Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.08.2010 22:40 - Инженер съди четирима премиери
Автор: slivenplus Категория: Новини   
Прочетен: 1141 Коментари: 1 Гласове:
1



image  

Инж. Спас Ригов е роден в София. Завършил е технология на машиностроенето във ВМЕИ. Започва работа в Оптико-механичния завод в столицата, който е за военна продукция.

Привлечен е в Комитета за наука и технически прогрес, ръководен от проф. Иван Попов. Там е в колектива, който разработва дисковете и запаметяващите устройства.

Българските дискове тогава са били по-добри от американските по памет и възможност за записване на информация и данни. През 1974 г. инж. Ригов получава Димитровска награда за "Разработване и внедряване на външна памет на магнитни дискове". С

лед като Комитетът е преобразуван в две министерства - на машиностроенето и на електрониката, инж. Ригов отива във второто като съветник на министър Йордан Младенов. image

По това време електроникатани се котира в целия соцлагер, изнасяме дискове и във ФРГ, Египет, Иран, Ирак и др. Когато Огнян Дойнов прави Стопанската камара, към нея е създаден Център за внедряване на новости в промишлеността.

Спас Ригов става генерален директор на този център. Дават му опитна база за супернови научни идеи. В този център е направен първият български персонален компютър, чието масово производство започва в Правец.

Инж. Спас Ригов от София, лауреат на Димитровска награда, реши да заведе дело срещу трима бивши премиери - Иван Костов, Симеон Сакскобургготски, Сергей Станишев, както и срещу сегашния Бойко Борисов.

"Обвинявам премиерите за бездействие свласт заради безразличието и нежеланието да внедрят предлаганите им редица високопечеливши научно-технически суперявления и уникат за стопанството.

На Запад същите за броени месеци стават висококонкурентни пазарни продукти", пише инж. Ригов в писмото си до главния прокурор на България Борис Велчев.

Входящият номер на това писмо е 1103 от 21 юли 2010 г.

Неотговарянето на писма на граждани, както в случая с г-н Ригов, не е необичайно явление в нашата практика, коментира случая Димитър Гочев, бивш конституционен съдия.

В случая едва ли може да се намери някакво инкриминирано деяние. Право на прокурора е да прецени дали да бъде образувано предварително производство, каза още г-н Гочев.

Инж. Спас Ригов получава Димитровска награда през 1974 г. Тя му е връчена за "Разработване и внедряване на външната памет на магнитни дискове". Бил е съветник на министъра на електрониката Йордан Младенов.

"Като експерт за научно-технически прогрес за стопанството - пише още инж. Ригов - лично съм предлагал за внедряване редица супер- явления и уникати на тримата бивши премиери, както и на сегашния Бойко Борисов.

В началото предполагах, че единствено некомпетентността им относно начините за развитие на стопанството отправяше предложенията ми за милиарди приходи към коша за боклук”

На 6 януари 2010 г. експертът завежда писмо с предложенията си до сегашното правителство на Бойко Борисов. След неглижираното отношение на тримата му предшественици инж. Ригов се надява, че сега идеите му най-после ще бъдат разгледани, анализирани и ще получи отговор от компетентните съветници на премиера.

През това време инж. Ригов ходи и иска срещи с началника на кабинета на премиера, с депутатката от ГЕРБ Искра Фидосова и др. Единствена отговаря Фидосова, в писмото си му пожелава "много здраве и успехи в начинанието..."

"Престъпление към държавата е да няма правителствена политика за научно-технически прогрес. С това сеобяснява и защо България е на последното 27-о място по бедност в ЕС. А на барелеф в Брюксел един чех ни представи като кенеф с клекала", каза за "24 часа" инж. Ригов.

Като примери за пропуснати ползи той дава няколко случаи с наши иновации, внедрени зад граница, където за броени месеци стават висококонкурентни пазарни продукти.

