Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.08.2010 14:40 - Бившият №2 в ДПС Осман Октай: Аз открих Ахмед Емин, Доган го уби!
Автор: slivenplus Категория: Политика   
Прочетен: 1202 Коментари: 0 Гласове:
2



image Март 1990 г. Ахмед Доган и Осман Октай в Тутракан ДПС се превърна в мутренска групировка. Депутат от ДПС е държал под голямо напрежение Ахмед Емин и е станал причина за самоубийството му. Това твърди в писмо до премиера Борисов Ердинч Джибурджиев, бивш кадър на ДПС. Той пише от затвора, където излежава присъда за обида. Освободен е предсрочно за добро поведение.

Софийска градска прокуратура поднови досъдебното производство за смъртта на Ахмед Емин. Това се случва след изпратеното от затвора писмо, в което подробно се описва мащабният бизнес на депутат от ДПС, за когото се твърди, че е докарал Ахмед Емин до нервна криза и самоубийство. В писмото Джибурджиев пише още за връзките си с ДПС, смъртта на Ахмед Емин и “криминалния контингент” от ДПС, който се е настанил на депутатските банки в 41-вото Народно събрание.

Дълги години Джибурджиев е сред силните хора на ДПС и знае много от тайните на Движението. След като влиза в затвора, изпада в немилост. Преди това е близък на Гюнай Сефер, но днес двамата не са в добри отношения.

Джибурджиев бил готов да говори за нови данни за смъртта на Емин пред разследващите и твърди, че вече е разговарял с човек от ДАНС.

Секретарката на Ахмед Емин Хайрие Хаджийска внезапно се замогна след кончината на началника си. След като е разпитана като свидетел по делото за смъртта на Емин, Хайрие Хаджийска регистрира първата си фирма за енерговъзстановяеми източници "Еко Пауър". Година по-късно става собственик и на друго дружество за производство и търговия на електрическа енергия от възобновяеми източници.

За това кой депутат може да е тормозил приживие Емин и да го е подтикнал към самоубийство и за мистерията около „случаят Емин” разговаряме с бившия №2 в ДПС Осман Октай.

Г-н Октай, вярно ли е, чe сте открили Ахмед Емин за ДПС и Доган?
- Да, Емин е мой кадър. Той е утвърден от мен като окръжен председател в Търговище и впоследствие изключен от партията (1996 г), когато мен ме свалиха. По-късно, през 2000 г, Емин беше реабилитиран. Познавам неговите личностни характеристики, психика и манталитет. Аз и по време на разследването, когато бях призован (на разпит), съм защитавал тезата, че това е инсценирано самоубийство, а всъщност е убийство. Поддържам тази теза. В момента прокуратурата заявява, че има нови обстоятелства около случая Емин.

- Малко хора знаят, че Емин, дясната ръка на Доган, е бил изключван от ДПС...
- На 1 декември 1996 г. имаше национален конгрес в Кърджали. Там стана голям сблъсък на лявото и дясното крило вътре в партията. Тогава беше направен преврат и Доган излезе от ОДС. Целта бе ДПС да не участва заедно със СДС на изборите, за да могат да контролират чрез Доган и Костов, както направиха по-късно със Симеон. Нашето крило се приемаше като проводник на обединението и трябваше да ни премахнат. Висши ръководители на партията бяха изхвърлени. Така и Емин беше изхвърлен. Това беше политическо решение. Всички кадри, утвърдени от Осман Октай и поддръжници на обединението с ОДС, бяха изхвърлени от партията. Беше изхвърлен дори Хасан Азис, сегашният кмет на Кърджали. И впоследствие,

когато на местните избори в битката с Иван Костов Доган падна на колене, се обърна към нас,

за да спасим общините. На обединителната конференция 2000 г. аз отново станах зам.-председател на партията и наложих решението да се реабилитират изключените от ДПС. Ние винаги сме били крилото на идеалистите, хора, вярващи в определени принципи, за разлика от комерсиалните принципи на обслужващите обръчи и групировки около Доган.

По мое предложение са направи фонд избори, които имаше за цел да не се продават местата в листите, а всички, които искат да спонсорират нашите кандидати, легално да внасят по банков път пари във фонда.

