Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.07.2010 20:25 - Георги Марков: Сакскобургготски направи специален закон срещу мен, но заради това не бих могъл да кажа, че не е имал имоти
Автор: slivenplus Категория: Политика   
Прочетен: 1427 Коментари: 0 Гласове:
0



imageГ-н Марков, според вас дали Симеон Сакскобурготски ще съди България в Страсбург заради нежеланието на държавата да му възстанови собственост върху гори и земи?

Аз не мога да кажа това. Не съм запознат. Но както вече имах възможност да изтъкна, кой и какъв е имотът е въпрос на доказване. И администрацията и съдът ще си кажат думата.

Минчо Спасов използва вашето име, за да каже, че хора, които са направили всичко възможно царят да се върне в България, сега се обръщат срещу него. Как ще коментирате?

Сигурно има предвид Георги Марков историка. Аз твърдя, че царят е имал имоти. Тази версия, че е нямал, не е вярна. Аз смятам, че правилно са върнати имотите на царя.

Но вие твърдите, че Симеон се е оказал “голям неблагодарник”…

Значи, той е голям неблагодарник към всички тези, които през тези години по някакъв начин като институции са помогнали за връщане на имотите му. А аз какво общо имам с това да се пречи на царя?! Аз в момента съм във футболен клуб “Левски”.

Все пак – категоричен сте, че Симеон Сакскобурготски има имоти, но твърдите, че е неблагодарен…

Пак казвам, смятам, че е абсурдна тезата, че царят е нямал имоти. Може ли да ти национализират нещо, което нямаш?!

Което означава, че Симеон Сакскобурготски има пълните основания да е обиден и да съди България?

Обърнете внимание: много хора казват, че царят въобще не е имал имоти, лична собственост. Те били на нашата държава. Това не е така. Първо, в самия Закон за конфискация на царските имоти изрично е написано, че се конфискуват в полза на държавата имотите на бившите царе Фердинанд и Борис, придобити лично от тях. Значи, комунистическият парламент признава в ония години, че те имат собственост. И е много смешно демократичният парламент след 10 ноември 1989 да каже, че царят няма собственост. Значи, национализира се нещо на хора, които имат нещо. И това се потвърждава по категоричен начин от самия закон. Второ, защо се отнема тази собственост на царското семейство. Трябва да се прочете много внимателно Закона за конфискацията и най-вече трябва да се прочетат мотивите към него. И те най-вече се виждат от самия законопроект, който е изготвен от тогавашния министър на финансите проф. Иван Стефанов. Който казва: “Борис засилваше реакцията у нас” и става народен представител. Те много стават народни представители.

Значи, имотите се отнемат по политически причини?

Да, това е от една страна. И поради голямата ненавист, която комунистическият режим има към частната собственост тогава. Тогава се приема и Законът за отчуждаване на едрата градска покрита недвижима собственост. След това – защо Конституционният съд отмени закона? Ами, защото е недопустимо по нашата Конституция да се посяга на частната собственост, която е неприкосновена. Затова Конституционният съд, начело с големия български юрист покойния вече проф. д-р Живко Сталев отмени с 12 на нула този закон. И Министерският съвет тогава в лицето на г-н Костов също даде становище.

Тези имоти са се върнали по силата на решението на Конституционния съд в началото на демокрацията, нали така?

Разбира се. Защото отпада основанието, на което са отнети. И щом някой е получил нещо на отпаднало основание – в случая държавата или общината, следва да го върне. Не е необходимо посредничеството на парламента. Законът за държавната собственост изрично казва в чл. 78 това. В случая с царските имоти, това го прави администрацията. Вече, кои са царските имоти, е въпрос на конкретно доказване за всеки имот.

Царят трябва да получи само и тези имоти, които са му отнети по този закон и те конкретно са посочени в един правилник на Министерския съвет, който навремето е издаден въз основа на чл. 2 от този въпросен Закон за обявяване държавна собственост на имотите на бившите царе Фердинанд и Борис и на техните наследници. А там, където държавата или общината му е върнала нещо в повече, е в правото си да го търси. Но това е компетентен да реши гражданският съд. Не може да става с мораториум от парламента. Което ни връща 65 години назад и е неконституционно. Не може парламентът да налага мораториум на имоти частна собственост на когото и да било.

Казаното от вас дотук доказва, че Сакскобурготски има основания за претенции към българската държава?

Сега – моята политическа теза е, че той в най-розовите си сънища не е мислел, че някой ден ще си идва, камо ли, че ще забогатее. И досега е видял само добро от българските институции. А че спорове може да има по отделни имоти, да, може да има.

Всъщност, нещо подобно излага в мотивите си и Министерството на земеделието, чийто иск в Софийския окръжен съд е свързан точно с възстановяване на собствеността на държавата на всички 16 000 дка, върнати на Симеон Сакскобурготски.

Пак казвам, всеки конкретен случай трябва да се разглежда сам по себе си. Като се прегледат актовете, с които въз основа на закона всеки имот, който му е отнет и пише, че му е отнет въз основа на този конфискационен закон, трябва да му се върне. Ако някъде погрешно се е дало в повече, държавата е в правото си да си го върне. Но всичко това е в правомощията на гражданския съд, не е работа на парламент. И Симеон трябва да сваля шапка, защото няма страна, която да е посрещнала бивш монарх по този начин – не само от народа, но и от държавните институции – като почнете от президента Желю Желев, минете през премиера тогава Костов, кмета на София Стефан Софиянски, конституционните съдии и т.н.

Въпреки казаното до тук, вие, струва ми се, сте ядосан на Симеон?

Аз нямам добро отношение към Симеон, който направи специален закон срещу мен – да не стана председател на Върховния административен съд. И той е голям неблагодарник. Но заради това не бих могъл да кажа, че не е имал имоти. А доколко е морално от негова страна да съди, е въпрос на негова преценка. Според мен, да пали свещи, че се е стигнало дотук и всичко той си е получил.

vsekiden.com



Тагове:   мен,   Направи,   кажа,   Марков,   могъл,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031