Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.07.2010 08:46 - ВЯРА АНКОВА СИ ПРЕМЪЛЧА ЗА ЗЛОУПОТРЕБИТЕ В БНТ И ЗА ЧАДЪРА НАД МИТКО ЦОНЕВ
Автор: slivenplus Категория: Новини   
Прочетен: 869 Коментари: 0 Гласове:
0



image

Телевизионерите смятат Вяра Анкова за човек на бившия шеф Уляна Пръмова и на президента Първанов. Другият фаворит за шеф на БНТ е юристът на ВАЦ и създател на "Ку ку" Радомир Чолаков, който пък е считан за фаворит на ГЕРБ.

  Вчера Вяра Анкова запозна членовете на Съвета за елетронни медии (СЕМ) ги със своята концепция за реформа и развитие на БНТ. Тя е сочена като един от фаворитите за поста генерален директор на националната телевизия. Както и предишните кандидати за поста генерален директор, Анкова също препоръча европейския и световен опит на обществените телевизии. За разлика от тях обаче не каза как точно ще го внедри. Плътно зад гърба й през цялото време седеше водещият на „Панорама” Бойко Василев, който бе инициатор на подписката в нейна подкрепа, събирана преди две седмици. В залата бяха и повечето хора от екипа на новините и актуалните предавания на държавната медия, които очевидно искаха да вдъхнат кураж на своя фаворит по служебна линия, пише агенция Блиц.
Анкова, подобно на Светлана Божилова, Люба Кулезич и Радомир Чолаков, също изтъкна решаващата роля на продуцентското начало за реформата в БНТ. В момента   отговорностите в отделните редакции били разпилени, не се знаело кой за какво отговаря.   На това трябвало да се сложи край.
„Ако стана генерален директор, ще помоля всички на ръководни длъжности, на всички нива, да си подадат оставката. Това ще е първата стъпка към голямото реформиране. Няма да има чистка, а подбор по качества. Бойко Василев ще остане в „Панорама””, изреди приоритети Анкова.
Шефът на СЕМ Георги Лозанов запита кандидатката за двата „чадъра”, които общественото мнение коментира от доста време. Става въпрос за „чадъра”, който тя е опънала над своите хора в телевизията и който може да простре и над ревизиите на финансовото неблагополучие. Другият чадър бил политическият и е опънат над нея. Шефката на "Новини и актуални предавания" отрече да има подобно нещо.   Отрече също някога някой да й се е обаждал за тази или онази новина или за участие на определени хора в предавания.
Малко по-късно тя уточни, че с президента Първанов се е чувала за последно заради "Българската Коледа". С Бойко Борисов се познавали отдавна, но също не била се чувала скоро с него.
На всички въпроси за финансови злоупотреби, за фирми, близки до нея, които изпълняват поръчки на БНТ, за нейни подписи под решения за отпускане на огромни финанси на Димитър Цонев и неговото предаване „В неделя със...”,   Вяра Анкова отговаряше уклончиво и предлагаше да се изчакат одитите и да се направи анализ.   „А не е ли направен такъв анализ досега”, изрази учудването си Георги Лозанов, но получи отрицателен отговор от Анкова.
Най-интересно стана, след като събеседването завърши, пише сайтът Фрогнюз. Тогава Сашо Диков от Канал 3 поискал да уточни някои детайли с Анкова. Тя с усмивка му отговорила: „Знам кога ще почнеш да говориш. Когато нещата започнат да не се случват, защото има свръх очаквания.” Остава усещането, че Вяра Анкова всъщност знае със сигурност кой ще е победител в конкурса.
На излизане от залата тя се разцелува с продуцента Мартин Захариев, което предизвика усмивки у повечето присъстващи. Тя побърза да поясни, че се познавала със Захариев още от детските години и че той бил гадже на нейна приятелка. Плодовете на тази детска дружба ще проличат след месец-два,   ако Анкова стане шеф и БНТ почне да финансира предавания на Захариев, коментираха иронично журналисти.

Преди Анкова в залата се разигра трагикомично шоу. Кандидатът за шеф на БНТ проф. Александър Бешков поднесе по особено пикантен начин спомени и случки от своя живот и кариера. Той обясни как е станал офицер, как тайните служби са го забъркали в своите интриги и как се е озовал в списъците на сътрудници на Държавна сигурност. В един момент обяви, че гледал една от членките на СЕМ непрекъснато, защото била много хубава. След това обясни, че според комунистите агентите били разузнавачи, за какъвто се представял полковник Хачо Бояджиев. Намеси и Иван Славков в обърканото си повествование. Заяви, че познавал Тодор Живков още преди Батето да го е познавал и преди Людмила Живкова да го е познавала... Познавал и Вълко Червенков. Именно той, Александър Бешков, бил създал предаванията „Панорама” и „Всяка неделя”. Също така научил на английски език Тома Томов, който дотогава не знаел една буква. Бившият шеф на БНТ Павел Писарев пък бил умен, циник и фашист, в най-хубавия смисъл на думата. По едно време обяви, че ще съди мръсниците, които са му скроили досие в ДС. Синът на художника и писателя Илия Бешков не пропусна да охарактеризира и присъстващия Сашо Диков, когото бил спасил навремето от Огнян Сапарев.   Диков като млад не можел да спира там, където в текста имало точка, а спирал на запетайките.   После му се скара, че го пита за баща му и за ДС.
Хаосът от думи, фрази и разхвърляни спомени проф. Бешков завърши с това: „България е една просташка държава. За мен няма 9 септември, нито 10 ноември”. След което си тръгна, мърморейки, че вече му било ясно, че няма да спечели конкурса.
Присъстващите, както и зрителите на Канал 3 така и не разбраха, защо всъщност Бешков разказва всички тези объркани истории и защо няма процедура, която да ограничава подобни изпълнения, завършва Фрогнюз.
В четвъртък, в 10 часа, членовете на СЕМ ще обсъдят представянето на кандидатите и ще обявят новия генерален директор.


Тагове:   Митко,   вяра,   бнт,   Над,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930