- Нещо съвсем различно от философията на Доган за обръчите от фирми и тлъстите комисиони?
- Точно така. И тогава всъщност аз предложих трима души, идеалисти. Единият, който сега е актуален и е депутат – Хасан Адемов, за председател комисия. Ахмед Емин за член на тази комисия и Мустафа Карадайъ, който сега е секретар на Централната избирателна комисия, тогава беше шеф на младежката организация. Тези тримата ги регистрирахме в съда. Единствено Ахмед Емин остана в София, за да представлява фонда. И за да легитимира Доган, който беше сърдит, защото имаше много големи скандали около листите на ДПС. Дори

самият Доган не беше предложен в листите от регионалните структури.

Тогава Ахмед Емин не беше нито в една листа. Хасан Адемов беше в разградската листа, Карадайъ - в Смолян и Добрич. Тръгнаха да правят избори. И Доган, за да легитимира своите доходи, които взимаше силово чрез групировките, трябваше да легитимира и фонда. И тогава Доган се сближи с Емин.
Затова казвам, че нося вина за смъртта на Ахмед Емин. Ако не бях го сложил в този фонд, той и Доган никога нямаше да станат близки. Ние го оставихме да представлява фонда, защото той беше изключително честен и коректен. Затова казвам, че един отговорен човек не може да остави трите си деца на произвола. Той беше влюбен мъж, обичаше съпругата си.

- Представители на ДПС казват, че Ахмед Емин искал да убие Доган?
- Това са панически изводи. Доган знае много добре, че всички около него са шокирани. Защото, както аз възприемах Ахмед Емин, така го възприемаха и другите. Защото той комуникираше с всички и го знаеха като изключително морален и лоялен човек. Показа се страхът на Доган около разработката “Лиани”, където е прихванат и Ахмед Емин. Аз затова поддържам тезата, че той е убит, защото прекалено много информация се концентрира в ръцете му, включително информация за връзките на Доган.

- Може ли да се вярва на Ердинч Джибурджиев, който казва, че депутат от ДПС е тормозел приживие Емин и го е довел да самоубийство?
- Знам за кой депутат Джибурджиев намеква. Това е неговият бивш бизнес партньор Гюнай Сефер, със сваления имунитет, от Дулово. И определено той може би иска да каже, че главния силов играч на Доган, който обикаляше да събира неговите дължими суми в страната, както и фактурирането на сумите от кметове, от областни управители – беше Гюнай Сефер. И това е известно – той ходи с три джипа като мутрите - обикалят и събират дължимите комисиони. И Джибурджиев явно има информация за такива акции.

- Значи Гюнай Сефер е тормозил Емин и го е докарал до фатален край?

- Гюнай Сефер е лежал два пъти в затвора

– веднъж за изнасилване и втори път, защо е отнел имота на човек и го е прострелял в коляното. Човекът живее в Силистренско.

С такива хора се обгражда Доган. След като години наред е ползван от “Мултигруп” и от Фатик, той вижда какво правят силовите групировки и как са го ползвали като политическа мутреса и него. В момента, когато тези “герои” бяха убити, заедно с наследника на “Мулти” Кольо Вълканов се опитаха да имитират този модел. Силовият консилиери на Доган беше Гюнай Сефер. Ваши колеги писаха, че той е пребивал кметове от името на Доган, за да събира комисионите, фактурите и т.н. Затова Сефер прави кариера и затова го пазят. Те продължават да го използват. Този човек е на яхтите на Доган, той освен охрана е и помощникът на Доган за силовите изпълнения.

Той отива и събира пари. Наскоро е бил в Пловдив. Занимавал се е с някакъв, който уж е техен кадър, правел бизнес и се возел в “Майбах”. Притискали са този човек, вадили са бухалки и са стреляли във въздуха за респект. Пребили двама от Хасково, на които са дадени пазари. Така хората на Доган – Сефер сега са тръгнали да си събират парите. Те действат като мутрите. И не случайно Доган върна и старата си охрана Ерол. Те направиха големи бригади. Около Сефер е и Аделина, която е с Доган открай време. Тя минава за официалната счетоводителка на Доган. Тя обикаля заедно с Кирилка Ангелова из цяла България да събират с бухалки вересиите на Доган.

