Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.07.2010 18:21 - Учени казват „да“ на царевица с ГМО
Автор: slivenplus Категория: Новини   
Прочетен: 973 Коментари: 1 Гласове:
1



От екоминистерството - това е само научно становище, няма да пристъпваме закона image

Решение на Консултативната комисия по генетичномодифицирани организми към министъра на околната среда и водите разгорещи страстите в ресорната парламентарна комисия. “Всеки ден” разполага с копие от документа. Там ясно се вижда, че на свое заседание, проведено на 30 юни т.г., нейните членове са дали заключение, че “пускането на пазара на царевица MON810 e малко вероятно да окаже негативен ефект върху човешкото здраве и околната среда в контекста на планираната употреба”. Точка втора гласи: “Предлага на министъра на земеделието и храните и на министъра на околната среда и водите към момента от страна на Р България да не бъде въведена забрана за употреба и продажба на MON810”.

В заседанието са участвали проф. Райчо Димков от Биологическия факултет на СУ, Златка Алексиева – Институт по микробиология към БАН, Елена Георгиева – Институт по генетика към БАН, Мариана Влахова – Агробиоинститут – София, Геновева Начева – Институт по молекулярна биология към БАН, Стефан Панайотов – Национална референтна лаборатория по молекулярна микробиология, Маргарита Топашка – Институт по зоология към БАН, Недялка Харизанова – Биологически факултет в СУ и Марин Тодоров – Институт по планинско земеделие и животновъдство – гр. Троян. Отсъствали са обаче петима от членовете на комисията.

Разтревожени, депутатите от опозицията питаха кой е искал становището на Консултативната комисия, защо то не е публикувано на сайта на МОСВ и дали това решение доказва, че процедурата за предпазната клауза не е в състояния да гарантира сигурната забрана за отглеждане на ГМО в България. В крайна сметка всички тревоги се оказаха буря в чаша вода. Депутатът от ГЕРБ Костадин Язов постави точка на дискусията. По смисъла на закона, който сме гласували, е абсолютно безсмислено съществуването на въпросната комисия, отсече той. “Обсъждаме нещо, което според мен е нищо, т.е. балон под налягане”, прибегна към метафори Язов.

“Консултативната комисия има задача единствено да систематизира научни аргументи за и против дадено нещо. Но това не е окончателното решение, а само първа стъпка по задействане на процедурата. Окончателното решение се взима от съответния административен орган – министърът на околната среда или министърът на земеделието и това гарантира съобразяване с общественото мнение”, обясни Евдокия Манева, зам.-министър на околната среда и водите, която присъстваше на парламентарното заседание за изясняване на казуса. Не вярвам, че при настроенията в страната министър би се съгласил да даде разрешение на базата на становището на учените. Процедурата е достатъчно надеждна, но тя е неприложима за нашите условия”, допълни тя. Самата оценка е направено

Депутатът от “Коалиция за България” Петър Курумбашев се поинтересува дали членовете на Комисията са попълнили декларации за конфликт на интереси и ако това е така, дали ще се оповестят публично, за да е ясно, че нямат някакви финансови отношения с фирми-собственици на патенти за ГМО. Евдокия Манева увери, че те са подали декларации за конфликт на интереси, но не са ги качили на сайта на министерството, за да не го натоварват. Иначе всеки можел да дойде в МОСВ и да разгледа техните декларации. Протоколът от заседанието на комисията също не е в интернет, защото не е подписан от всички нейни членове.

“В крайна сметка получихме уверението, че заседанието на Консултативната комисия е било проведено въз основа на искане на министъра на земеделието и храните, тъй като в текстове на Закона за ГМО са останали тези негови задължения – да иска становището им, въпреки че други клаузи на закона абсолютно забраняват отглеждането на ГМО в България. Това е достатъчно, за да се замислим доколко перфектен е законът в тази негова част”, обобщи Искра Михайлова, председател на парламентарната Комисия по околна среда и водите, депутат от ДПС.

Без емоции обаче не се мина. Представителката на коалиция “България – свободна от ГМО” бе развълнувана от мисълта, че при друго правителство евентуално това становище ще влезе в сила. “Нека хората ясно чуят – нямаме намерение да променяме Закона за ГМО”, ядоса се зам.-председателят на Екологичната комисия Иван Алексиев от ГЕРБ. „Имагинерни казуси в бъдеще време не стоят в момента пред нас“, опита да овладее ситуацията Искра Михайлова.



Тагове:   казват,   царевица,   учени,   ГМО,   “да,


Гласувай:
1



1. semtomovi - Neeee!
15.07.2010 18:32
Da izlezem na protesten miting! Sasipvame zdraweto si i na nashite deca!
цитирай
Търсене

Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031