Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.02.2010 14:02 - Журналисти: Монополът на Ирена Кръстева – Делян Пеевски ще ликвидира медиите, в които няма цензура!
Автор: slivenplus Категория: Политика   
Прочетен: 3671 Коментари: 4 Гласове:
2




image
Отворено писмо до "Репортери без граници"

Пишем ви това писмо, защото искаме да ви информираме за сериозни нарушения на свободата на словото в страната членка на ЕС - България. От последната ни среща в България през 2008 г. настъпиха сериозни изменения, които засягат както възможността на журналистите да пишат без цензура, така и разпространителската политика на свободни издания на медийния пазар.

Проблемът настъпи с идването на власт на медийна групировка, свързана с бившата директорка на “Български тотализатор” Ирена Кръстева и сина й Делян Пеевски.

В края на 2008 г. тя започна поетапно да изкупува издания. Неофициално още тогава се твърдеше, че финансирането идва от структури, свързани с партията ДПС. Погазването на всякакви права на журналистите започна още тогава. Първо се въведоха негласни правила, че не може да се пише нищо срещу тогавашния премиер на България Сергей Станишев, както и партията, която той представлява – БСП. Подобни условия важаха и за партията ДПС. Тази политика на журналистичекска диктатура важеше за изданията на Ирена Кръстева и Делян Пеевски (по настоящем – депутат от ДПС) – вестниците “Монитор”, “Телеграф”, “Политика”, а по-късно и “Експрес”, който вече е ликвидиран и прекръстен на “Засада”.

Колеги журналисти, държим да ви информираме за случващото се в България, защото сме убедени, че ако не се вземат мерки, свободата на словото в страната ни ще бъде унищожена.

В продължение на няколко години ние бяхме свидетели как са спирани разследвания, касаещи злоупотреби за милиони, свързани със структурите на БСП и ДПС. Беше въведена и практиката всяка вечер главните редактори на описаните по-горе издания да се явяват лично в кабинета на Ирена Кръстева и Делян Пеевски с предварително напечатани страници от вестниците, които трябваше да излязат на следващия ден. Ако случайно дадена публикация не съвпадаше с издателската политика на Ирена Кръстева, страницата “падаше” и се налагаше да бъде написван нов материал, вече по-удобен.

В продължение на месеци от периода януари – юли 2009 бяха свалени редица разследвания, които биха могли да допринесат за промяна в страната.

Бяха покрити също така разследвания за източване на европейски фондове, публикации, свързвани с тайни партийни каси.

В повечето от случаите на самите журналисти не бяха давани никакви обяснения за това каква е причината материалите да бъдат спрени. Още по-опасна бе и тенденцията за автоцензура, която самите колеги от тези издания започнаха да си налагат.

До влизането във власт на сегашния премиер Бойко Борисов на журналистите, работещи в медиите на Ирена Кръстева бе забрането дори да пишат името му в предизборните публикации, според издаденото разпореждане той трябваше да бъде споменаван само като “столичния кмет”. Тези няколко примера, за дават представа за това, което се случва в част от основните печатни медии в България.

След изборите и избирането на премиера Бойко Борисов ситуацията в отразяването на събития, свързани с него, се промени в обратна насока. Бяха издадени нови разпореждания, според които за него не може да се пишат негативни материали.

Сваляни са страници дори ако Делян Пеевски не е харесал снимка на премиера Бойко Борисов, защото на нея изглеждал намръщен.

Към момента групировката на Ирена Кръстева притежава всекидневниците "Монитор", "Телеграф", "Меридиан мач", "Засада", седмичника "Политика", имат дялово участие и в седмичника "Уикенд", както и в провинциалните ежедневници "Борба", "Нов глас", "Янтра днес" и "Черноморски фар", както и телевизиите ББТ и ТВ7. Водят се преговори за закупуването и на други медии.

С това се създава медиен картел, който притиска останалите всекидневници чрез разпространителските си фирми. Искаме да ви алармираме за това, което се случва и да помолим за помощ и разследване.

Преди две седмици беше учреден медиен консорциум “Сдружение съюз на вестникарите и разпространителите на печатни издания”. В него членуват вестниците под контрола на тандема Пеевски-Кръстева.

Новата организация е оповестена като сдружение, но на практика в нея членуват само издания, близки до издателската групировкана Пеевски. Там са и няколко разпространителски агенции, които продават преференциално изданията на групировката.

Вече са получавани сигнали от провинцията, че по-малки разпространителски фирми са били рекетирани да не поръчват други издания, освен тези, свързани със самата медийна групировка.

Председател на новоучредения медиен консорциум е Делян Пеевски, в него влизат още главният секретар на медийната му групировка Яни Янев, главният редактор на седмичника “Уикенд”, както и главният редактор на “Черноморски фар" Галентин Влахов, Въпреки че декларират, че новосъзданеният консорциум е от различни медии, на практика той включва само издания, свързани с групировката на Ирена Кръстева и Дилян Пеевски, както и с разпространителските им фирми. Вече има постъпили оплаквания в “Комисията за конкуренцията” за това, че разпространителски фирми, свързани с групировката, умишлено не продават издания на медии, на които собственици не са Дилян Пеевски и Ирена Кръстева.

По този начин се ограничава тотално възможността за свободни медии. Нашето опасение е, че малкото останали необвързани издания ще бъдат притиснати финансово и няма да могат да съществуват заради рекета на монополистите.

Молбата ни е да ни помогнете, за да не се ограничава свободата на словото в България. Опасенията ни са, че това, което се случва в момента, е траен процес и има опасност след време много от медиите, в които сега няма цензура, да бъдат ликвидирани.

Група български журналисти, борещи се за свободата на словото



Гласувай:
2


Вълнообразно


1. анонимен - Жалко, много жалко, че такива чу...
27.02.2010 14:38
Жалко, много жалко, че такива чудовища тъпчат родната земя и тровят въздуха й:((((((((((( без възмездие:(((((((((((((
цитирай
2. анонимен - АШКОЛСУН
17.04.2010 21:40
АШКОЛСУН
цитирай
3. анонимен - НЕ МУ ЗАВИЖДАИТЕ НА ПЕЕВСКИ ТОИ Е...
17.04.2010 21:44
НЕ МУ ЗАВИЖДАИТЕ НА ПЕЕВСКИ ТОИ ЕГОТЕН ПИЧ
цитирай
4. анонимен - правопис
20.05.2010 11:36
Ние не му завиждаме, ама ти се научи да пишеш правилно и после давай мнения
Завиждай се пише с й , а пък готен е ГОТИН и тои също е с й
цитирай
Търсене

Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031