Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.02.2010 12:20 - Из речника на един главен прокурор
Автор: slivenplus Категория: Политика   
Прочетен: 4619 Коментари: 9 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

image

 

 

“Аз не съм в такива отношения с тоя гном смрадлив Атанасов, нито пък с  неговата оперетна фигура Емануил Йорданов, че да ходя да ги моля. Не съм ги молил, нито са ми на ранга, нито са ми близки – как ще ги моля? Вие дойдохте    ли мен да ме помолите – не, защото не се познаваме. Аз с тях не съм близък, за  да ги моля.”

 

                                   Никола Филчев, бивш главен прокурор на България; бивш посланик на същата в Казахстан

 

Филчев проговори. Оказа се, че не се е запилял някъде по света, след като дезертира от посланическия си пост в Казахстан и зачезна в неизвестна посока. Тук бил, кротко мърдал ушички на Първа частна улица – тази с бариерата, показана наскоро по всички телевизии. Улицата на баретите, където обитава внушителен апартамент в респектиращо съседство с Трактора и Хамстера; в билдинг, собственост на същите (злите езици твърдят, че те му били подарили и апартамента).

 

Горните думи са добра илюстрация за табиетите на Филчевата реч, която винаги се е радвала на сериозно медийно внимание. Надявам се, че всички си спомнят някогашните му още по-колоритни изяви – например случаите, в които псуваше депутати на майка – или в които обясняваше на журналисти, че бил плод-зеленчук. Или примерно думите му по адрес на Брус Джаксън, чиито заслуги за присъединяването на България към НАТО бяха наистина неоценими: “Този Джак Бруксън е някакъв международен шмекер, който се взема насериозно.”

 

Или – за да добием представа за гилдийния сленг на прокуратурата, можем да си спомним епитетите на неговата дясна ръка Спартак Дочев по адрес на същия този Брус Джаксън: “обикновен подлец”, “вонящо влечуго” и “миризлив мушморок”. И обобщението: “Внимавай в картинката, мушморок такъв! Българският народ няма нужда от лъжци и мошеници!” Защо така? Ами просто защото Брус Джаксън си беше позволил да изрече публично мнението си за главния прокурор на България – и да изрече безспорната истина, че Филчев и неговото обкръжение работят повече в полза на престъпниците, отколкото в полза на държавата.

 

Та и сега така. Само да напомня – въпросния “гном смрадлив Атанасов” наистина не беше сред любимците на Филчев – особено след като през април 2000 г. в съвместна операция с чуждите тайни служби задържа на бургаското летище украински самолет, контрабандиращ оръжие за ембаргова Еритрея – за което получи благодарности от ООН. Филчев, който по това време беше на посещение в Украйна, с факс до бургаския окръжен прокурор освободи самолета да си лети по живо и по здраво, и заведе дело срещу ген. Атанасов. То не остана прецедент: в рамките на своя мандат Филчев заведе и още две чисто манипулативни дела срещу въпросния “гном” – като най-накрая успя да го прибере в следствения арест.

 

Всъщност долнопробното прозвище “гном” е взето наготово от кодовото наименование на една скандална разработка на НСС, разпоредена отново от главния прокурор, в която бяха подслушвани депутати, журналисти и политици. Специално назначената по повод нейното провеждане парламентарна комисия стигна до закономерния извод, че разработката е абсолютно незаконна и неправомерно образувана.

 

Въпросното висшочайшо прокурорско проговаряне е по повод възможността Филчев да бъде подведен под отговорност заради прокурорския чадър, разперен над Алексей Петров и неговата престъпна група. Поради което отговорите му на постоянните въпроси на журналистите за това дали е близък с арестувания гангстер са далеч по-малко цветисти, но пък изпълнени с неприкрито раздразнение и уплах. Ето как отговаря на въпроса какви са отношенията му с Алексей Петров: “Дай да приключваме, казах ви, не е ваша работа, дай да приключваме.” Но е далеч по-словоохотлив, когато искат да коментира обвинението на Нанка Колева, вдовицата на убития върховен прокурор Николай Колев, че е лично съпричастен към това убийство: “Мен какво ме.. Е, някои там използват нещастието на тази женица, за да провеждат някаква... пършива кампания срещу мене.”

 

Кои провеждат тази “пършива кампания”? Ами ето ги: “Ами Костов и сие, тия, дето ограбиха държавата.  Дето продадоха държавно имущество за 30 млрд. долара, а обратно в хазната влязоха 3 млрд. долара. Останалите къде са? Къде са - в джоба му, на него и дружинката му.”