Такива са "Студен синтез" - в САЩ (получаване на енергия от вакуум), "Къща термос" - за студа в Канада и Аляска и зажегите в Австралия.

"Малцина знаят, че още преди да се роди интернет, нашият учен проф. Васил Фурнаджиев направи компютърна мрежа в Техническия университет. Сега професорът работи в чужбина, а можеше да помага на България", каза инж. Ригов.

Според него правителството е длъжно да преструктурира националното стопанство. В материалите, които изпраща вече на четири кабинета, той обяснявал и как може да стане това.

"Начините за преструктуриране ще изведат България от епохата на дивия капитализъм (ХІХ век) в интелигентната епоха съгласно изискванията на "Стратегия 20-20" на Европейски съюз", убеден е инж. Спас Ригов.

Той не се е отказал от битката идеите и предложенията му да бъдат чути и прочетени от държавниците и специалистите. И да получи отговор независимо какъв ще е той.

Румен Овчаров ми каза: “Махни ми се от главата с твоята шибана средна класа”

Mоите ходения по мъките започнаха през 1997 г., когато на власт дойде СДС. Занесох една папка с предложения и идеи в Министерския съвет. Там ме прие един от съветниците на премиера Костов, името му беше Бъчваров или Кацаров.

Той ми каза следното: "Ние ще правим 100% приватизация, това е нашата основна цел. Държавата няма да се занимава със стопанството, защото това е стара, отживяла работа."

Значи ще продавате всичко? Онова, което досега сме създавали, ще отиде на скраб? "Да, казва - оттам ще дойдат приходите ни."

Много пъти ходих в МС, срещах се с различни съветници на Костов, но от разговорите ни нямаше никакви резултати. Реших да отида при Елена Костова, която тогава ръководеше фондацията "Бъдеще за България".

Тя ме посрещна в разкошния си офис, изслуша ме и възкликна, че това, което предлагам, е спасението за България. Обеща веднага да говори със съпруга си.

Когато отидох следващия път, сякаш видях съвсем друг човек. Костова ме погледна със студен поглед и каза през стиснатите си зъби: "Вижте какво, господине!

Аз не съм пощенска кутия на премиера!"

После дойде Симеон Втори. Като чух обещанието му да възроди България за 800 дни, си викам, че най-после моите предложения ще бъдат чути. Отидох в резиденция "Врана" и успях да се срещна с царя.

Той ме изслуша внимателно и каза, че тъй като не е компетентен по тези проблеми, най-добре е да се срещна с Лидия Шулева.

На един симпозиум на Стопанската камара разговарях с г-жа Шулева. Попитах я как ще развиваме националното стопанство, за да има приходи в държавата. "Държавата повече няма да се занимава със стопански проблеми", отговори тя.

Под държавата разбирате правителството - казвам, и ще продавате, така ли? "Да, ще продаваме. Бизнесът да се оправя със стопанството, ние няма да му се бъркаме..."

Най-голямата ми надежда беше, когато Сергей Станишев стана премиер. Аз съм дългогодишен член на БСП и наивно си помислих, че сега нашите ще прегърнат идеите ми.

Най-напред се видях със Станишев на една среща на интелектуалци на чаша вино, организирана от Стефан Данаилов в Археологическия музей.

Станишев ме посъветва да се срещна със съветника му Веладин Битолски, както и с Румен Овчаров. Заведох на моя сметка Овчаров в един от ресторантите на “Кемпински-Зографски” Румен хапна и пийна добреи в края на вечерята ми каза: "Спасе, на нас сега ни е проблем да се занимаваме със стопанството. Виждаш какви големи въпроси имаме да решаваме. Нека да го оставим за по-нататък..."

Ходих още много пъти за срещи с Овчаров. И един ден той ми каза: "Махни ми се от главата с твоята шибана средна класа! Отиди при Мичо Райковски, наш съветникв общината." И с Мичо се срещнахме няколко пъти, обяснявах му, убеждавах го. Един ден и той ме отряза: "Абе ти си голям глупак. Защо се занимаваш с такива работи, ти ли ще оправиш държавата?!"

