Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.07.2010 20:16 - Свидетели срещу Алексей Петров заплашвани от Хондурас и Виетнам
Автор: slivenplus Категория: Новини   
Прочетен: 1543 Коментари: 0 Гласове:
0



Трактора лично пребивал в кабинета си "партньори", които отказват да му прехвърлят бизнеса си


Част от свидетелите по делото срещу "Октопода" от няколко дни получават заплашителни обаждания. За това съобщи  в. "Монитор", позовавайки се на разследващите. Обажданията били кратки и предупредителни, често в слушалката се чувало само мълчание. Загадъчни били и телефонните номера, от които се идвало позвъняването. След проверка се оказало, че те са на виетнамски и хондураски мобилни оператори.
Алексей Петров лично е пребивал в кабинета си "партньори", които отказват да му прехвърлят съвместния им бизнес, съобщи Светлозар Костов, следовател по делото за рекет срещу Трактора, в интервю пред в. "24 часа". Най-често Петров слагал ръка на разнообразни бизнеси, като правел съвместни фирми с различни предприемачи. След това със заплахи, изнудване или с ограбване на печалбата чрез свои дружества-посредници той изтласквал партньорите си. Така Трактора се е опитал да изтласка Георги Цветанов и други бизнесмени, участвали с апортни вноски в Застрахователна компания "Левски Спартак". Чрез заплахи Петров е направил неуспешен опит да изхвърли и Валентин Шотев от съвместните им предприятия.
Открити са 27 сметки на Трактора в България. В момента се извършват 120 данъчни ревизии на обвиняемите и на свързани с тях лица или на фирми, в които участват. Разпитани са 40 свидетели. В съда са представени 50 тома доказателства срещу Петров и престъпната му група, съобщи следователят.
Открита е и схема за рекет чрез фирмата за събиране на дългове "ИН 80" ООД, която се управлява от Марчело Джотолов, твърди Костов. Дружеството сключвало легални договори за събиране на закъснели вземания, но вместо по правовия ред групата прибирала парите със заплахи и рекет. Един от свидетелите е заплашван, че ще го продадат на украинците за органи. На друг пък казали, че ако не върне парите, знаят къде са жената и детето му. От стреса той получил инфаркт. Изплашен, длъжникът доброволно напуснал болницата и избягал със семейството си в Италия. Но дори и там са открили телефона му и са го притеснявали.
Свидетели разказват, че по време на разговорите с Алексей Петров в кабинета му са влезли група яки момчета с пушки помпи, които демонстративно заредили зад гърба на жертвата. Друг пострадал от Трактора пък обяснил пред следователя, че каратистът е извадил пистолета си и го насочил срещу него, за да го накара да подпише документи за прехвърляне на акции.
Престъпната структура, ръководена от Трактора, много прилича на паравоенните групи в Русия, Китай и Япония, обяснява следователят Костов. Една част от нея всявала страх чрез рекет, насилие и отнемане на имуществото. С това са се занимавали Джотолов и Антон Петров - Тони Хамстера. Друга част трупала и изпирала капитали. Трета е била свързана с "Кремиковци". Четвърта - с публични домове. Таксиметровите фирми, свързани с Петров, са друга система за създаване на криминални капитали.
Преди дни Алексей Петров заяви, че оставането му в затвора е залог за кариерата на един прокурор и поста на един министър, съобщи вчера BNews. Прокурорът Светозар Костов отрече да има нещо общо с това изказване на Петров, тъй като не се е предлагал сам да поеме разследването и то не е " делото на живота ми".


Тагове:   виетнам,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930