Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.07.2010 07:18 - Скандален конфликт на интереси на здравната министърка и компания
Автор: slivenplus Категория: Новини   
Прочетен: 763 Коментари: 0 Гласове:
0



imageМинистър Борисова и към настоящия момент е участник в 6  клинични проучвания на лекарства. Фармацевтични производители за чийто продукти има клинични изпитания с главен изследовател - проф. Ана-Мария Борисова: Глаксо; Авентис-Санофи; Хофман ла Рош; Амджен; Мерк Шарп. Съпрузите на Борисова и на Ковачева са съдружници във фирма с името “Център за клинични изследвания “Ф. Олбрайт” ООД. До 21 май т.г. самата Борисова е била управител на фирмата, въпреки че вече е заемала поста министър.

 

 

В света се провеждат хиляди паралелни клинични проучвания на лекарства. Участниците са доброволци и това е последния етап на проучване на лекарство преди да бъде пуснато на пазара.

България е предпочитана дестинация за такива изследвания заради ниското заплащане на доброволците, членството и в ЕС и сравнителната лекота при манипулиране на резултатите.

В момента в България се провеждат 479 такива изпитания, като средната цена на такова изпитание е над 100 000 евро. Те се провеждат в болниците, като се използва болничната материална база и инфраструктура, но самата болница получава неповече от 20% от печалбата.   Останалото е в джоба на ръководителя на изследването, а държавата, като собственик на болниците нехае.

Комисията за позитивен лекарствен списък - КПЛС се състои от 11 члена, като 7 се назначават от МЗ и по един от БЛС, БЗС, МФн и МТСП.

КПЛС е органът който определя кои лекрствени средства ще се плащат от държавата и с какъв процент на РЕИМБУРСАЦИЯ (възстановяване на средствата от държавния бюджет).

В отговор на запитване от депутата Янаки Стоилов към ИАЛ (Изпълнителна Агенция по Лекарствата) се оказва, че министър Борисова и към настоящия момент е участник в 6  клинични проучвания на лекарства.

 

Фармацевтични производители за чийто продукти има клинични изпитания с главен изследовател - проф.Ана-Мария Борисова:Глаксо; Авентис-Санофи; Хофман ла Рош; Амджен; Мерк Шарп.

Едновременно с това, за продукти на същите фирми, Министерството на Здравеопазването представлявано от същото лице,е сключило за 2010 г.
договори за над 50 милиона лева.Количествата по тези договори са в пряка
зависимост от решението на министъра.

Настоящия шеф на Комисията за позитивен лекарствен списък КПЛС,  доц. Васил Димитров и двама от членовете й - доц. Асен Дудов и доц. Русанка Ковачева. са попълнили декларации за конфликт на интереси на сайта на Европейската агенция по лекарствата. По българското законодателство “членовете на позитивната комисия трябва да декларират, че не участват в създаването, маркетирането и продажбата на лекарствени продукти”.

От това става ясно, че тримата са попълнили декларации с невярно съдържание. Европейските закони също така задължават регистрираните участници в клинични тестове да гарантират, че “от медицинска дейност, свързана със създаването, производството и продажбата на лекарства, не са получили през годината повече от 50 000 евро”.

Цената само на едно клинично изследване у нас обаче е минимум 100 000 евро.

 

Съпрузите на Борисова и на Ковачева са съдружници във фирма с името “Център за клинични изследвания “Ф. Олбрайт” ООД.

 

До 21 май т.г. самата Борисова е била управител на фирмата, въпреки че вече е заемала поста министър. На нейно място чак тогава е вписан съпругът й Стефан Кривошиев. Другите двама съдружници в “Център за клинични изследвания “Ф. Олбрайт” са Антони Георгиев, съпруг на Ковачева, и Александър Шинков.

Ето спавката от APIS:
ЦЕНТЪР ЗА КЛИНИЧНИ ИЗСЛЕДВАНИЯ Ф. ОЛБРАЙТ, Дружество с ограничена отговорност, ЕИК: 131238278 Състояние към: 21.05.2010 г. Управляващи Стефан Георгиев Кривошиев, управител
Собственици
АЛЕКСАНДЪР ДИМИТРОВ ШИНКОВ, ЕГН: съдружник , Размер на дялово участие: 33.33 %(1700 лв.)
Стефан Георгиев Кривошиев, ЕГН:  съдружник , Размер на дялово участие: 33.33 %(1700 лв.)
АНТОНИ АНТОВ ГЕОРГИЕВ,  съдружник , Размер на дялово участие: 33.33 %(1700 лв.)

Важно е да напомним, че сред пациентите на ортопеда  д-р Антони Георгиев е министър-председателят Бойко Борисов след прословутото навяхване на глезена на тогава кандидат-примиер през лятото на 2009.

Източници предупредиха, че на заседанието на Министерски съвет от 15.07, доц. Русанка Ковачева ще бъде назначена за председател на КПЛС.

Напомняме, че КПЛС е първостепенен разпределител на обществени средства харчещ над 700 милиона лева от Държавния бюджет годишно.

Е, става ясно и друго - защо и кой е посъветвал премиера да предложи министерски пост на Борисова, макар, че нюансът с обикалянето по великотърновските пътища и вили и трескавото издирване на честни хора внасяше щипка романтика.

 

Afera.bg



Тагове:   конфликт,   министърка,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930