Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.07.2010 00:05 - Цонев и Калфин ползвали „Авиоотряд 28” като трамвай
Автор: slivenplus Категория: Новини   
Прочетен: 746 Коментари: 0 Гласове:
0




image
СНИМКА МОНИТОР Докато бяха министри Николай Цонев и настоящият евродепутат от БСП Ивайло Калфин, подопечните им ведомства са навъртели рекордни дългове към правителствения авиоотряд от незаплатени полети.

  Солидни задължения са натрупали МО и външното ни министерство към правителствения „Авиоотряд 28”. Борчовете са навъртени по времето на предишния кабинет, когато начело на отбраната бяха ексминистрите Веселин Близнаков и Николай Цонев, а дипломат номер 1 на България беше Ивайло Калфин. Гратисчиите не са погасили задължения на МО и МВнР съответно от 48 108 лв. и 22 599 лв. или общо над 70 бона, научи „Монитор”. Според изготвена по поръчка на депутати от ГЕРБ справка над 140 хил. лв. са общо задълженията на държавните ведомства,чиито представители са започнали да се возят на самолетите на властта на аванта още през 2005 година. Тогавашните управляващи не само че са взели аеропланите за трамваи, в които можеш да се направиш на разсеян и да не си перфорираш билетчето, но дори задълженията за консумацията на борда на корем не са погасени. Излиза, че представителите на бившата власт хем са се возили, хем са хапнали и пийнали за десетки хиляди левове на аванта.В кюпа с гратисчиите е и бившият финансов министър Пламен Орешарски. Дълговете, които е навъртяло МФ, възлизат на 8197 лв.

Екскултурният министър и настоящ соцдепутат Стефан Данаилов също е завлякъл правителственото авиозвено, макар и със скромната сума от 1183 лв. Съпартиецът му и бивш колега в кабинета „Станишев” Петър Мутафчиев е пуснал гювеч дори на родната федерация по баскетбол, която дължи на авиоотряда 37 200 лв.

От ГЕРБ поръчали справката, за да натрият носа на Мутафчиев, като възнамеряват да му покажат, че в качеството си на тогавашен министър на транспорта и принципал на звеното не е контролирал нещата изкъсо, допуснал е натрупване на големи задължения и на практика авиоотрядът е работел на вересия. Контраатаката на депутатите от управляващата партия идва в отговор на риданията на червените срещу гласуваните окончателно от парламента вчера промени в Закона за гражданското въздухоплаване, които предвиждат „Авиоотряд 28” да бъде прехвърлен от транспортното министерство под шапката на Министерския съвет. Идеята елично премиерът да контролира дейността на авиозвеното на властта и всяко ведомство само да си поема плащането на фактурите за извършените полети. От ГЕРБ не приеха и идеята за самолетите на властта да отговаря военното министерство. Ние още не можем да погасим натрупаните от вас задължения в отбраната, пък искате „Авиотряд 28” да мине към МО, аргументираха се депутатите от мнозинството. Шефът на транспортната парламентарна комисия Иван Вълков разясни за вестника, че вместо една структура, сега дейността на звеното е вече в ръцете на две такива, а именно МС, който ще го управлява, и Гражданската въздухоплавателна администрация, която ще го контролира. Идеята била да се подобри максимално контролът, категоричен е народният избраник. Той изрази недоумение защо щом бившите управляващи настояват аеропланите да са на подчинение на МО и смятат, че така е най-добре, не са ги прехвърлили там, докато са били на власт.Едновременно с прехвърлянето ние пък прехвърляме страшно много права на министър-председателя на ръководителя на „Авиоотряд 28”, което аз смятам, че не е нормално и това допълнително занижава контрола по сигурност, безопасност, включително и финансова дисциплина, контрира по-рано по време на дебатите в залата Мутафчиев.Депутатът от ГЕРБ Станислав Иванов обаче обрисува досегашната картина с думите: До момента каква беше практиката? Когато определен министър счете, че е необходимо да ползва услугите на авиоотряда, той го поръчва и пътува. До момента все още има неизплатени фактури от Министерството на отбраната т ваше време.
.



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031