Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.06.2010 06:46 - Как олигархът Ковачки стана „муле“ на Гоце и БСП
Автор: slivenplus Категория: Политика   
Прочетен: 3725 Коментари: 0 Гласове:
0



  Депутатката Мая Манолова била връзката на Христо Ковачки със соцбизнеса

Авторството на понятието "муле" се приписва на трафикантите на наркотици. Те заставят зависими от тях хора да пренасят дрога на свой риск. "Мулетата" знаят, че пропеят ли пред органите на реда, ги чака сигурна смърт. Затова нещастниците предпочитат да отидат в затвора, нежели да продумат.
Най-новата история на България показа, че челният опит на "търговците на смърт" е добре проучен и творчески приложен в нашия постсоциалистически живот. Само допреди две-три години висшият ешелон на бившата БКП използваше комсомолци, партийни секретар и стопански кадри за икономически "мулета". Даваха им се пари и им се казваше кои държавни предприятия да купят. От няколко години обаче излязоха на мода и политическите "мулета". На тях им се поставя задачата да правят партии от името и за сметката на техните политически ментори, с които крадат гласоподаватели от свои и чужди.
Може да се каже, че близкият до президента олигарх Христо Ковачки е ярък пример за полит-икономическо "муле". При това не само на Гоце, но и на определени кръгове от БСП.
В началото никому неизвестният бизнесмен започва да прави и изкупува търговски вериги. Така се създава неговата бизнес-биографията. После му се възлага да приватизира мини и ТЕЦ-ове. Виждайки, че стриктно спазва правилата на "мулетата", Гоце му поставя следващото задание - да направи политическа сила. Ражда се партия ЛИДЕР.
Всеки, който следи процесите в енергийния сектор, знае, че НДСВ започна масово да продава топлофикации и мини на известния олигарх Христо Ковачки. Но са малцина онези, които имат информация за приноса на БСП и на червената депутатка Мая Манолова към процеса.
Де юре вторият енергиен министър на НДСВ - Мирослав Севлиевски, е човекът, който стартира процедурата за харизване ТЕЦ "Бобов дол" на Ковачки. Истината е, че "тясното сътрудничество" между него и БСП е установено от Манолова, твърди червеният сайт BSPnews.
Защо й е на Мая Манолова да подкрепя "жълт" купувач на ТЕЦ-а? Фактите сочат, че контрагентите на "Бобов дол" - стотиците фирми, предоставящи услуги на централата, вече са

изградили стройни картелни бизнес обединения в самия ТЕЦ

Девет десети от тях са в близки връзки със соцпартията на място. Така олигархът и свързаните с него партийни и бизнес структури се оказват една от многото брънки във веригата, довели до участието на НДСВ в съвместно управлението с БСП и ДПС. Започнатото от царските хора е довършено от тройната коалиция без проблеми. Когато тя поема управлението на страната, чрез фирмата си Консорциум "Енергия МК", Христо Ковачки печели надпреварата за раздържавяването на ТЕЦ "Бобов дол" срещу 100 млн. лв.
За да спре бунта на миньорите от Мини "Бобов дол" и на синдикалните структури на "Подкрепа", в приватизационния договор са включени камуфлажните клаузи. Те задължават инвеститорът да изкупува не по-малко от 1,750 млн. тона годишно български въглища. Година, след като ТЕЦ-ът е продаден, "Бобов дол" спира да купува въглища не само от местния рудник "Миньор", но и от още 5 въгледобивни предприятия - в Перник и Бобов дол.
Бизнес тайна е как Мая Манолова се е уредила с поста юридически съветник на Ковачки с 20 000 лв. месечна заплата. По-важното е, че тя е спечелила такива позиции пред него, че той й възлага да извърши чистката в Управителния съвет на ТЕЦ-а. Изхвърлени са всички, които отказват да си сътрудничат с Ковачки и с нея.

