Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.07.2010 13:18 - Войводите поискаха оставката на Николай Младенов
Автор: slivenplus Категория: Новини   
Прочетен: 455 Коментари: 0 Гласове:
0



image ВМРО настоява външният министър Николай Младенов да даде оставка заради изказването, че България няма да пречи на турско членство в ЕС. Воеводите припомнят, че над 300 000 вече са се подписали българската позиция да се определи чрез референдум.
 

Външният министър Николай Младенов трябва да подаде оставката си, след като на практика подкрепи кандидатурата на Турция за Европейския съюз

с изказванията си, че България нямало да пречи на турско членство в ЕС, се казва в официална позиция на ВМРО.

„Министърът не е прав, че Турция има да извърви дълъг път до ЕС. Според ВМРО Турция просто няма път към ЕС. Това становище споделят и повече от 300 хиляди български граждани, чиито подписи ВМРО ще внесе тази сряда в Народното събрание", се казва в позицията на организацията.

От там напомнят, че

волята си българската позиция по въпроса за турско членство в ЕС да бъде определена с референдум до този момент са дали над 300 000 български граждани.

Затова от ВМРО призовават парламента да да насрочи такъв референдум.

imageСпоред воеводите министърът грубо пренебрегва един от основните принципи, с които тези управляващи дойдоха на власт - допитване до народа по важните обществени въпроси.

„България е последната държава, която ще създава трудности или ще се противопоставя на процеса на присъединяване на Турция към ЕС.

Защото ние сме нов член на ЕС. Разбираме много добре и следим Турция, затова подкрепяме този процес," заяви по-рано днес министър Младенов в Загреб, където заедно с премиера Бойко Борисов участва в срещата на високо равнище на страните от Югоизточна Европа. Помолен да коментира предишно свое изказване, в което заявява, че пътят на Турция към ЕС е много дълъг и може да продължи 15-20 години, Младенов заяви: "Не съм използвал израз като "20 години".

„Ние подкрепяме процеса на присъединяването на Турция към ЕС. Разбира се, продължителността на този процес е свързана с представянето на Турция",

каза Младенов, цитиран от БТА. По думите му от Анкара зависи да осъществи нужните реформи, да направи стъпки за човешките права и демокрацията, да се съобрази с критериите на ЕС.

От ВМРО смятат, че необмислените изказвания относно съседните страни са станали практика и на това правителство.

Те припомнят „безусловната" ни подкрепа за членството в ЕС на западните ни съседи, например, която предизвика остра реакция сред българите в Сърбия и Македония.

Воеводите призовават премиера да въведе ред в българското външнополитическо говорене.

BNews




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930