От нашето ДПС нищо не остана. Партията се превърна в силова групировка. С новата смяна на цялото ръководство Доган изхвърли тези, които го обслужваха последните 7-8 години.
И се обгради с хора, които никога нищо общо не са имали с ДПС.

Като Христо Бисеров, Камен Костадинов, Йордан Цонев... Какво общо имат с ДПС Дилян Пеевски и Лютви Местан? Доган махна тези, които го обслужваха в период на власт, за да може да каже на хората долу по места: – те са крали, без да знам аз.

- След показанията на секретарката на Емин - Хайрие Хаджийска, прокуратурата спира разследването на случая, а тя се събужда като преуспяла бизнес дама. Днес върти две фирми за енерговъзобновяеми източници – любимия бизнес на Доган. Коя е Хайрие Хаджийска?
- По-скоро този бизнес е любим на Кольо Вълканов – най-близкия човек на Доган – наследника на Илия Павлов в групировката “Мулти”. Какво общо има Доган с енергийни проекти? Скритият играч в голямата енергийна мафия е Вълканов. И неслучайно неговият бивш кадър, неговият зам.- министър Валентин Иванов, каза, че не чел договора с Русия за газа. Заради този сблъсък на Вълканов чрез Доган изгоря Румен Овчаров.

А Хаджийска не я познавам. Тя е дошла по-късно. Това са новите кадри, които са сложени за обслужващ персонал. По всяка вероятност тя е била човекът, чрез който са контролирали допълнително поведението на Ахмед Емин като посредник. Ахмед Емин, бог да го прости, след изборите 2001 г стана консилиери за висшата власт на Доган. Той го превърна в посредник за изпращане на свои послания до министри. Ако Гюнай Сефер е бил силов играч, то Емин беше вестоносецът на Доган и обикаляше по министерства и ведомства. Чрез него Доган си изпращаше посланията и нарежданията като мандатоносител. Емин носеше чантите, осребряваше парите и обикаляше групировките. Срещаше се с тях, защото Доган не иска да има директна комуникация с подобни хора. Точно в тази си роля Ахмед Емин е прихванат от разработката “Лиани”. И тогава,

поради заплахата да не падне кабинетът Станишев, осветяват разработката.

Страхът в Доган е от разработката и от информацията, с която разполага Ахмед Емин. Възможно е да са се уплашили и службите, ако са се докоснали до него и са се притеснили, че може да е докладвал на Доган. Това е единият вариант.

Аз неслучайно, когато бях в следствието, им казах: ако ми кажете, че Доган не е влязъл при Емин, мога да ви кажа едната версия. Ако е влязъл, тогава версията е, че Емин е убит от хора, близки до Доган, от неговите обръчи. Ако не е влязъл и преди да докладват на Доган е станало убийството – тогава то е дело на службите.
Аз винаги съм казвал, че службите денонощно контролираха Доган и сараите му. Там имаше персонал 15 човека - всички хора на службите. Доган е най-добрият изпълнител на ДС-прехода за обслужване на мафиотските олигархични кръгове. И най-контролираният политик! Една от причините да не ходи в парламента е за да му ограничат контактите с медиите, за да не бъде разобличен. Защото той като почне да говори, бълва много бисери, като се почне от индийски биволи до розови гащички...

- По едно време в случая Ахмед Емин изплува и името на Алексей Петров като евентуален участник в неговата смърт?
- Алексей и това, което се случваше около него и неговите обръчи, беше помашката конкуренция на Доган и затова те двамата не мелеха брашно. Понеже Алексей Петров винаги ревнуваше Доган да не консумира до крайна степен властта над помаците. След това, спомнете си още нещо, в Тетевен имаше един футболен отбор “Олимпик”, който влезе дори в „А” група. Там бяха местните мутри. И там се сблъскаха интересите на Доган и Алексей Петров. Доган влезе в управителния съвет на този клуб. И понеже Алексей Петров не се е подчинил на Доган, възникна сблъсък – как така някакъв си Петров ще си позволи да не слуша Доган?!

Eдно интервю на Мария ДРУМЕВА


Тагове:   ДПС,   Открих,   Доган,   Осман,   Октай,


Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031