Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.07.2010 22:51 - Първанов взема 200 бона от стари отпуски
Автор: slivenplus Категория: Новини   
Прочетен: 1257 Коментари: 0 Гласове:
0



Президентът не върна нито един социален закон на тройната коалиция

Над 30 000 лв. без никакво притеснение взе бившият премиер Сергей Станишев от неизползвани отпуски. Въпросът е на колко е изчислил служенето на държавата и народа в двата си мандата президентът Първанов. Малко над 200 000 лв., според експерти на НОИ, ще излязат старите отпуски на Гоце в края на следващата година, когато ще сдаде властта. Затова не изглежда безкористна грижата му за старите годишни почивки на чиновниците, които могат да изгорят. А някои чиновници са ги трупали с години. Съвсем не без умисъл. Бели пари за черни дни, Ако един ден бъдат съкратени, държавата да им плати с лихвите. Така изглежда проблемът - без пристрастия, без политически интриги. Новият Кодекс на труда го решава ясно и толерантно - до края на 2011 година старите отпуски трябва да бъдат изчистени, като с предимство е платената почивка за 2010 година. Преди да бъдат приети от парламента, промените са съгласувани със синдикатите и работодателите. Те са съобразени с Конституцията, естествено, и с европейското право. В този смисъл са неоспорими, освен за Първанов. Парламентарната група на ГЕРБ вече заяви, че Кодексът ще бъде приет на второ четене, въпреки ветото на президента. На първо четене трудовото законодателство бе подкрепено категорично от АТАКА. На второ - също. Държавата ще спре източването на пари от натрупани отпуски, от чиновнически пресмятания. Държавата ще въведе ред в почивките, както в останалите сектори на трудовото законодателство. Без това да нарушава трудовите и конституционните права на гражданите, както плаши Гоце.
Съвсем прогнозируемо Георги Първанов наложи вето и върху промените в Кодекса на труда. Прогнозируемо, защото социалният президент връща всички социални закони или им прави обществено обсъждане с избран кръг експерти. С такива, които не са в обсега на медиите, както твърди. От разговорите пред камери обаче не произлиза нищо продуктивно. Няма алтернатива, няма предложения, няма програми. Президентът се активизира от една година. Във времето на управление на тройната коалиция той не обсъди нито един социален проблем, не върна нито един важен закон на парламента. Напротив, демонстрира съучастие и съпричастност. Мълча за проблемите в образованието, за ниските заплати на учителите, за отпадането на децата от школата още в началния курс. Сега обаче се готви да обсъжда социалното изключване. Във времето на тройната коалиция здравната реформа направо потъна, лекарите масово мигрираха, а общинските болници едва кретаха. Къде беше социалният президент тогава? Защо не осъди правителствената политика на коалицията БСП- НДСВ- ДПС? Но сега, когато непопулярната реформа в системата тръгна,

