задължени да уволняват и изпращат служителите си в неплатен отпуск. А с полицейски акции и МВР не може да се бори контрабандата", коментира той.

По думите му се очаква в ЕС да има 1.5% ръст и страните бавно започнаха да излизат от тази ситуация.

Правителството обаче задълбочава кризата. „Когато хората обедняват и ги уволняват трябва да знаят защо. Бюджетът е приет с две цели – първо, да официализира, че бюджетната дупка ще е много по-голяма от 2,3 млрд. лв. и второ, да официализира харченето на резерва, което остави предишното правителство. Че нали беше опоскана държавата? Оказа се, че от лятото на миналата година до края на тази година ще бъдат похарчени 4 милиарда лева само за запушване на дупки”, беше категоричен бившият премиер.

„В края на годината обаче резерв няма да има и затова трябва да се свикат спешни консултации на парламентарно представените сили. Кабинета трябва да си осъзнае грешките и да променят начините на управление. Сега е времето да се обсъди как се формира бюджетът догодина. Иначе спадът на приходите ще е по-голям от два милиарда, заради некадърността на управляващите. Тази дупка как точно ще се запълни, пенсии заплати ли ще намаляват?”, каза още той.

"Всяка дума на премиера трябва да се дели на две", коментира бившият премиер, визирайки противоречията в думите на сегашния за замразяването и строителството на АЕЦ "Белене". Преди време Борисов каза, че проектът се замразява, а вчера - че ще стане. Лидерът на БСП подкрепя идеята за провеждане на референдум за строителството на централата, за която е убеден, че ще произвежда много по-евтин ток и ще увеличи износа ни на електроенергия.



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930