Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.07.2010 17:52 - ЗАЩО ДЕЙВИД КАМЕРЪН РИСКУВА ОТНОШЕНИЯТА СИ С МЕРКЕЛ И САРКОЗИ, ЗАРАДИ 15 МИНУТИ СЛАВА В АНКАРА?!
Автор: slivenplus Категория: Политика   
Прочетен: 888 Коментари: 0 Гласове:
1



image 52% от британците са против еврочленството на Турция, 30% са "за", 18% са без позиция. Разширяването на ЕС ще се решава на Острова с референдум


Британският премиер Дейвид Камерън показа, че неговото правителство ще води активна външна политика като специално внимание ще бъде отделено на бъдещето на Европейския съюз, коментират световните медии. В Лондон, часове преди заминаването на премиера за Делхи, външният министър Уилиям Хейг припомни, че политическите приоритети се определят от търговските интереси.
Светкавично социологическо проучване показа, че 52% от анкетираните британци са против членството на Турция в Евросъюза, 30% са "за" и 18% нямат мнение. Очаква се през октомври Парламентът да приеме закон, според който важни решение на ЕС - като разширяването на съюза - не могат да се взимат от правителството на "Даунинг стрийт", а трябва да се одобрят или отхвърлят с референдум. Днес беше припомнено и проучване на Евростат от 2006 година, според което, от страните-членки само Швеция е била за еврочленство на Турция.
"Турция пази Европа и затова трябва да влезе в ЕС." По този начин Камерън се противопостави на германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Никола Саркози, които вече ясно декларираха, че няма да приемат членството на Анкара в Съюза, отбелязва френският в. „Монд”. В негова защита евродепутатът-консерватор Даниел Хана каза:

"Турция бранеше фланга на Запада от болшевизма няколко генерации, така както ще го пази от джихадистите занапред".
В пламенна реч пред турския Съюз на търговските камари и стокови борси британският премиер недвусмислено отбеляза, че Турция трябва да се чувства поканена в Евросъюза, защото е светска и демократична държава.   Турция е гардът, който пази границите на ЕС, и не може да не бъде приет в клуба, коментира Камерън. "Заедно искам да проправим пътя от Анкара до Брюксел. Когато помисля какво е правила Турция в защита на Европа като член на НАТО и какво прави днес в Афганистан заедно с европейските държави, се ядосвам, че напредъкът ви към еврочленство може да бъде така осуетен," подчерта  Камерън. Той не пропусна да посъветва колегата си Тайип Реджеп Ердоган, че Турция има потенциал да се превърне в „голям обединител”. Вместо да се налага да избира между Изтока и Запада, Турция може да избере и двете. Това й дава важна роля за опазване на сигурността в региона, обяви Камерън. Според турския премиер Реджеп Тайип Ердоган отношенията между Лондон и Анкара преживяват "златен век".
Списание "Форин полиси" ( Външна политика) остро попита днес:"Защо Дейвид Камерън застава на страната на Анкара срещу Париж и Берлин?! Защо френският президент Саркози и германският канцлер Меркел са рекордьори в отстояване на твърдата позиция "Не на Турция в ЕС"?! Защото бранят националните си интереси.

А какви национални интереси отстоява консерваторът Камерън? Защо Камерън рискува отношенията на Лондон с Париж и Берлин, заради своите "15 минути слава" в Анкара?"

Във вестник "Сън" Дейвид Кавана коментира:"Невъзможно е Турция да влезе в Евросъюза преди да е разрешила спора си с Гърция за статута на Кипър. Гърция днес разчита на Германия за икономическото си възстановяване. Така че докато Берлин дърпа конците на европейската политика, Турция няма шанс да стане 28-я член на ЕС".
Впрочем Ангела Меркел от самото начало подкрепя правителството на ГЕРБ и се ползва с уважението и доверието на Бойко Борисов, така че още отсега е ясно, мисля, какво ще каже германският канцлер на българския премиер в София.
  През последните 24 часа Дейвид Камерън бе малко в повече шумен за някой,   който иска правителството да бъде „безмълвна сила”. Първо изрази гнева си към Франция и Германия с мотив, че не искат да приемат Турция в ЕС, а после пък оприличи Газа на затвор. И двете неща бяха приветствани от Турция", коментира в. „Таймс”. Смисълът на всичко това е следният: Един британски премиер е длъжен да промени в Турция маниера, който използва в Уестминстър. Дори само това показва колко важна регионална сила е станала Турция, коментира в. „Гардиън”.
Според редакционния коментар на „Гардиън” трябва да се даде ясна преценка, че Турция е бързоразвиващата се икономика, разполага с най-младата работна сила, но в същото време

трябва да се има в предвид, че съществува опасност всичките тези милиони турци да почукат на нашата врата за работа."