президентът направи кръгла маса, а от нея отново не произтече никаква алтернатива
Припомняме, че в последните няколко месеца Първанов наложи вето на Закона за радио и телевизия, на Закона за академичния състав, на Закона за отбраната и Закона за митингите. Междувременно направи кръгли маси за образованието и безработицата и обеща обсъждане на социалното изключване и бедността. В нито една от тези дискусии не беше предложена алтернатива, нямаше конструктивни идеи, но имаше отричане на направеното от правителството на Борисов, неясни препоръки и обещания за друг тип законодателство. Какво и как ще направи човекът, който няма право на законодателна инициатива?
Този път като наложи вето на Кодекса на труда социалният президент не е съгласен с решението на парламента служителите да изчистят натрупаните в предишни години отпуски до края на 2011 година. Вижда му се твърде кратък срокът. Според него това нарушава правата на българите като граждани и противоречи на Конституцията. "Нито е обявена война, нито военно или извънредно положение, при което се допуска временно ограничаване на тези права", аргументира се президентът. Припомняме, че за никакво временно ограничение не става дума. Промените в Кодекса на труда са част от антикризисните мерки и те бяха одобрени от правителството, синдикатите и работодателите след дълги преговори. В този смисъл промените са абсолютно съгласувани. За това е странна позицията на Гоце. На приказките му министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов реагира незабавно и обясни, че правото на отпуски е напълно съобразено с Конституцията и с Европейската социална харта. Няма никакво противоречие с Всеобщата декларация за правата на човека, която предоставя на всеки гражданин правото на периодичен платен отпуск. Няма противоречие с Конвенция №52 на Международната организация по труда, също и с Хартата за основните права на Европейския съюз. В този смисъл срокът за изчистване на отпуските е достатъчно дълъг. "Най-после се прави стъпка на държавно ниво за ликвидиране на този язвен проблем", коментира Цвета Георгиева, депутат от АТАКА и член на парламентарната социална комисия. Тя е категорична, че отпуската не се отнема, а трябва да се използва в рамките на съответната година, като за следващата ще могат да се прехвърлят до 10 дни. Това обаче ще става единствено с решение на работодателя при специални производствени причини, например намалено производство, което изисква половинчасов работен ден.
Промените в Кодекса на труда бяха предложени от Министерски съвет и подкрепени в парламента от ГЕРБ и АТАКА. Основният аргумент за бързото изчистване на отпуските бе огромният ресурс, който би струвал изплащането им - стотици милиони левове. Припомняме, че БСП и ДПС се заканиха да дадат текстовете на Конституционния съд. Ветото на президента ще бъде отхвърлено, заяви съпредседателката на ГЕРБ Искра Фидосова и препоръча задочно на президента, ако не е доволен, да сезира КС. Защото ветото му няма да мине, това е по-скоро популистки акт, категорична е тя, отколкото позиция. Според нея не бива да се толерира злоупотребата с права на служителите. Понеже става дума главно за хора в администрацията. И това е разумното решение. Няма работници в частни фирми, които да са с по 300 невзети дни отпуск за година. В самия парламент от началото на мандата на това управление е имало чиновници с по 200 невзети дни отпуск. Хората трябва да почиват, за да са ефективни на работното си място, категорична е Фидосова, която защити бързото изчистване на натрупани отпуски. В противен случай държавата ще трябва да плати около 600 млн. лв. От неизползвани почивки.
За кого става дума в спорните според Първанов текстове? Дали най-вече за чиновниците в държавния апарат, на които държавата дължи колосални обезщетения след съкращения. Някои са събрали до 300 неизползвани дни, други не са почивали от седем години и половина. Сред тези труженици са например чиновници по усвояване на еврофондовете. Като гледаме обаче на какъв хал е използването им, можем да преценим как са си свършили работата и дали държавата трябва да им заплаща неизползваните дни отпуск. Те очевидно не са се преработили, ако се съди по резултата от труда им. А какъв друг да бъде критерият?
Своеобразна защита срещу съкращения - работодателят /т.е. данъкоплатците/ ще платим за обезщетенията. Говорим за проблем с давност от много години в мандата на две правителства назад. Нито едно от тях в това време не пожела да го реши, а президентът мълчеше солидарно. И трупаше неизползвани отпуски. В същото време

обиколи света на разноски на държавата като наблегна на екзотичните дестинации,
на отстрела на защитени видове животни, на футболни и волейболни мачове, където присъствието му носеше само загуби, поради което го нарочиха за карък. Тези посещения минаха под знака на държавни визити. Затова и Първанов е натрупал неплатен отпуск. Пази го за след края на управлението си. Колко точно дни си е писал, не казва. А е добре да съобщи на данъкоплатците каква сума смята да поиска за неплатените дни отпуск в двата си мандата. Не по-малка от 200 000 лв., изчисляват експерти.
Така изглежда проблемът, създаден от президента. В него няма никаква грижа за частния бизнес, където в повечето фирми взаимоотношенията работодател - работник са ясни: отпуски, компенсации, празнични дни. Там, където не са, новият Кодекс на труда ги регулира. Още в началото на годината работодателят ще определя отпуските на служителите си и ако не спази графика, работникът има право след седемдневно предупреждение да излезе в почивка на определената дата. Работодателят пък има правото заради икономически затруднения да въведе ограничено работно време и неплатен отпуск не по-голям от 60 дни. Според новия кодекс изчистването на старите отпуски ще стане след използването на почивката за 2010 година. Всъщност става дума за 18 месеца /до края на 2011 г./, срок за вкарване в ред на трудовото законодателство.


Тагове:   отпуски,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930