 

Ето значи къде било заровено кучето. А защо не е хванал Костов и защо не го е тикнал в затвора, като е такъв бандит? И за това си има съответното логично обяснение: “Защото като истински циганин, през три ведомства - намесени са Министерство на финансите, Министерство на транспорта, Агенция по приватизация, не можеш да ги хванеш, като тръгнеш да търсиш документите – няма ги.”

 

Та това е то. Речникът на един главен прокурор на република България. Психиката на един върховен магистрат, натоварен с тежката мисия да въздава справедливост. Не знам защо, но някак си не мога да избягам от чувството, че чета в. “Шок”.

 

Или в краен случай “Галерия”. И би трябвало да ми е смешно, но не е. Защото редом с въпроса как българската държава допусна един гангстер да бъде сивия кардинал в най-могъщата й служба за сигурност, стои и въпроса как и заради кого стана така, че търпяхме тази убога фигура цели седем години да излага страната ни, правейки се на главен прокурор.

 

Знам, че всички ще скочат със същия онзи пошъл патос, с който сега говорят за Алексей Петров – измествайки дебата от това кой разпъваше непробиваеми чадъри над него към това кой го бил зачислил като сътрудник в НСС. Ще питат: кой го направи главен прокурор. Знам кой и съм го писал неведнъж: само че този отговор не изчерпва въпроса.

 

И не изчерпва въпроса, защото самата наша търпимост и/или страхливост поражда нови и нови въпроси около тези два казуса. Няма отговор на въпроса например защо когато през късното лято на 2002 г. заявих по националното радио, че СДС би трябвало да се извини на българския народ за двамата главни прокурори, станали такива с неговата подкрепа, получих отговор под формата на огромно интервю на Надежда Михайлова в “Труд”, озаглавено “Някой иска да ме скара с Филчев”. Интервюто, заради което подадох оставка като зам. председател на СДС.

 

Нямам отговор защо след като безобразията на главния прокурор бяха казани и доказани – включително с документални доказателства – всички политици се потриваха, извръщаха поглед и малодушно пасуваха. Включително персонално отговорните за назначението Филчево. Защо, вместо да изразят насъщната и разбираема политическа воля, ме канеха по кафенетата и ми обясняваха, че всъщност Филчев съвсем не е луд – и не е чак толкова неприемлива фигура.

 

Защо и до днес им е по-интересно не как се стигна до срамния казус с Алексей Петров, а кой и кога го бил курдисал в тайните служби – и този интерес се проявява от страна на хора, които иначе с удоволствие си пият кафето с неговите медийни ортаци – като Явор Дачков например. Или как и защо един иначе нормален човек и бивш мой приятел – като последния споменат – може да падне дотолкова, че да обслужва медийните интереси на такава фигура – все едно срещу колко щедро заплащане прави това...

 

За мен това са тежките, болзенените въпроси. Тези, които няма как да бъдат отминати. Иначе, разбира се, би могло да бъде весело. Политическата менажерия предлага редки зверове – гледайте и се забавлявайте! И Филчев ей ви го на: отново на показ, в цял ръст, направо кърти мивки, друго шоу не ви трябва, тоя направо и Слави ще отнесе...

Едвин Сугарев 

http://www.svobodata.com

 