ЛИДЕР - политическият инструмент за икономическа принуда

Първата жертва, която БСП дава след приватизацията на ТЕЦ "Бобов дол", е Валентин Кюркчиев. Той е председател на общинската организация на червените в Сапарева баня по онова време. Кюркчиев бързо е изваден от Съвета на директорите на дружеството, защото отказал да работи за местните избори през 2007 г. за ЛИДЕР. Той влиза в недотам прикрита конфронтация с Манолова, която изненадващо започва открито да агитира и вербува социалисти за каузата на ЛИДЕР. В региона се говори, че Мая натискала местни соцактивисти и дори шефове на партийни организации да подкрепят хората на Ковачки по места. Отказът на Кюркчиев му коства не само добрите доходи от директорския борд, но и позициите му в партийната организация в града.
Драми заради приватизацията на ТЕЦ-а в Бобов дол се разиграват и в Кюстендил. Свидетели твърдят, че Областният съвет на БСП в града е раздиран от скандали заради уволнения и назначения в борда на директорите на централата. От него са извадени бившият червен депутат Спас Станкев и социалистът Димитър Куюмджиев от Министерството на икономиката и енергетиката. На техните места са назначени Атанас Вакъфчиев - председател на ЛИДЕР в Дупница, и Стоян Станков - ликвидатор на мина "Колош". По-любопитни са твърденията, че последният е кум на Мая Манолова.
Прави впечатление, че откъдето мине Станков, след него винаги остава ликвидация или несъстоятелност. По негово време мини "Колош" е обявена в ликвидация. Скоро след това с помощта на кумичката си той влиза в управата на Мини "Бобов дол". Не след дълго те обявяват банкрут. Наложена е и обща възбрана и запор върху имуществото на длъжника.
Събрали що събрали, свършили що свършили, но и на кумеца му идва редът да бъде сменен. Дали защото има други лапачи, или защото е дошло времето да бъдат покрити, но през февруари 2009 г. от Съвета на директорите на ТЕЦ "Бобов дол" са махнати сочените за неудобни Божан Божанов и Стоян Станков. Техните места са заети от прокуриста на топлоцентралата - представител на новия собственик Консорциум "Енергия МК" - Петър Петров, председателя Атанас Въкафчиев и изпълнителния директор Владимир Владимиров.

Тройната коалиция в ТЕЦ-а - Братя Галеви, БСП и Ковачки

В Дупница, за яснота наричана "Галеви сити", се говори, че всеки, който е помогнал на Ангел Христов и Пламен Галев, е бил възнаграден за добрата служба. Така Манолова за пореден път се появява в ролята на посредник. Именно Мая бе в основата на отстраняването на бившия кмет на града и лидер на местната червена организация - Първан Дангов. На неговото място е издигнат Владимиров. С протекциите на Манолова вече бившият председател на общинската структура на БСП е назначен за шеф на централата. За дупничани целта изглежда прозрачна - насочване на потоците от пари към партийната каса и към близките до нея фирми и фамилии.
Охранителната фирма "Боду", чийто представител за Дупница е един от най-доверените хора на братята Галеви - Георги Първанов - Бозата, пък поема наблюдението на ТЕЦ-а в Бобов дол. Първоначалната договорена сума за охраната е около 155 хил. лева годишно. По-късно тя е увеличена с още 18 хиляди. Не престават твърденията, че трансмисията между властта и главорезите на Ангел Христов и Пламен Галев е именно Манолова. Нейни зложелатели разказват, че тя често ходела да дава отчет на килимчето в резиденцията им в село Ресилово.
Някога силният червен бивш депутат от региона - Иво Атанасов, категорично се противопоставя на посредническите занимания на амбициозната си колежка и топлата й връзка с бившите барети "братята" Галеви. Не се знае дали има истина в твърдението, но след като се справя с Дангов, Манолова "урежда" на Атанасов такова място в листата на БСП, той не успя да влезе в парламента. На "Позитано" 20 се говори, че Мая е в

