Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.04.2010 11:04 - Тройната коалиция се удави във водите на Арда
Автор: slivenplus Категория: Политика   
Прочетен: 705 Коментари: 0 Гласове:
0




Техническото недоносче в Кърджали е изградено в нарушение на законите

Димитър В. Аврамов

При откриването на Водното огледало на река Арда в Кърджали бившият министър на културата Стефан Данаилов с алкохолен блясък в очите се провикна към публиката около обекта: "Родопчани трябва да построят паметник на Димчо Михалевски!"... Последният беше заместник-министър в Министерството на регионалното развитие и благоустройството и е пряко свързан с изграждането на въпросното пиар-съоръжение, което освен другото се оказа и техническо недоносче, без нужните и задължителни при подобно строителство системи.
Пред медиите депутатката от ГЕРБ Цвета Караянчева бе категорична: "Съоръжението се използва като плавателен канал, но няма такъв статут, няма и авариен план за експлоатация.

Липсва каквото и да
било обезопасяване и ако човек падне вътре, ще се удави,
защото не може да излезе, след като няма аварийни системи, дори и елементарни стълбички. Има и друг проблем: не е ясно как това водно огледало, в което са хвърлени толкова милиони, ще носи някакви приходи от развитието на туризма"...
Ето какво твърди пред медиите и областният управител в Кърджали Иванка Таушанова: " При строителството на огледалото е нарушен и  Законът за устройство на териториите. Не е изработен подробен устройствен план - в него би трябвало да залегне и корекцията в проекта и сега от 88 декара държавен имот, 45 се намират под водата. Но държавата продължава да плаща данъци и такси и за тях, въпреки че сега те са на дъното на водоема".
Нещо подобно твърдят и от прокуратурата - съоръжението е заченато в грях спрямо законите, защото терените, върху които е изградено, са частни, а не държавни или общински. По-късно започва една странна шетня около оценката им, напомняща на добре познатите ни корупционни игрички, в резултат от които по правило някои лични банкови сметки и черни партийни каси набъбват. За оценител местните строителни корифеи избрали Съби Събев, който пък работел във фирма "Гарант инвест"- определена като надзорник на Водното огледало. После се оказало, че оценката е направена от някаква дама, без право нейна милост да извършва подобни процедури, но и тя  работи в същата фирма. От там нещата придобиват трагикомичен вид. Промишлена земя без законова възможност да се строи на нея е оценена по 500 лева квадратния метър - около 16 декара се оказали златни, след като въпросните чиновници им сложили цена близо 9 милиона лева вместо реалните под милион. Замесените играчи в далаверата обяснили това със следния абсурден аргумент: оценката била предназначена за чужди инвеститори, които можело да бъдат преметнати за истинската стойност на терена. Тук вече се намесва и кметът на града Хасан Азис, явно разбрал, че и той би могъл да откъсне парче от апетитната баница.

Още повече в Кърджали, чиято икономика около 80 процента е в
турски ръце,
 а ДПС има пълен икономически, административен и политически монопол, това далеч не е трудно - както многократно сме се убеждавали в т. нар. смесени райони, оставени курбан на турската пета колона. Има и още една подробност, която изнесе преди време вътрешният министър Цветан Цветанов. Когато шефът на Областната дирекция на полицията Стефан Ангелов поискал да направят проверка в общината около строителството на Водното огледало, от там направили всичко възможно да я осуетят и отказали всякаква информация с абсурдното обяснение, че фирмата изпълнител била от друг град, а не от Кърджали. Макар че има и още един момент: нима игрите около такъв голям малък обект не са попаднали в полезрението на прокуратурата и специалните служби, в случая ДАНС и ако е така защо? Или двете ведомства са работели под натиска на тройната коалиция и нейното злополучно правителство, начело със Станишев, и за да не нарушат сладката идилия в триумвирата, са си заривали главите в пясъка. Както впрочем постъпваха около многобройните далавери на ДПС, БСП и НДСВ, превърнали се в олигархични корпорации за разграбване и разпродаване на България за жълти стотинки.
Сега бившият шеф на Министерството на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов и неговият заместник Димчо Михалевски самонадеяно говорят, че не се страхували от разследването въпреки многобройните игри около въпросното съоръжение и купчината нелицеприятни факти, с които разполага прокуратурата. Но не казват нищо за онзи милиард лева, изхарчени от същото министерство, без това да се отчита по съответния ред. Нищо не казват защо се оказа невалиден и одитът на ведомството за 2008 година.  А причината е, че няма документи,  от  които да се види за какво точно са се пилеели толкова много пари на опосканата ни държава.

Към техния хор се присъедини тотално провалилият се бивш премиер Сергей
Станишев.
 След като не можа да каже нищо смислено защо и как са похарчени толкова милиони за недоносчето в Кърджали, обвини правителството в "създаване на обществено настроение" срещу него и анатемоса прокуратурата, че "приглася на властта." Смешно, та чак тъжно и напълно в стила на несъстоятелния Станишев, който след четиригодишното си безумно управление докара държавата почти до фалит.
След разкритията на разследващите органи кметът Хасан Азис заяви с кисела гримаса, че можел без притеснения да се огледа във водите на Водното огледало. Какво точно ще види там, ако го направи, още не се знае - дали заровените в коритото на реката десетки милиони, собствените си ходове да се облажи с парите на данъкоплатците от манипулациите с оценките на терена, или цялата тази схема за източване на държавни средства чрез орташки фирми на БСП и ДПС. По-важното обаче е какво ще види прокуратурата и дали  съдът утре ще даде всекиму заслуженото - заради справедливостта и заради очакваното от обществото възмездие.



Тагове:   Арда,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930