Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.06.2010 00:31 - Къде отиват 1,4 млрд. лв от "личния портфейл" на Борисов
Автор: slivenplus Категория: Новини   
Прочетен: 1946 Коментари: 0 Гласове:
0



Искаме точно и ясно да бъде разписано за какво и как ще се харчат тези 1,4 млрд. лева от резерва, който е на разпореждане лично на премиера Борисов. Това заявиха от БСП вчера, след като подробно представиха своите предложения за алтернативна актуализация на Бюджет 2010. Те нарекоха този резерв "личен портфейл" на Борисов и подчертаха, че подобно нещо няма никъде в Европа.
Корнелия Нинова предложи 660 млн. лева от премиерския резерв да бъдат насочени към министерства и агенции със задължения към фирми. Чрез тези средства въпросните ведомства могат да се разплатят с фирмите, без да има нужда парите да минават през Българската банка за развитие, която удържа 7% от сумите.
Разписването на харчовете на "личния премиерски портфейл" бе само една от мерките, предлагани от левицата. Най-много са предложенията в социалната сфера. Председателят на социалната комисия в НС Драгомир Стойнев съобщи, че една от тях е да се създаде перо в бюджета на МТСП за

целева помощ за млади семейства

"Често се оказва, че безработни остават двама млади родители на малки деца. Те нямат възможност да покриват таксите за детски градини и затова държавата може да им отпуска специална семейна помощ", обясни Стойнев. Идеята на БСП е такава помощ да получават млади семейства с доход на член под 350 лв., като и двамата родители трябва да са регистрирани в бюрата по труда. За малчуганите от рисковите групи помощите да не се изплащат на родителите, а да се превеждат директно към градините или училищата, за които трябва да се заплащат такси.
БСП настоява и за

увеличение с 3% на пенсиите

което да "обере" инфлацията, и за увеличение на максималния осигурителен доход от 2000 на 2400 лв. Така в осигурителната система ще влязат допълнително 50 млн. лв., категоричен бе Драгомир Стойнев. Коалиция за България настоява да бъдат отпуснати

100 млн. лева за активизиране пазара на труда

в социалното министерство да бъдат прехвърлени още 142 милиона, които в момента са в бюждета, но не са с конкретно разписано предназначение.
Корнелия Нинова отново припомни, че огромният проблем на бюджета са малкото приходи и драстичният скок на контрабандата. Затова левицата предлага намаляване на акциза за цигарите от 76 на 65 евро за 1000 къса, каквато е и договорката с ЕС за 2010 г. Това няма как да не увеличи събираемостта на приходите и да съкрати контрабандата, категорична бе Нинова.  
Тя поиска също

гарантирани 293 млн. лева за национални доплащания

за земеделските производители. БСП е категорично против изравняването на таксите за студенти при частните и държавните вузове. Във време на криза това само ще съсипе образованието, подчерта Нинова и обясни, че левицата иска този текст от актуализацията на бюджета да отпадне. Социалистите са убедени, че за образование и наука трябва да бъдат разписани още 100 млн. лв държавни пари. Левицата предлага да няма промяна в боджета за здравеопазване и да се размрази резервът на НЗОК.
Категорично сме против орязвянето на субсидиите за общините, подчерта Димчо Михалевски. За инфраструктурни проекти също могат да бъдат разписани част от парите от личния резерв на премиера, добави социалистът.
От БСП предлагат

180 млн. лв. за инфраструктура

да бъдат конкретно разписани: 62 млн. лв. за АМ "Люлин", 50 млн. лв. за специален инвестиционен фонд за отчуждителни мероприятия и археологически проучвания по ОП "Транспорт", 18 млн. лв. за съфинансиране на териториалните програми, да се дофинансират важни инфраструктурни проекти като Южната дъга на София, АМ "Тракия", пътните възли във Велико Търново, Бургас, Созопол.
Фундаменталното различие между нас и ГЕРБ е, че не приемаме обяснението им за срива на приходите, обясни Сергей Станишев. Той бе категоричен, че партията няма да "води пазарлък на дребно" по актуализацията на бюджета. Целта на тези предложения е да се осигури нормално функционираща държава и администрация, особено в сферата на приходите, поясни той. Няма разумно обяснение и отговор от управляващите защо приходите са намалели с близо 2 млрд. лева в сравнение с планираното, повтори Станишев. Истинската причина за този провал е неефективната и стресирана приходна администрация, контрабандата, която нараства главоломно, и смазаното вътрешно потребление, заключи соцлидерът.

в. ДУМА


Тагове:   отиват,   млрд,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930