Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.08.2010 17:28 - Севда Шишманова прекроява БНТ, увеличава времето за Сънчо
Автор: slivenplus Категория: Новини   
Прочетен: 1556 Коментари: 0 Гласове:
0




image Журналистката бе избрана от Управителния съвет на медията за програмен директор на БНТ Севда Шишманова е новият програмен директор на БНТ 1, съобщиха от телевизията в четвъртък. Тя е предложена от генералния директор Вяра Анкова. УС на медията единодушно избрал журналистката за поста и подкрепил нейната концепция за развитието на поверения й ресор.

Шишманова е назначена с едногодишен договор, с 6-месечен изпитателен срок.

Сред причините за кандидатурата си тя посочи, че програмна дирекция е една от най-слабо реформираните в БНТ.

Заснемането на нов телевизионен сериал по актуална тема, създаване на часови пояс за детско и семейно кино и увеличаване на телевизионното време на рубриката "Лека нощ, деца". Това са част от предложенията в концепцията на новия програмен директор Севда Шишманова.

Сред другите й предложения за промяна на програмата са възстановяването на телевизионния театър, запазването на политиката за съпродуциране на българско игрално кино, финансиране на филмови дебюти, както и сваляне от програмата на дублиращите се или нискорейтингови предавания.

Да се създава комерсиална продукция, която да може да бъде продавана, предлага още в концепцията си Шишманова.

Тя предлага да има и постоянно излъчване по БНТ на документално кино - българско и чужда продукция, както и да се реализира втори формат на „Голямото четене”, който да е за детска литература.

Според нея трябва да се създава комерсиална продукция, която да може да бъде продавана.

Тя предлага още да бъде създаден едночасов културен слот в сутрешния пояс. Така в максимална степен щяло да се експериментира със създаването на крос медийни проекти и да се създаде поле за дебат за българската култура, образование и наука.

Необходима е редукция на настоящата програма, за да отпаднат дублиращите се или нискорейтингови предавания. Това ще стане чрез оценка на предаванията, пише още в концепцията й.

Шишманова предлага и реализиране на сезонни проекти, свързани с актуални теми.

Севда Шишманова е журналист с професионален опит в новините, актуалните и публицистични предавания на Българската национална телевизия (БНТ) като репортер, международен кореспондент, коментатор, ръководител на екип и автор на документални филми 1992 - 2003.

Започва журналистическата си кариера в БНР. Има професионални специализации в BBC World Service. Завършва режисура на документалното кино след значителен опит като автор на документални филми. Специализира игрална и телевизионна режисура.

През 2002 получава наградата “SAIS-Novartis” за международна журналистика на американския университет “Джон Хопкинс”, Вашингтон. Филмът “Незавършилата война” е обявен за едно от десетте най-добри журналистически постижения в света за 2001.

През 2009 получава наградата на Асоциацията на българските издатели „Рицар на книгата” за реализиране на телевизионния формат „Голямото четене”.


Тагове:   бнт,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031