Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.07.2010 17:25 - Десислава Танева: Има нужда от кодифицирано законодателство за земеделието
Автор: slivenplus Категория: Новини   
Прочетен: 492 Коментари: 0 Гласове:
0



imageВъпреки че би била голяма по обем работа, мисля, че е нормален процес да се тръгне към едно кодифициране на земеделското законодателство в един нормативен акт. Това каза в интервю за Агенция „Фокус” председателят на Комисията по земеделие и гори в Народното събрание Десислава Танева, депутат от ГЕРБ.
„В момента поземлените отношения и всичко, което засяга българската земя с предназначение за земеделски нужди, е разпръснато в няколко закона. Част от тях, включително и този, който последно беше изменен отново, многократно е изменян заради обществените нужди през времето си. Мисля, че е нормален процес, въпреки че би била голяма по обем работа, да се тръгне към едно кодифициране на земеделското законодателство в един нормативен акт. Има и възможности да бъдем подпомогнати от донорски програми. Това би било едно глобално решение”, обясни Десислава Танева.
Във връзка с оттеглянето на предложението за спорната промяна на Закона за собствеността и ползването на земеделските земи, която предвиждаше собствениците да предлагат за продан земите си първо на арендаторите, и обвиненията в лобизъм Танева каза: „Текстът на 4 А касаеше поземлените отношения между три основни субекта. Първият е дребният собственик на земеделска земя, на когото му беше възстановена земята 1992 г. и получи ниви по порядъка на 10 дка, разпръснати даже в няколко села, или една нива, чийто собственик, който по принцип не е заинтересуван да се развива като земеделец и земята му се обработва с договор или без договор. Вторият субект – това са ползвателите на земеделски земи, които работят всичките си земи за земеделски земи и със земеделско предназначение – тези, които произвеждат земеделски продукти, които ние всички като общество потребяваме и се изхранваме с това производство. А една част от него изнасяме и получаваме приходи. И третият субект по тези правоотношения са създадените преди три години Акционерни дружества със специална инвестиционна цел (АДСИЦ), чийто обект на дейност в получаване на доходи за дружествата и техните акционери чрез покупка и последваща продажба на земеделска земя. Практически последната група беше най-ожесточеният противник срещу приемането на този текст и това е нормално. Със закон са създадени тези дружества да печелят от търговията със земеделска земя, а не от обработката й за земеделски цели. Безспорен факт е обаче, че точно тази трета група е финансово много по-мощна с много добър експертен потенциал и затова тяхната защита беше така масирано представена. В момента земеделските производители, всеки ден е жътва, всеки ден вали, хората са по нивите и се молят да спре да вали, за да не се увреди реколтата. Този текст щеше да касае само договори за дългосрочно ползване на земята и той наистина беше във философията земеделската земя да се ползва за земеделски цели, нищо повече”.
Галина ДИМОВА


Тагове:   Танева,   нужда,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930