много, ама много
близки отношения със Сергей Станишев

Няма да даваме ухо на мълвата в Дупница, че част от парите на ТЕЦ "Бобов дол" са поели към джобовете на шефа на една банка, към посредничката между енергийния олигарх и соцпартията и към Ковачки. Ще приемем, че някой друг е злоупотребил с тях.
Но не можем да не обърнем внимание на приказките, че "енергийните долари" са поели и към една фирма -"Владима". Справка в електронния регистър "Дакси" сочи, че сега дружеството е собственост на три лица. Но в Дупница твърдят, че неин създател е Владимиров. И че, издигайки го на поста, той я е прехвърлил на други.
Политико-икономическата инсинуация в БСП разпространява твърдението, че част от средствата на ТЕЦ-а са поели и към фирма "Вкусен свят", пише сайтът BSPnews. Той обяснява, че тук връзката е сърдечна - компанията била собственост на бащата на любимата на директора на централата. Но подобна информация не се съдържа в регистрите "Дакси".
Според социзданието интерес представляват и сключените договори за обществени поръчки с "Металинженеринг" - Враца. Фирмата финансирала структурата на БСП в града със 180 000 лв.
За сведение на червените, клюката в Кюстендилска област свърза Манолова и със СДС. Тя агитирала за неуспелия кандидат-лидер на сините - Петър Паунов. Завистливи жени и незачетени мъже твърдят, че двамата имали в по-млади години романтична връзка. Затова депутатката от БСП е направила опит да му помогне да поеме управлението на СДС. Е, надали и на социалистическата партия щеше да й е зле, ако кормилото на СДС се върти от синя ръка, нежно направлявана от червена...
По-любопитното е, че след като преживява провал на състезанието за лидер на сините, Петър Паунов оглавява националния предизборен щаб на коалицията ЛИДЕР и Новото време. Не е нужна голяма фантазия, за да се досети човек кой му е помогнал за това. Но това си е грижа на БСП.

в. АТАКА
БСП подарява на олигарха Мальовица   През август 2008 г. екологичната коалиция "За да остане природа" разпространява до всички медии информация за смайваща по мащабите си злоупотреба с гори и земи под връх Мальовица. Разкрит е грандиозен план за изграждане на спортно-туристическия комплекс "Искровете - Говедарци - Мальовица". В реализацията му са включени близки до Георги Първанов бизнесмени, представители на институции и кметове. Задачата за ограбването на държавата е възложена на Христо Ковачки, кмета на Самоков, бившият шеф на Държавната агенция по горите - Стефан Юруков, и други. Природолюбители алармират първо българските институции, а след нова и ЕС. (Създадени са сайтове в интернет, които дават пълна информация за размера на далаверата - webcache.googleusercontent.com, forthenature.org и др.) Стига се до там, че срещу България тръгва процедура от ЕС за неспазване на правилата за изграждане на "Натура 2000".
През 2006 г. правителството на тройната коалиция "отлага" приемането на "Натура 2000 - зона "Рила Буфер", за да даде време на Георги Велчев, Кабус бин Саид, Братя Галеви и Христо Ковачки да вземат каквото искат, алармират еколозите. По данни от Агенцията по вписванията през 2007 г. и 2008 г., точно в тази "отложена" зона ДАГ дава на Ковачки чрез заменки 3000 дка държавни горски имоти, предназначени за ски-писти, лифтове и хотелски комплекси в землището на село Говедарци и на границата на Национален парк "Рила".
Проектът "Искровете-Говедарци-Мальовица" се разработва като Общ устройствен план от смесеното дружество "Надар 2006", собственост на "Ел-Ем-Импекс" на Христо Ковачки и Община Самоков. Държавни гори в обхвата на проекта са получили фирмите "Грейд 2004", "Агросим" и "Ел-Ем-Импекс", свързани с Ковачки. Те са придобили всички писти в курортен комплекс "Мальовица" и над Говедарци, включително терените под ски-съоръженията на Български туристически съюз (БТС).
"Държавата е нарушила Договора за ЕС и е дала на дружествата на олигарси горски имоти без търг и при явно незачитане на конкурентите условия на европейския пазар", констатира от "За да остане природа". По данни на брокери средните пазарни цени на земите за застрояване в землището на Говедарци вървят по около 120 лв./кв.м. Заменките на Ковачки са извършени при средна цена до 5 лв./кв. м.
"Зелените не могат да сезират Европейската комисия за нарушение на правилата, тъй като в Закона за горите не е регламентирана процедура, според която горски имоти могат да се продават на търг", гласи отговорът на Ковачки, даден през пиара му - Десислава Филипова, пред електронното издание "Всеки ден". Тя съобщава още, че фирмите на боса й са заменили гора в Своге с гора в Говедарци, а "двата района са абсолютно равностойни, тъй като не са изявени туристически дестинации и в тях няма много инвестиции". Девойчето пропуска да забележи, че никой не ходи на ски в Своге, но на Мальовица - да.
Парадоксът е, че БТС не е уведомен от ДАГ. В самите заменки туристическият съюз има собственост върху няколко обекта и съоръжения с нотариални актове.
"През пролетта на 2006 г. в централата на БТС се представи една фирма, която заяви намерението си да стопанисва съвместно с нас комплекс "Мальовица". Изложи списък на обектите, които представляват интерес за нея. Отказах категорично, защото БТС никога не е имало намерение да разширява обектите на "Мальовица", а да запази съществуващата база, строена от 1952 г. насам. Комплексът (и инфраструктурата около него) няма капацитет за ново разширяване, тъй като основната му функция е да служи за подготовка на кадри на БТС, планински спасители, Противопожарна охрана, гранични войски и др. специални части", заявява пред e-vestnik.bg Венцислав Удев, изпълнителен секретар на БТС. Независимо от отказа му 2 години по-късно от службата по вписвания - с дата 19 май 2008 г., той установява, че фирма "Агросим" е заменила гори от Своге в Говедарци. Голяма част от тях са под обектите на БТС на "Мальовица". "От получените скици за извършените заменки в района на комплекса "Мальовица", които взехме нелегално, установихме, че той де факто е обсебен от тази заменка, като са му отнети 100% от пистите, към които са построени ски-влека, основния паркинг, почти цялата Меча поляна, която е в основата на учебния полигон, където се провеждат заниманията по видове туризъм и спортове", смаяно установява Удев. За да се кандидатства с подобно предложение е необходимо специален документ до УС на БТС, какъвто той не е давал.