Нека да припомним, че Великобритания единствена запаза до последния момент - 2013 година - правото си да не отваря напълно пазара на работна сила за българи и румънци. Коалиционното правителство
Като страна, която подържа добри отношения в региона, Турция ще бъде полезна в едни преговори със страни като Иран, отбелязва „Телеграф”.
списание "Икономист" коментира, че

британците познават Турция само като туристическа дестинация. И нямат реална представа за икономическите и политическите амбиции

на партийните лидери в Анкара, свързани с еврочленсктвото на страната.
Окуражаването на Анкара, не трябвало да става за сметка на гражданските права и подкрепа на бъдещи реформи, които ще донесат за сигурността на Запад.
 
През март Ердоган обвини германския канцлер Ангела Меркел в „омраза” към Турция.

Меркел предлага вместо членство „привилегировано партньорство” с ЕС.  В позициите си тя получава безрезервна подкрепа от френския президент Никола Саркози. Той вече нееднократно намекна, че е готов да свика един референдум като последна стъпка срещу влизането на Анкара в Общността.
Германският външен министър Гидо Вестервеле, който също беше на посещение в Анкара, заяви пред „Билд”, че Турция не е способна да се присъедини на този етап, но ЕС има интерес тя да се ориентира към Европа. Турция има впечатляваща подкрепа от държави в Евросъюза – Великобритания, Швеция, Финландия, Испания, Португалия, Италия, както България и Румъния, припомня пред „Блумбърг” турският анализатор в изследователския институт „Чатам хаус” в Лондон Фади Хакура. Според него Анкара се нуждае само Великобритания да мобилизира коалицията.   От своя страна Европейската комисия даде ясен сигнал, че ще продължи да подкрепя процеса на реформи в Турция,

които са главната движеща сила в преговорите на страната за присъединяване към ЕС. Евродепутатът-консерватор Даниел Хана обвини днес в Лондон еврочиновниците, че не дават реална представа на турците, а подхранват напразни илюзии, вместо да им обяснят, че съществуват и други форми на партньорство с ЕС.
Говорителят на Европейската комисия Майкъл Ман дори припомни, че на 13 юли комисарят по разширяването Щефан Фюле беше в Анкара заедно с върховния представител на Европейския съюз по външната политика баронеса Катрин Аштън. Тогава той потвърдил отново перспективата пред Турция за членство в съюза. В тази светлина ние можем само да приветстваме желанието на Дейвид Камерън да даде нов подтик на процеса на разширяване, добави Майкъл Ман. Говорителят отхвърли предположенията, че страни членки на Европейския съюз като Франция и Германия издигат пречки пред преговорите, тъй като отхвърлят пълноправното членство на Турция в съюза. Европейската комисия изразява надежда, че през тази година ще бъдат отворени нови глави в предприсъединителните преговори, стига Турция да отговори на условията. Вън от всякакво съмнение, главната движеща сила в целия този процес са реформите в Турция. Комисията ще продължи да подкрепя осъществяването им в Турция, изтъкна Майкъл Ман.   Голяма, бедна, загадъчна, Тези три думи добре описват представите на повечето държави от ЕС за Турция.   По площ тя е по-голяма от Франция, по брой на населението е почти колкото Германия, но по доход на глава от населението е по-бедна от Румъния. За третия фактор - неизвестността и принадлежността й към различен културен кръг - в ЕС избягват да говорят открито, коментира „Дойче веле”. Според медията нито Меркел, нито Саркози могат обаче да променят факта, че от 2004 година насам с Турция се водят преговори за присъединяване към ЕС. Те могат да приключат обаче най-рано след 10 години. Неясно е и това, доколко ЕС ще има сили да понесе евентуалното присъединяване на Турция. Сегашните 27 страни-членки и без друго имат трудности да се координират помежду си. Едва ли някой в Общността може да си представи приемането на такава голяма държава като Турция. Според „Дойче веле” истинската причина за тази внезапна любов не е желанието да се помогне на турците, а опитът да се отслаби още повече ЕС като политическа институция. Колкото по-голяма става Общността и колкото по-различни са страните-членки, толкова по-хлабав ще е съюзът между тях - такава сметка си правят британските евроскептици. И според „Фигаро” предложението на Камерън за Турция цели да всее разногласие и раздор в ЕС. Ако е ясно, че Хърватия ще е 28 член на Съюза, то амбициите на Анкара все още са обвити в несигурност.
В обширен редакционен коментар днес вестник "Ивнинг Стандард", собственост на руския олигарх Александър Лебедев се пита: Защо е цялата тази загуба на усилия от страна на Великобритания за кауза пердута, каквато е членството на Турция в Евросъюза.

Лондон, Соня Колтуклиева

bulgaria-news.bg
 



Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930