Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.02.2010 21:32 - В Турция продължават рутинно да избиват християни
Автор: slivenplus Категория: Политика   
Прочетен: 2396 Коментари: 0 Гласове:
2




Над 59% от населението в кандидат-членката на ЕС смятат, че немюсюлманите нямат право на публични събирания

Компас директ нюз*

 В онзи ден, като се събудих, ми се прииска да убия неверник. Взех кухненски нож, отидох на улица "Истиклал" и взех да се оглеждам за жертва. Затова обикалях около църквата. Този беше първият, когото видях и го убих" - казва 26 годишният Ибрахим Акьол пред съда, според ежедневника "Хюрриет" от 27 юли 2009 г.
Църквата е "Свети Антоний" и се намира в истанбулския квартал "Таксим" - сърцето на деловия и културен живот на Турция. Уличните видеокамери са заснели как Акьол, на главата с типичното за "гази" (нещо като ислямски рицар - б.р.) бяло кепе на главата, чака жертвата си край църквата. Той спира излезлия от храма германец Грегор Керкелинг и му иска една турска лира. Когато Керклинг отказва и прави жест да го отпрати, Акьол вади нож и нанася серия от удари в сърцето. От кадрите е видно, че никой от минувачите не прави опит да помогне на смъртно ранения човек. Денят е 20 юли 2009 г., 10:50 ч.
Според турските власти Акьол бил пристрастен към дишане на  разтворители и лежал известно време в истанбулска психиатрична болница.
От 2006 г. досега в Турция бяха убити 6 християни само заради вярата им. Убийците им - обикновено непълнолетни, или на не повече от 25 години, казват, че са мотивирани от ислямската си вяра, или от национална гордост. В джоба на Акьол бе намерена снимка на Ататюрк. В църквата "Св. Антоний" влизат стотици, понякога хиляди посетители, сред които много чужденци и туристи. Тя е първата църква, в която започнаха да се отбиват и любопитни турци. Нейните енориаши разбират, че свободното изповядване на вярата ги прави лесна мишена. "Но няма да се поддадем на страха, няма да се крием!", каза един от тях.
Годеницата на Керкелинг, Хатидже Исък, казва за в."Ватан": "Грегор вярваше. Всяка сутрин преди работа минаваше през "Св. Антоний" да се помоли. Понякога ходехме двамата". На 4 декември м.г. бе публикувано представително проучване, според което 40% от турците имат отрицателно отношение към християните. Цели 59% смятат, че немюсюлманите нямат право на публични събирания, а 54% искат да се забрани издаването на немюсюлманска религиозна литература. Над 60% от турците твърдят, че има само една истинска религия - ислямът.

 Само 7% от респондентите имат положително отношение към християните. Социологическото проучване е проведено от университета "Сабанджъ". 
Християните в Турция живеят като втора категория граждани под двойна заплаха - от светските турски националисти и от вярващите мюсюлмани. Масово е схващането, че християните са "врагове на държавата", "врагове на исляма" или "предатели на турската цивилизация". През януари 2007 г. главният редактор на арменския седмичник "Агос", Хрант Динк, беше застрелян от непълнолетен мюсюлманин с бяло кепе на "гази". Три месеца по-късно в Малатия трима християни - двама турци  и един германец, бяха изтезавани и заклани от вярващи мюсюлмани. През 2006 г. турски юноша влезе в една църква и с викове "Аллах-ху акбар" застреля в гръб свещеника Андрея Санторо. Двама други турци, приели християнството, чакат в затвора съдебен процес "за обида на турската нация и насаждане на омраза към исляма".  Миналата година бяха унищожени две християнски гробища в Истанбул и едно в Измит. На 10 февруари т.г. съдът в район Кадикьой в Истанбул освободи Ясин Карасу, който през август м.г. на улицата повали Исмаил Айдън и опря нож в гърлото му, крещейки "Куче! Предател!". Причината е, че Айдън е приел християнството. Нападателят прекара само 6 месеца в ареста, макар че престъплението му предвижда 4 години затвор според турския наказателен кодекс.
"Народът свикна с мисълта, че ние съществуваме. И това е добре. Но от друга страна, насилието срещу нас се засили", казва Зекия Таняр - турчин, приел християнството преди повече от 30 години, който председателства Асоциацията на протестантските църкви в Турция.

 На 2 февруари т.г. Европейският съд за правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург задължи Турция да премахне графата за религиозните убеждения в документите за самоличност на турските граждани. Попълването й беше задължително до 2006 г. Оттогава те имат право да оставят графата "Религия" празна.
"Решението на съда в Страсбург е много добро!", смята Таняр. - "У нас да посочиш вяра, различна от исляма, означава да си загубиш работата." Той иска още нещо - графата "Религия" да бъде премахната от личните документи и в държавите, в които мюсюлманите са малцинство, "защото религиозните различия създават напрежение между хората". 
Решението на ЕСПЧ е по дело, заведено от турчин, който протестира срещу вписването в паспорта му, че е "алевит" (алиан-б.р.), а не просто мюсюлманин. Алевитите са шиитско малцинство в сунитска Турция. Съдът изтъква, че споменаването на религиозната идентичност в личните документи е нарушение на Европейската конвенция за човешки права, под която Турция се е подписала. Нарушени са член 9 за свободата на религията и вярата, член 6 за правото на справедлив процес и член 12 за забрана на дискриминацията. "Наличието на графа "Религия" в турските документи са самоличност задължава личността да разкрие против волята си информация, засягаща нейните лични убеждения", се казва в решението на съда.  Анкара изтъкна пред съда, че посочването на религията не задължава турците да разкриват религиозните си убеждения. На това съдът отговаря, че турското правителство си приписва правото да дава оценки за вярата на даден свой гражданин, с което нарушава задължението си да бъде неутрално и безпристрастно към всички свои граждани.
В нарочно изявление турският министър-председател Реджеп Тайип Ердоган подчерта, че решението на съда в Страсбург не противоречи на намеренията на неговото правителство. "Не смятам, че в решението на ЕСПЧ има нещо анормално.

 Тази графа е маловажна, може да се махне", каза той за ежедневника "Тараф". ЕСПЧ няма нищо общо с Евопейския съюз, към който Турция желае да се присъедини. ЕСПЧ е институция на организацията Съвет на Европа (СЕ). Неговите решения са задължителни за членовете на СЕ, каквато е Турция. Правозащитниците посрещнаха с ликуване това решение. Според тях то е малка стъпка в правилната посока - към демократизация и секуларизъм в Турция.
"Тук властта приема, че всеки трябва да е мюсюлманин и автоматично вписват това в документите му. Решението на ЕСПЧ им напомня, че, първо, не всички турци са мюсюлмани, и, второ, че мюсюлманството не е незаменима част от турската национална идентичност", казва адвокатът Орхан Кемал Ченгиз. Спорд него решението ще има положителни последици на религиозните малцинства в Турция, които са традиционно репресирани от мюсюлманското мнозинство. 
През 2000 г. съседна Гърция, в която огромното мнозинство са православни християни, премахна графата "Религия" от личните карти, за да отговори на европейските конвенции и стандарти за човешки права.
Засега не е ясно дали решението на ЕСПЧ ще предизивка промени в останалите държави от Близкия изток - регион, в който Турция е възприемана като лидер заради своята история. Там попълването на графа "Религия" е задължително и става причина за дискриминиране на християните, особено в Египет.

 *"Компас директ нюз" е частна американска агенция, която с помощта на стотици кореспонденти следи насилието и дискриминацията срещу християните във всички точки на света.


Тагове:   християни,


Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031