Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.06.2010 18:16 - Яне Янев: Цецка Цачева и Искра Фидосова не си говорят от месеци
Автор: slivenplus Категория: Политика   
Прочетен: 674 Коментари: 0 Гласове:
0



image   Конфликтът между Цветан Цветанов и Бойко Борисов расте и в един определен момент ще разцепи ГЕРБ. - Г-н Янев, как ще коментирате 10-те месеца от управлението на кабинета?
- Сегашното мога да оценя само по един начин и с една дума – провал, който няма аналог за последните 20 години. Бойко Борисов и Цветан Цветанов представляват една групировка, които със силови и недемократични средства се опитват да окупират властта да ползват държавата под аренда.

Опитват се да завладеят икономическите ниши, които да работят за тях. Взаимстват практики от Ахмед Доган – като правят картелни икономически образувания по места.

Така ГЕРБ се стремят да си осигурят икономическо пространство, което да погазят с полицейския си ботуш, когато потрябва. То трябва да им гарантира спечелването на местните избори и да им осигури служебна победа.

ГЕРБ изправи България пред финансов банкрут, откакто управляват. Държавата се превърна в най-лошия платец и на практика замрази българската икономика.

- Няма ли да сработят антикризисните мерки на правителството?
- Много притеснително е това, което става в чисто икономически план. Тази рецесия, съчетана с нарастващата безработица и липсата на инвестиции в България през последните 8-9 месеца, създава предпоставки за много тежки икономически сътресения. Над 85 на сто от всички фирми са с частична и трайна неплатежоспособност. А все пак кризата още не е дошла. През октомври и ноември ще стане страшно.

Чуждестранните инвестиции са намалели драстично, бюджетният дефицит расте. Реалните нива на безработицата се очаква да достигнат критичните 25 % до края на годината. На фона на цялостната икономическа рецесия правителството чрез неадекватни фискални намерения е на път да предизвика инфлация и така още повече да увеличи напрежението и несигурността у гражданите и фирмите.
В антикризисните действия се наблюдава непоследователност. Седмици наред всички бяха ангажирани само с намерения. Всекидневно, дори ежечасно бяха лансирани и оттегляни различни стъпки.

ГЕРБ водят прокризисна, а не антикризисна политика. Всичките им мерки са само изписани на хартиени и електронни носители и нямат никаква стойност. Това са едни пожелания, които няма как да се реализират. Над 45 мерки са свързани със законодателни и други нормативни промени, които няма как да се реализират на практика.

Хаосът е запазен патент на това правителство,

а лично за осъществяването му помага Бойко Борисов, който по един и същи въпрос се произнася между 5 и 10 пъти на ден по различен начин.
Най-добрата антикризисна мярка е оставката на Бойко Борисов. Така ще приключи и този 20-годишен криминален преход.

- Значи не ви харесват действията на финансовия министър Симеон Дянков?
- За него не искам да коментирам. Той е човек без каквато и да е компетентност и няма никакъв опит. Симеон Дянков звучи по-скоро като един кръчмар от Априлци, Ловешко.

- Добре , поне акциите на МВР не одобрявате ли?
- Милиционерските методи на Борисов и Цветанов се допълват в една комплексарщина, която може да донесе непредвидими последици. Бойко Борисов и Цветан Цветанов създадоха една огромна фабрика за производство на глупости.

От Цветан Цветанов и от фабриката МВР излизат между 20 и 30 новини на ден. Можете да го проверите на всякъде. В този информационен тюрлюгювеч може да се види само едно – а именно желанието да се избиват комплекси.

Цялата система на вътрешното ведомство е впрегната да разчиства терени и да се саморазправя с политически опоненти, за да могат да реализират това, което са замислили по време на кампанията за местните избори.

Цветанов е превърнал МВР в предизборен щаб, акциите му целят единствено популярност и сплашване. Правят се по места, където подкрепата за управляващите не е еднозначна. Целта е обществото да бъде сплашено, едрият и дребният бизнес да не се държат като граждани, а да си кротуват, за да не бъдат "пльоснати по корем".

- Изнесохте информация, че полицейски началници в различни региони са злоупотребили с власт, а МВР не е работило по тези сигнали? За какво става въпрос?
- Да, наистина РЗС разполага с много сигнали, но не мога сега да ви дам пример. Съвсем скоро ще направим пресконференция точно по този въпрос. Тези нарушения касаят области в цялата страна.

- Бойко Борисов съобщи, че кандидатурата на ГЕРБ за президентските избори ще бъде вътрешният министър Цветан Цветанов. Според вас това реално ли е?
- Абсолютно реално е Цветанов да се кандидатира за президент другата година. Вижда се как

все повече и повече се разграничава от Бойко Борисов.

Колизията между тях расте и в един определен момент конфликтът ще разцепи ГЕРБ.

- Как ще коментирате факта, че 48% от българските предприятия държат парите си в една банка?
- Това е доста показателно за банковата система у нас.
Можем да се върнем и да си припомним как банката на бившия премиер Иван Костов СиБанк беше превзета от Бойко Борисов и дадена на Цветелина Бориславова. Според мен това, което става в момента, е нов процес на преразпределение на банковия сектор у нас.

- Какво означава изказването ви: “Бойко Борисов е едър на вид, но със заешко сърце”?
Той е човек, който не може да разсъждава в дългосрочен план. Всичко, което прави, е свързано с личното му аз. Той е един тежко самовлюбен човек. Бойко Борисов е човек, който обича да сътворява интриги. Мога да ви дам пример. Той успя да скара председателя на Народното събрание Цецка Цачева и депутатката Искра Фидосова. Двете в момента много се мразят и не си говорят от няколко месеца.

- Разкажете за женитбата.
- Наистина ще се оженя съвсем скоро. Аз обаче прекалено много държа на ценностите. В такова семейство съм израсъл. Когато реша, че ще го направя, ще ви кажа като дойде време. Избраницата ми обаче няма да е Калина Крумова от “Атака”, както се тиражираше навсякъде. Това са глупости.

- А коя е?
- Няма да кажа нейното име, защото си представям как ще разпнат на кръст горкото момиче, ако знаят коя е.

Едно интервю на Деси ДЕНКОВА


Тагове:   месеци,   Янев,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930