Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.04.2010 18:39 - Отстраняването на Лечков поискаха от Окръжна прокуратура - Сливен
Автор: slivenplus Категория: Регионални   
Прочетен: 993 Коментари: 0 Гласове:
0



Окръжна прокуратура - Сливен е внесла днес в Окръжен съд - Сливен искане за отстраняване на Йордан Лечков от заеманата от него длъжност - кмет на Община Сливен. Това съобщиха от прокуратурата.

 „С оглед повдигнатите обвинения на Йордан Лечков, които имат за предмет престъпления,  извършени във връзка с работата му и за да се осигури обективно, всестранно и пълно изясняване на обстоятелствата по делото" - пише в съобщение до медиите. 

imageС постановление на разследващ орган Кмета на Община Сливен - Йордан Лечков  привлечен в качеството на обвиняем. Срещу него са предявени 7 обвинения за извършени престъпления по служба (2 обвинения с правна квалификация по чл. 282 ал. 2 вр. ал.1 от НК), за злоупотреба със служебно положение (3 обвинения с правна квалификация по чл. 283 от НК); за нецелево разходване на бюджетни средства (1 обвинение по чл. 254а ал.2 вр. ал.1 от НК), както и за съставяне на официален документ с невярно съдържание (1 обвинение с правна квалификация по чл. 311 от НК).

  Ще коментирам в понеделник на брифинга - така коментира кметът на Сливен Йордан Лечков пред Дарик радио Сливен новината, че от Окръжна прокуратура - Сливен е поискано отстраняването му от длъжност. Мотивите на прокуратурата - да се осигури обективно, всестранно и пълно изясняване на обстоятелствата по делото по повдигнатите седем обвинения към кмета. „Каквото имам да кажа, съм го казвал на брифингите. Какво мога да коментирам? Няма логика - вчера твърди, че няма да ми иска отстраняването, днес го иска. Повече - в понеделник" - допълни още кметът.

 На 12 април Йордан Лечков обяви, че е подал сигнал до  ДАНС и инспектората на прокуратурата за нередности в дейността на прокурор Пламен Стефанов. Според него не е малък сигнал колко дела има Стефанов, вкарани в съда, и колко прекратени има срещу негови съученици от милиционерското училище.

Стефанов е прокурор по воденото срещу кмета досъдебно производство за безстопанственост, припомни тогава Дарик. А Пламен Стефанов коментира: „Нека се проверява каква работа съм свършил и какво съм направил". Той каза още, че има много добра атестация, че е изряден в своята работа и има най-много внесени обвинителни актове в Окръжна прокуратура от 1997 година насам.

Още по-рано - на 1 март, Лечков обяви, че е изпратено искане за отвод на прокурор Пламен Стефанов до Апелативна прокуратура в Бургас.

Според Лечков, само той се занимавал с общината в продължение да две години и половина-три и било възможно да има личен мотив. Всички досегашни проверки били правени все от него. Тогава коментарът на прокурор Стефанов бе: „Аз на празни приказки отговор не давам".




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031