Ходих и при Веладин Битолски. Той пък ме препрати към Азер Меликов. Говорихме няколко пъти и разбрах, че него въобще не го интересуват тези работи.

Не съм сигурен и дали разбираше за какво му говоря. Веднъж само каза, че идеите ми били неприложими в България.

Опитвах се да занимавам с предложенията ми депутатите Георги Божинов Бойко Великов и Димитър Дъбов. Нищо! Разочарован, напуснах БСП.

На власт дойде Бойко Борисов. Отново занесох предложенията си в писмен вид в Министерския съвет. Заведоха ги, дадоха ми номерче. След един месец отидох да видя има ли някакъв резултат.

Още не е разгледно писмото ви. Минаха 2-3 месеца и пак отидох - нищо. По едно време един служител в отдела за писма ми каза, че моята молба била загубена. Написах втора, занесох и нея и пак ми я заведоха.

Хората там вече ме гледаха като навлек.

Казвам назавеждащия отдела за писмата, че искам среща с Бойко Борисов. Да му обясня, че с тази постна пица на Дянков със спаружена маслинка отгоре няма да се оправи държавата. Искам да покажа банката си с идеи и данни за най-големите постижения в света.

Оставих в парламента плик с предложенията си на депутатката от ГЕРБ Искра Фидосова. Единствена тя ми отговори с писмо, в което ми пожела "много здраве и успехи в начинанието..."

Накрая реших да се добера до Бойко Борисов чрез неговия племенник Митко. С Митака се познаваме добре. Обясних му за какво става дума, той много се впечатли. Преди повече от месец му дадох няколко листа с идеите ми в сбит вид и той обеща да ги даде на вуйчо си Бойко. От тогава Митака не си вдига джиесема.

И след като не получих никакъв отговор на предложенията ми за развитие на националното стопанство, на 21 юли 2010 г. заведох дело срещу четиримата премиери. Досега нямам отговор от прокуратурата.

КОНТРА

Потърсихме за коментари хората, чиито имена се споменават в разказа на инж. Спас Ригов.

Елена Костова: "При мен са идвали всякакви хора, но нямам спомен за въпросния господин нито за идеите му. Чудя се защо хората бяха убедени, че мога по някакъв начин да повлияя на съпруга си."

Лидия Шулева отказа всякакъв коментар. Шефката на премиерската канцелария Румяна Бъчварова, Румен Овчаров и Искра Фидосова не вдигаха мобилните си телефони. Редакцията е готова да предостави думата и на други засегнати в публикацията лица.

Вместо да развиваме стопанството, ние го нарязахме на скрап

Развитието на научно-техническо доходоносно стопанство е плод на далновидна правителствена стратегия на развитите капиталистически страни. Гениално решение на правителствата беразумният им отказ от услугите на работническата класа.

Идеята е подсказана от техния (нашия) Карл Маркс с формулировката, че работническата класа, оставена без лична собственост по предмета си на дейност, е прототип на робите от робовладелческия строй.

На мястото на "робите на труда" капитализмът създаде нова МАСОВА ТВОРЧЕСКО-ПРОИЗВОДСТВЕНА КЛАСА (МТК).

С правителствена подкрепа тя придоби лична собственост за творческа дейност при създаване продукти УНИКАТИ, качество, характерно за средната класа. За идеята техният Маркс бе провъзгласен посмъртно за "Човек на хилядолетието".

Нашият Маркс, г-н Иван Костов, създаде своя стратегия за 100 % приватизация на стопанството. С тази приватизация стопанството бе разграбено, техника и съоръжения вандалски нарязани и продадени като скрап, висококвалифицираните специалисти изхвърлени на улицата, а предприятията са оприличени на лунен пейзаж.

