Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.05.2010 09:32 - Монахиня Минодора: От 5 монахини и 3 послушници е населяван манастирът Кабиле
Автор: slivenplus Категория: Регионални   
Прочетен: 1692 Коментари: 0 Гласове:
1




Монахиня Минодора, майка в манастира в Кабиле, пред радио "Фокус" - Сливен:

Фокус: Бихте ли разказали малко от историята на манастира ?
монахиня Минодора: От края на 19 началото на 20 век води своята история манастира в Кабиле, край Ямбол. Изворът, който съществува в манастира има по – голяма давност. Предполага се, че изворната вода, която е свята носи своята 1000 годишна история. Има сведение, не доказано до ден днешен, че когато България е била под турско робство по тези местности е имало манастир, който бил опожарен от турците. Манастирът в Кабиле е свързан с края на 19 век , когато собственик на нива Стоян Ганев сънува жена облечена в черни дрехи, която му посочва, че в неговата нива има извор, който той трябва да разкрие. Той започва да копае на посоченото място и там бликва извор. След , което вестта се разчува по цялата околност. Мястото започва да бъде посещавано от хора, които си пълнят и пият от лековитата вода , като се изцеряват от различни болести. Постепенно обаче нивата била потъпкана извора замразен и собственика се принуждава отново да зарие извора. След 17 години съпругата на стопанина решава отново да възобнови извора, като този път двамата със своя съпруг решават нивата , в която е бликнала водата да подарят за манастир. Така те се превръщат в първите ктитори. Именно с подаръка на тази нива се свързва й възникването на манастира. През 1917 година те построяват постройка над извора. Първият храм се съгражда през 1923 година , който е дървен, а през 1931 година се съгражда й каменния храм. Първоначално манастира се наричал аязмото, заради местността. Той съществува до 1956 година, като енорийски храм на село Кабиле.От 1956 година сливенският митрополит Никодим тържествено обявява манастира за епархийски и назначена първата и игумения. Това е монахиня Евдокия. Интересно, е че тя е била напълно сляпа и 54 години управлява манастира, с помощта на още две монахини и миряни, които са помагали.
Фокус: Колко души населяват манастира към днешна дата ?
монахиня Минодора: От 5 монахини и 3 послушници е населяван към днешна дата манастира Кабиле, край Ямбол. В християнския дом живее един работник, който обслужва стопанството. Отец Георги от Ямбол идва в манастира, като той извършва всички тайнства във храма. Именно в този храм се извършват много кръщавки, а литургии има на всеки празник. Манастира е посещаван, както от българи така и чужденци . Легловата база е до 50 места, като със заявка цената на нощувката е 5 лева. В манастира е вместено парно отопление с водна риза, така 6 стаи ще имат условия за нощувки и през зимата.
Фокус: Взимате ли някакви мерки за охрана на манастира
монахиня Минодора: Взимаме охранителни мерки, като постоянно тук се извършват полицейски проверки, заради недобросъвестни граждани или „поклонници”. В последните години кражбите са намалели. Преди години техния брой бе повече, при една от тях преди време крадци откраднаха електрически кабелите и оставиха манастира 40 дни без ток.
Фокус: През последните години посетителите в манастира Кабиле увеличават ли се или се наблюдава обратната тенденция?
монахиня Минодора: Според мен намаляват посетителите, тъй като хората са материално бедни и обедняващи. Хора от третата възраст не могат да посетят манастира, въпреки тяхното огромно желание, тъй като пенсиите им не стигат. Най – честите посетители идват, за да си напълнят вода от извора. Тук се пълнят огромни количества вода. Манастира е на самоиздръжка, тоест каквото ние си произведем от градината и каквото си предоставим, като доходи от църквата от там всъщност ние можем да се издържаме. Манастира обслужва зеленчукова градина има и животни, хотелската част, също работи, но най – вече се издържаме от дарения от християните. Заниманията ни през деня са молитва и труд. Сутрин и вечер имаме молитвени правила.
Фокус: Говори се , че в манастира се лекуват различни болести. Вярно ли е ?
монахиня Минодора: Предполагам, че много хора посетили манастира са се излекували от своите болести, но най – вече вярата лекува. Ако има силна вяра християнина, който идва да се изполива с тази вода, той може да намери изцерение. Има такива случи, които са записани в книгата за изцерение. В по – голямата си част хората , които идват в манастира питат от какво лекува водата. Самата вода не лекува, а вярата лекува. Самата вода наистина е свята. От различни градове от цяла България идват хора, за да си пълнят вода, за здраве или различни болести
Валя МАРЕВА



Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930