Гласувай:
0



1. анонимен - Време е за Филчев
16.02.2010 16:41
ВРЕМЕ Е ЗА ФИЛЧЕВ...
Време е, и вече го започнаха, но не е ясно как ще го приключат - в ареста /съответно - в съда/, или в главата /съответно - да носи много поздрави на Николай Колев и ямболската адвокатка/... Твърде му е голяма работата на Филчев обаче - ако умирише ареста, ще се усмърди цялата държава!!! Ако пък вземе нещо да се "самоубие", или да падне от високо - кой ли ще повярва?!...
Едно е сигурно обаче: не мине ли през Филчев "Октопода" - никакъв октопод не е това, ами някакъв ситен калмар, за мезе, или направо – разпухана медийна медуза! А от това как ще мине - в ареста, или в главата, ще си направим най-верните изводи и за батБойко - кой е, какво иска, как го постига, каква му е идеята за държавността в България…
Филчев, Филчев - тръпнеш ли в мрака, чакаш ли с примряло сърце дали няма да изхлопа входната врата? Ако знаете как обича властта тоз субект, как хубаво му беше всички около него да тръпнат от страх, с примрели сърца да чакат тежката му дума - същи малък, български проектосталин. А във витрината, пред кабинета му - ножове, саби, кинжали, от Главпрокурора Азърбайджана, Туркменистана, Узбекистана, ех, и прочие...Ясен стил, ясни идеи за демокрация и законност, които той уверено прокарваше в пост/но/тоталитарен Булгаристан. И един пак ясен и прост, по ленински, основен негов управленски принцип: "Я Началник - ти дурак, Ти Началник - я дурак!"
Филчев отдавна не е Началник, знае, че се намира във втората част на принципа – в ролята на Дурака. Знае, че затова трябва да си наляга парцалите, и да си трайка. Защото, ако дурака почне да прави проблеми, спрямо него се прилага друг основен управленски принцип "Ест человек, ест проблем. Нет человека, нет проблем". Този принцип Филчев вече го е прилагал като субект, към проблемни обекти-человеци… Нищо чудно скоро и той да стане обект, проблеми около него колкото щеш...
Зимата вече отминава – иде пролет, време е за дълбока оран… Намерихме Трактора, май е време да намерим и Тракториста??? Изобщо, време е за Филчев, той знае много…
А за всички е време е да разберат, че има и други принципи – „На каквото си постелеш, на такова ще легнеш”, „С твоите камъни - по твоята глава”, „Който сее ветрове, ще жъне бури”…
цитирай
2. анонимен - 123
16.02.2010 21:56
prosto taka se slu4i 4e v leto 2010 bolgarskia narod otvori o4i i vide upravnicite si koito ve4e 70 godini derjha po dve koji ot garba mu,bogohulstvaha,skvernosloveha i osven za sobstvenoto si blagopolu4ie i na deti6tata si za naroda nito misleha,ito raboteha.takiva 4ada upravnici otgleda i otkarmi balgarska maika iuna6ka.site sa da gi postroi6 v edna redica i da gi grumne6.no,mlakni srce-demokracia e,sakan ne dumai.taka ne stava.ate vseki den se mnojat kato hlebarki i piat narodu kravta kato vampiri.6to be6e malko i ot malko okato uzbega,a tova 6to ostana-B-g da gi pazi.Fil4ev e prosto edin ot teh,edin ot tezi koito izpra6taha po laggeri,izbivaha,interniraha.i komu li toi gospoda dalji obiasnenia.ne nam,ne nam.a samo na 4ervenite oligarsi ,dirijirani ot moskwa.karma li be da go opi6e6,karma li be da go razrivi6.seag ako b.b.tragne da gi 4ist 6te ostanem bez politi4eska klasa i darjavna administracia.
цитирай
3. анонимен - тоя филчев ако е психопат, тоя е. ...
17.02.2010 10:33
тоя филчев ако е психопат, тоя е.сугарев е на n-та степен такъв
цитирай
4. анонимен - Из речника на един..
17.02.2010 10:58
Първо до г-н Сугарев. Г-н Сугарев статията Ви подркепям изцяло за Филчев. Но не и за прикритата Ви подкрепа на СДС. Когато такива като мене скачаха по площадите и се надявахме на Костов и сие - вкл и на Вас да промените света, Вие и Костов и сие дейно участвувахте в собственото си ояждане. И така аз и такива като мвене от най- върл противник на комунисти и съмпатизант на СДС станах аполитичен..." всички са маскари...".Когато Костов и сие и Вие също след падането на Жан. Виденов цялата власт беше в ръцете Ви - каков направихте. Та сега един бивш мафиот прави за държавата повече отколкото Вас - демократите. Вие лично не знаехте ли че 90% от СДС е от агенти. Но не ги разкрихте, оставихте се на благините на властта - защото Ви бе удобно или защото и Вие сте като тях?
цитирай
5. анонимен - ЗА ЛУДИЯ И БАНИЦАТА
17.02.2010 11:05
НЕ Е ЛУД, КОЙТО ЯДЕ БАНИЦАТА, А КОЙТО МУ Я ДАВА...СТАРА БЪЛГАРСКА ПОГОВОРКА. НИЩО НЕ СЕ ПРОМЕНЯ В ТАЗИ БЪЛГАРИЯ.
цитирай
6. анонимен - Г-н Сугарев, моите почитания!!! От Луцифер
17.02.2010 11:23
Отново сте един от малкото, които имате смелостта да кажете истината, опасната истина! Това, че филчев е криминален престъпник е почти публична тайна, но не са много от посветените, които имат Вашата смелост. Откровено казано притеснявам се за Вас. Бог да Ви пази!
цитирай
7. zahariada - Без заглавие.
17.02.2010 12:19
Дали ти е позната думата ЕТИКА?
цитирай
8. анонимен - Да, тъжно но факт. После политиците ...
17.02.2010 12:36
Да, тъжно но факт. После политиците излизат с тезите че хората са се отдръпнали от политиката и вина имат политическите партии заради острата пропаганда която водят помежду си. Истината е че хората се отдръпнаха, защото не виждат реална политика. Липсват им функциите на нормалната държава.
цитирай
9. анонимен - Политиците и трагедията на един народ.
17.02.2010 14:37
Поздравления,Сугарев!
цитирай
Търсене

Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930