Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.04.2010 17:12 - Асен Гагаузов: ГЕРБ поднасят грешни цифри
Автор: slivenplus Категория: Регионални   
Прочетен: 1303 Коментари: 0 Гласове:
0



Милена НИКОЛОВА

Двата милиарда лева по необезпечени договори се оказаха в действителност не повече от 100 милиона, казва депутатът от Коалиция за България

 

image
 
 

 

АСЕН ГАГАУЗОВ е роден на 13 май 1953 г. в Сливен. По образование е икономист, завършил е счетоводна отчетност във ВИНС - Варна. Министър на регионалното развитие и благоустройството от 2005 до 2009 г. Депутат от 41-ото Народно събрание от Коалиция за България. Член е на НС на БСП.

- Г-н Гагаузов, как ще коментирате стенограмата от срещата на Бойко Борисов с министри и чиновници за необезпечените договори?
- Запознах се със стенографския запис от срещата. Това, което ми направи впечатление за МРРБ, е, че коментарът се движи около темата за договорите на Агенция "Пътища". Явно по този въпрос премиерът и министърът са се обединили около мнението, че няма необезпечени договори за 360 млн. лв., както се твърдеше. Защото договорите са подписани така, че да се изпълняват в завимост от това дали има наличен финансов ресурс.
- Спокоен сте за вашата сфера, така ли?
- Абсолютно съм спокоен. Това се отнася и за другите видове договори. В сферата на регионалната политика, тъй като не може да знаеш с какви бюджетни средства ще се разполага през следващата година, се дава прогноза, според която се подписват и договорите. Още повече че някои проекти се изпълняват за повече от една година. Това позволява гъвкавост в зависимост от наличния ресурс. Извън този ресурс никой не може да има претенции за финансиране.
- Защо се размахаха тези договори сега?
- На доста от министрите не им е ясно какво означава финансово обезпечен или необезпечен договор. И представяйки подобна картина на министър-председателя, се създава невярно впечатление. Хубаво е, че я е имало тази среща при премиера, за да му се изясни, че голяма част от нещата, които му говореха, не са такива, каквито са му представени. Вече не става дума дори за 2 млрд. лв. по необезпечени договори, а за не повече от стотина милиона лева. При това за всички министерства. Преди да се правят бомбастични изказвания, трябва да се изяснява същността на проблема. Необезпечени договори в рамките на бюджета по принцип не могат да се правят и това е практиката.
- Но обществото е залято с информация за липсващи пари, кой не може или не иска да смята добре?
- Не мога да отговоря на този въпрос, защото не зная кой смята в държавата. Но явно този, който дава на министър-председателя данните и му съобщава определени цифри, не се справя с това. Защото от обявените до момента цифри нито една не съм видял да е вярна.
- Дежурното обвинение обаче е, че сте заложили капани на това правителство?
- За себе си съм с чиста съвест, защото не съм заложил нито един капан на никого. Това, че сме предприели процедури и сме подписали договори за определени обекти, означава, че сме направили само първия етап на подготовката за изпълнение. И ако има и осигурено финансиране, започва изпълнението на важните обекти. Ако имаше подписани договори за трите лота на магистрала "Тракия", щеше да започе изграждането й преди осем месеца. Ще видите, че трите лота на магистралата няма да бъдат започнати до края на настоящата година. Тогава ще е минала година и половина от мандата на това правителство. Затова се правят тези договори, които влизат в сила само когато има пари за тях.
- Как оценявате направеното от вас и екипа ви в МРРБ?
- Няма община в България, в която да не сме направили, да не сме санирали училище или жилищни блокове, или най-малко - изработване на планове за развитие на съответното населено място. Има общини, които проявиха изключителна активност и участваха по ОП "Регионално развитие". Не съм съгласен с тези, които твърдят, че общините нямат проектна готовност. Общините имат проектна готовност за няколко оперативни програми.
За себе си ще кажа, че не само че не съм заложил "дупка", но с усилията на нашето министерство в нашия мандат преди дни се ратифицира от парламента с абсолютно мнозинство договор с ММВР. С него МРРБ се осигурява със 100 млн. евро, от които 20% национално финансиране и 80% кредит. Парите ще отидат за изграждането на 4 язовира за питейни нужди и пречиствателните станции към тях. По този начин предишното правителство осигурява около 200 млн. лв. инвестиции за сегашното. Освен това е предвидено изграждането на 48 мастърплана за 48 ВиК-структури. Това е програма за състоянието на дружествата и необходимостта от инвестиции в тях. С една дума - къде и какви инвестиции да се направят в нея. Предложението, което сега НС гласува, се подготвя трета година от предишното правителство, като сегашният кабинет само организира ратификацията от депутатите. Това е естествен процес в управлението на държавата - един започва нещо, а друг го довършва.