Г-н Костов намери оправдание за това, че не създаде МТК, във формулировката, че "капитализъм и демокрация правят средна класа" (Костов пред фондация "Конрад Аденауер").

Подтекстът е, че средната класа се самозаражда, а не се създава.

Така се зароди порнографията от саморасляци за износ на жива плът до вносители на чеснов лук от Китай и обувки от Дубай.

Костов замъгли ролята и значението на компаниите в капиталистическото стопанство. Водещи в това стопанство са два типа компании - софтуерни и хардуерни. ("Софт" от английски - "меко" или това са компании за продукти на мекото сиво вещество.

А хардуерните компании са високо оценени за мултипликационния им ефект. Техните суперявления възбуждат развитието на много нови отрасли за уникати и суперявления в стопанството.

Не случайно президентът на САЩ Барак Обама задели 700 млн. долара за суперявлението "производство на автомобили". За илюстрация: най-елементарният уникат - свещи за двигатели, има 42 патента, а пазарното търсене е 2 млн. бройки годишно.

Неотменно задължение на развитите страни е да създават интелигентно общество. Нещо непознато на управленците у нас. В състава на това общество са МТК, обществото на знанието и свръхинтелигентното информационно общество.

Благодарение на ИНТЕЛИГЕНТНОТО ОБЩЕСТВО стана възможно да се реализира нова капиталистическа двузвенна система на пазарното стопанство.

За разлика от интегрираното еднозвенно планово стопанство при социалистическата система с ползване за производствени сили робите на труда.

Днес в САЩ 68% от нацията е интелигентно общество. На г-н Костов предоставих списък с наши суперявления и уникати с ефект за милиарди. Безцеремонно той отпрати списъка към КБ (коша за боклук).

Тези и други особености на развитото научно-техническо и доходоносно капиталистическо стопанство е трудоемка задача. Тя е за народно благоденствие, а не за лично облагодетелстване. Затова и никой досегашен премиер не се захваща да я внедри.

Показателен факт е, че с идването си на власт премиерът Кобургготски, вместо да ползва списъка от идеи и създаде управленска програма за внедряване на суперявления, безцеремонно излъга народа с "Вервайте ми, за 800 дни ще ви оправя". Изглежда чипът на същия прегря. Той замени "ви" със "се" и се оправи.

Станишев предрече светло бъдеще, като вместо трудните за внедряване елементи на капиталистическата стопанска система, намери "лесен" начин - ще прескачаме години и ще цамбурнем в интелигентната епоха.

Нещо като скока на Хрушчов направо в комунизма.

Бойко Борисов не се смущава от думите на Жозе Барозу за произтичащите задължения по "Стратегия 20-20" на ЕС. Той определи, че всяка страна- членка трябва задължително да е с управленска програма за наука, изследвания, иновации и внедрявания, независимо дали е, или не в интелигентната епоха.

На "Стратегия 20-20 ударението пада върху "развитие на хитовите софтуерни и хардуерни компании". У нас евроделириумът е кой да бъде топполицай, а не как да стане велик държавник с внедряване на развоя.

Бойко Борисов продължава политиката на предшествениците си.

Защо, след като му предложих като приоритет внедряването на стопанската капиталистическа система, той не обърна политиката си по направлението "беден - богат" в посока богат. Или само на думи търсят нов приоритет.

Съвсем добронамерено му предлагам, ако милее за народа и страната си, да запретне ръкави и с екип от стопански експерти, а не икономисти, да създаде управленска програма по изискването на стратегия 20-20 на ЕС.

Тя е за приходи от научно-техническа производствена дейност за народа и бюджета на държавата.


Инж. СПАС РИГОВ

24 часа
 



Тагове:   инженер,


Гласувай:
1



1. divna8 - Непростимо безхаберие. . . на це...
09.08.2010 07:45
Непростимо безхаберие... на целокупното управляващо общество...
А и наше - задето ги търпим!
цитирай
Търсене

Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930