Партия ЛИДЕР е проект на Гоце и Доган   Партия ЛИДЕР е съвместен проект на президента Георги Първанов и лидера на ДПС Ахмед Доган. На това твърдение може да се вярва, защото идва от вътрешния министър Цветан Цветанов. Вицепремиерът получил тази информация скоро, след като е учредена политическата сила на Христо Ковачки.
Щом Първанов започва да си прави партия за лична употреба, Сергей Станишев решава, че и той ще стартира свой проект - РЗС на Яне Янев. Между Серж и Гоце се заформя бясно политическо състезание чие протеже ще вземе повече гласове от врага. Така да се каже, президентът и премиерът започват да си мерят партиите-сателити. Те очевидно са посъветвани да не играят на едно и също поле, а да си разпределят политическия спектър. Задачата на ЛИДЕР е да дръпне десни гласоподаватели от ГЕРБ, СДС и ДСБ. На РЗС пък е възложено да привлече националистически настроените българи от АТАКА, ГЕРБ и ВМРО. В резултат на това двамата водачи на партии се появяват в ролята на политически "мулета" на Първанов и на Станишев.
Участието им във вота обаче не протече по очаквания от създателите им начин. Те дръпнаха и разколебани в БСП гласоподаватели, което разгневи вътрешно-партийната опозиция в лицето на Румен Овчаров. Точно той след изборите обяви, че социалистите са извършили срамна политическа генна мутация, която накърнява интересите на БСП.
Но ако човекът на Станишев - Яне Янев, не става за нищо, то пионката на Първанов - Христо Ковачки, е употребена от Гоце и личния му олигархически кръг и като икономическо "муле". През него са приватизирани доста обекти от енергетиката, опто-електрониката, търговията и дори трезор - Общинска банка. Справка в електронния фирмен регистър "Дакси" показва, че личните влечение на Христо Ковачки по-скоро са към търговията. Той прави магазините СВА, и "Европа" и фирми, които изграждат и оборудват големи търговски вериги. С тази насоченост олигархът създава дружествата ЦБА България", "Люлин Орион", "Ел-Ем-Импекс", "Нова Деница" и купува РУМ "Деница", "Нармаг" и други.
Изненадващо, търговецът на едро и дребно се насочва (или е насочен) към изкупуването на мини - "Чукурово", "Бели брег", "Ораново", "Открит въгледобив", "Черно море", фабрика "Брикел" и други. А след това и към топлоцентрали - ТЕЦ "Бобов дол", ТЕЦ "Марица 3", ТЕЦ "Сливен" и други. Събужда се интересът му към изграждането на туристически комплекси. Черешката върху "сладоледа" на "Гоце и приятели" се оказва заграбването на туристическия комплекс на връх Мальовица. Но такава е целта на "мулето" - да консолидира финансов и производствен ресурс, който задкулисно се разпределя от фигури, които не могат да се идентифицират с този или онзи бизнес. Като например президент, премиер, депутати, партийни функционери.
 


Тагове:   БСП,   как,   Гоце,   Олигархът,   „муле“,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930