Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.06.2010 07:07 - Да мислим с главите, а не с портфейла!
Автор: slivenplus Категория: Политика   
Прочетен: 525 Коментари: 0 Гласове:
0



 Стефан СОЛАКОВ   Трудни дни и нощи преживява президентът на САЩ Барак Обама. Самият той признава, че кошмарът в Мексиканския залив е съкратил няколко години от живота му, а все още не е изпълнил и половината от първия си президентски мандат. Както вървят нещата, до втори такъв може и да не се стигне. И тогава ще останат напразни гигантските усилия на симпатичния лидер на свободния свят да се пребори с първото си голямо изпитание в лицето на икономическата и финансова криза, избухнала в САЩ и заразила след това цялото земно кълбо.
Петролният разлив в Мексиканския залив за сетен път показа, че главният проблем на човечеството е безмилостното унищожение на околната среда. Вярно е, че милиарди хора гладуват или не си дояждат, че голяма част от населението на планетата става все по-болно или по-недоучено, но най-страшната заплаха тепърва ще ни изправи пред фаталния избор - да живеем или да загинем заедно с агонизиращата около нас природа.
Барак Обама сравни екокатастрофата в Залива с терористичните атаки от 11 септември 2001 г., когато заедно с кулите в Манхатън рухнаха и американските илюзии, че само силата е достатъчна, за да се управлява днешния свят. "Смятам, че тази трагедия ще промени начина ни на мислене за много години напред, както 11 септември промени възгледите за нашата уязвимост и външната ни политика", заяви американският президент и на практика призна, че колкото и могъщ да е човешкият интелект, той се превръща в нищожество пред величието на майката-природа. Окуражаващо е, че това признание идва именно от Вашингтон, столицата на най-развитата капиталистическа държава, която за съжаление е и сред първенците по замърсяване на планетата. Наскоро вестник "Таймс" публикува журналистическо разследване, според което американската войска, напускаща Ирак, изоставя в тази страна хиляди тонове токсични отпадъци, които могат да доведат до екологическа катастрофа в целия регион. Става дума за пробити цистерни с нефтопродукти, бидони с киселина в близост до домовете на местното население, за бракувани акумулатори, складирани в обработваемите ниви и т.н.
Прозрението на Обама, че светът е изправен пред призрака на верижни екологически катастрофи, би трябвало да стресне не само американските генерали, но и крупните световни компании, които със своята дейност замърсяват природата методично и безмилостно. Докато американският президент не може да спи от тревоги за природата в собствената му страна, геолози, работещи за Пентагона, обявиха, че в Афганистан са открити огромни неразработени залежи на полезни изкопаеми, чиято стойност нахвърля един трилион щатски долара. Военното командване на САЩ вече изчислява как да бъде организирано извличането на тези подземни богатства, от които само златото се оценява на 25 милиарда долара, а резервите от литий (важен компонент от батериите за мобилни телефони и лаптопи) били сравними с тези на Боливия, досегашен лидер по запаси от този ценен стратегически продукт. Вече е ясно, че дори да се отърве от дългогодишното военно присъствие на своя територия, Афганистан автоматично ще бъде глътнат от световните финансови акули и ще си остане една от най-острите екологически язви на нашата планета.
Плановете на Обама за спасяване на околната среда се посрещат със заплашително ръмжене от едрия американски бизнес, който и без това вече ненавижда младия си президент, след заблежителната му победа при прокарване на здравната реформа, ощетила с милиарди долари крупните щатски работодатели, но спасила от липсата на здравни грижи близо 40 милиона изоставени на произвола на съдбата американци.
Евентуалните мерки за рязка промяна на отношението към околната среда неминуемо ще засегне и то чувствително интересите на много щатски компании, повечето от които често нехаят за екологичните норми, ограничаващи изхвърлянето на токсични отпадъци. Може би, за да обсъди на спокойствие бъдещата си битка за чистата природа на Съединените щати, Барак Обама е решил да избяга на гръцкия остров Крит, далеч от нефтеното петно и гневните си опоненти в Капитолия, които вече му кроят шапка и обмислят как да го лишат от втори мандат. На яхтата сред кристално чистите води на раздираната от икономически проблеми Гърция, американският президент ще трябва да реши, дали да остане в съзнанието на човечеството като безкомпромисен боец за спасяване на планетата или да свие бойните знамена и да клекне пред жестокия натиск на ненаситните магнати.
Европейските колеги на Обама са готови да му подадат ръка и да го подкрепят по трудния му път. Амбициозната икономическа и социална стратегия, наречена кратко "Европа 2020" отделя значително място за преобразуването на европейските икономики от замърсяващи в екологично ефективни. Предвижда се все по-нарастващо насърчаване за създаване и увеличаване на така наречените "Зелени работни места" в енергетиката, транспорта и други области, обект на енергийната ефективност. И всичко това, напук на тежката икономическа криза, обхванала ЕС и силно редуцираща възможностите за маневриране по отношение на работната среда.
България също се включи в този мащабен проект за спасяване на планетата. Категоричната позиция на нашето правителство в защита на Южното ни Черноморие от опасния проект "Бургас - Александруполис" е доказателство, че и у нас някои вече мислят с главите, а не само с портфейла на националната безотговорност.


Тагове:   мислим,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930