Обвиненията към мен, че съм подписал необезпечени договори, не са верни. Ако МРРБ не разплати в края на м.г. около 60 млн. лв., само с това споразумение осигурихме 200 млн. лв. извън бюджета за инвестиции на министерството. Заедно с осигурените средства по програма "Пътища-5" за общо 560 млн. евро оставихме на сегашния кабинет 1,3 млрд. лв., които да харчи.
- А магистрала "Тракия" ще бъде ли завършена в срок?
- Има всички необходими условия проектът да бъде завършен, защото са налице условията за това - от проекта, през пълното обезпечаване и включването в ОП "Транспорт". Има и процедури, които зависят от Брюксел, но навярно до края на т.г. работите по трите лота на автомагистрала "Тракия" биха могли да започнат. Част от тях ще завършат през 2012 г., а друга - през 2013-а.
- Вашето име се споменава във връзка с обвиненения по корупционни схеми. Как ще коментирате това, чувствате ли се обвиняем?
- Моето име е едно от най-спряганите, може би защото не съм най-разговорливият и най-кресливият. Но трябва да кажа, че съм от най-спокойните, защото зная какво съм правил като министър и какво е ставало в моето министерство. В МРРБ е свършена толкова работа, колкото във всички останали ведомства, взети заедно. Имам самочувствието, че работата в МРРБ даде достатъчно добра основа на следващия кабинет да продължи и при добра икономическа среда в страната и осигурено финансиране може да работи и още по-добре. Това, че се говорят неща, които не са проверени, като се смесват с чисто политически внушения, не ме плаши.
В началото си обяснявах намесването на моето име с неразбиране, некомпетеност. Сега виждам, че има тенденция, но не се плаша от неща, които никога не съм правил.
- Защо няма движение по оперативните програми?
- Причината е в липсата на нормална обстановка за работа. Администрацията е стресирана, хората се страхуват да вземат елементарни решения за придвижване дори на етап от процедура. Ако управляващите не го осъзнаят, не само ще сме на последно място по усвояване на фондовете, но и по-зле. От началото на мандата на това правителство почти няма обявени процедури за европроекти. Ние оставихме подписани договори за над 4,5 млрд. лв., а за осем месеца те са подписали договори за около 500 млн. лв. Това означава, че няма добра обстановка за работа.
- А как се отнасяте към твърдението, че администрацията е виновна за лошото усвояване на евросредства?
- Администрацията никога не е била политизирана, тя винаги е знаела своето място и е работела за управляващите, които и да са. Трябва да я предразположиш и да й вмениш задълженията и тя си върши работата.
- Тази стенограма с разпити на административни ръководители стресираща ли е за служителите на ведомствата?
- Не толкова стенограмата е тревожна, а начинът на провеждане на тези разговори. Това говори за стил на управление. Не мога да се съглася, че това е начинът, а не отделните министри да изяснят с екипите си има ли проблем. Нека за съдържанието и стила да съдят хората, които прочетат тази стенограма. Но от нея виждам, че в голяма степен е налице неразбиране на проблема, който се разисква.
- Прогнозата ви за кризата у нас?
- Притеснява ме, че в края на м.г. не се разплатиха дори обекти, изпълнени с европейски средства, защото имаше 15% национално съфинансиране. Да не платиш 15% и да провалиш другите 85% - тази логика не мога да я разбера. Не зная, вече се чуват и сигнали от Брюксел, че нещо по оперативните програми не върви. По мое време създадохме управляващия орган по ОП "Регионално развитие" с 15 човека, сега са повече от 100 и те работят там. Тези хора са със специфични познания и трябва да бъдат пазени, за да работят, както са ги учили.
 - Иван Костов поиска да се съкрати администрация...
- Администрацията може да се съкращава, но не и структурите, които се занимават с еврофондовете. В момента няма достатъчно сердства за проекти. За магистрала "Тракия" ще се намерят пари по оперативните програми, но нито една друга магистрала няма да бъде изцяло финансирана поради липсващ ресурс. Ние сме с най-лошата инфраструктура, като изключим някои от съседите. Но закъсняваме по проекти от години, закъсняваме и по рехабилитацията на пътната мрежа, а тя е около 40 000 км, от която половината са държавни, а останалите - общински пътища. Ако в републиканската мрежа имаме напредък, общинската е в окаяно състояние, в същото състояние е и уличната мрежа. Трябва да се търси кредитен ресурс, защото няма да стигнат парите по оперативните програми. В противен случай дълго време ще говорим за дупки по пътищата въпреки постигнатото по време на нашия мандат.




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930