Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.07.2010 15:09 - Грузинският президент: Негрите са диваци
Автор: slivenplus Категория: Новини   
Прочетен: 1104 Коментари: 0 Гласове:
0



image   Грузинският президент Михаил Саакашвили си вкара страхотен политически автогол със свое изказване, в което нарича негрите „диваци“ и „питекантропи“.

Грузинският президент Михаил Саакашвили очевидно има расистки разбирания. Саакашвили, който има юридическо образование, получено в САЩ, си е позволил на среща с ръководството на финансовото министерство непростими фрази за чернокожото население по света, като го сравнил с диваци.

Според него грузинските митничари "с излишно престараване" проверяват багажа на чуждите туристи и на самите грузинци, пише руският "Комсомолская правда".

"Когато пътувате в Европа, проверяват ли багажа ви и вас самите? Тогава ние негри ли сме или защо се държим като диваци", попитал Саакашвили.

По думите му "докато подобни питекантропи работят в митниците на Грузия, страната няма да се развива", добавя излизащото на английски издание "Джорджия таймс".

Заради последвалите остри реакции на обществеността и медиите президентската администрация се е опитала тутакси да смекчи изказването на държавния глава. В разпространено на президентския сайт изявление се посочва, че думите на Саакашвили "нямат никакво отношение към която и да е било раса и не са били използвани в контекста на расовата дискриминация".

Междувременно прочутият грузински писател Иракли Какадбадзе започна гладна стачка в знак на протест срещу думите на президента. Преди това той поиска Саакашвили да се извини за изявлението си в рамките на един час. Какадбадзе иска президентът да се извiни не само на чернокожите в Грузия, но и по целия свят. Думите на Саакашвили не били изречени случайно, а били част от една целенасочена антирасистка кампания.

Какадбадзе получи широка подкрепа - на пресконференцията му в Центъра за човешки права участваха и унгарския посланик, както и представители на посолствата на САЩ, Азербайджан, ЕС и USAID.

BNews



Тагове:   негрите,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930