Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.08.2010 07:23 - Радото: Парите по ИСПА в Сливен са изгубени
Автор: slivenplus Категория: Регионални   
Прочетен: 3985 Коментари: 5 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image - Г-н Русев, заради искането на кмета да включи подизпълнители към водния цикъл ли се провали проекта?

- Много пъти съм обяснявал това. Включил съм го и в сигнала,

който изпратих до българските и европейски институции. Описал съм документално обектите, които съм свършил, които са разплатени на 100 процента на общината от различни министерства. Говорим за водопроводите в Руски квартал, Колю Фичето, Република, Сините камъни. Тези пари не са стигнали до мен като строител. Той ги е усвоил през негова фирма за реклама, откраднал ги е по банков път. Управителят на ГД „Стройинвест" ги пуска на Лечков за реклама. „Стройинвест" е гражданско дружество с точно определена цел – да санира училища и детски градини, да прави канализация, и др. Моята фирма прави пътищата и канализацията и санира училищата. Общината не ми плаща. Моите взимания, които са неразплатени, са заложени в банка като бъдещи вземания и цялото дружество има залог на цяло търговско предприятие. Това търговско предприятие е заложено за сметка на изпълнението на проекта по ИСПА. Банката е издала банкова гаранция в размер на 7,3 млн. лв. Отделно дружеството ми е ползвало големи кредити от банката, които е вложило в тези общински обекти. Тези обекти до ден днешен умишлено не са платени. От август миналата година са спрени абсолютно всички плащания към дружествата, които имам. Включително за озеленяването и сметището. Плащат се огромни суми на фирмата, която извозва сметта.

Това е най-малкото. С вкарването на двама подизпълнители по водния цикъл – „Ружа" и „Гради", се целяха два ефекта. Първият ефект е да се овладее вече спечеления проект по схемата на „Стройинвест" и „Стройинвест-Сливен", т.е. когато ти вкарат две дружества, те придобиват повече от 50 процента от гражданското дружество и те взимат решенията. Когато те взимат решенията, финансовият ресурс се губи и „Бул гейт" ще остане без приходите от европейските средства. Няма да може да обслужва кредитите си и ще изпадне в неплатежоспособност. Веднага те като съдружници в „Хидросистеми", могат да цесират дружеството в банката и да придобият освен европейските пари, и вземанията на „Бул гейт" към общината. Целта беше „Бул гейт" да бъде унищожена, както и нейните взимания.

Друг е въпросът, че тези неща можеха да бъдат преодоляни. Хиляди пъти съм му казвал да ми плати това, което съм изработил, а още на другия ден ще прекратя всичко по взаимно съгласие. Казвах му: „Като искаш, вземи целия проект, но не ме карай да вкарвам фирми, които да откраднат европейските пари, а после аз да нося отговорност". Първо, когато е игран търгът, е подписана декларация, че няма да ползваме подизпълнители и да приемаме нови съдружници. Лечков казва: „Аз съм законът, никой не ме интересува". Как ще си ти законът? После аз върху този проект нося гаранция, нали утре това нещо ще ми го предявят и ще вляза в затвора? В един по-късен етап разбрахме защо тези две фирми се искаше да влязат на четири точно определени участъка. Той предварително е знаел, заедно с проектанта Трайчо Николов, Галя Георгиева и Недка Енергиева, че тези участъци са направени. Когато „Билдинг" връзва разширението на библиотеката, два от тези участъци са изпълнени по проект на Трайчо Николов. И сега иска още един път да влязат неговите фирми, без да работят, а само да ги актуват. А аз за тези участъци нямам разрешение за строеж.

И, както казват хората, тръгнахме на война. Но покрай „Бул гейт" бяха ударени и фирмата за озеленяване „Еко бул агро" и „Екоеутехнолоджи", която поддържаше сметището.

- Има проблеми и с фирмата за озеленяване.

- На тази фирма пък не е плащано от август миналата година. Преди два месеца Недка Енергиева плати 20 хиляди лв. като част от една фактура. Не зная защо го направи, просто се подигра с дружеството. А общината ни дължи близо 800 хиляди лв. без лихвите. Ние продължаваме да работим, защото имаме договор, който изпълняваме. Лечков допуска много грешки умишлено, за да манипулира общественото мнение. Всеки понеделник се дават задачи, наричат се „седмични задачи". Ние работим по този план и го изпълняваме. Имало е случаи, в които не можем да изпълним задачата поради форсмажорни обстоятелства. Например, вали три дни, няма как да влезеш и да окосиш дадена градинка. Затова изпълняваме задачата следващата седмица. Планът се изпълнява в рамките на месеца. Те се предават и няма как да бъдат неизпълнени. Когато имаме годишен план да засадим 5 хиляди рози, а кметът ни възложи да засадим само хиляда, няма как да засадим пет хиляди. При него това е игра на думи. Освен това в 90 процента от случаите посадъчният материал се купува от общината и се предоставя на фирмата за озеленяване. Преди време ни възложиха да купим рози за Старозагорския път, купихме ги от фирма от Павликени, платихме ги, а общината още не ни ги е платила. И сега продължаваме да поливаме, макар че не са ни плащали. Работим, защото трябва да сме изправна страна по договора. Същото беше и при „Хидросистеми". До подписването на акт 10 на 5 август, което Лечков премълча, сме държали работниците и сме им плащали заплати и осигуровки. Защото ако изпаднем в неплатежоспособност или нямаме необходимия персонал, даваме повод договорът да бъде прекратен по наша вина. Ние си изпълняваме договорите перфектно и работим в рамките на закона.

- Да се върнем на водния проект. Според проектанта, фирмата ви не е работила по неговия проект.

- Това са пълни лъжи. Проектантът е част от корупционната схема „Аква". В цяла България са откраднали 3,8 млн. евро за съгласуване и техническа помощ към подобни проекти. Управител на „Акви"-те е Трайчо Николов, той е топлата връзка между нашите тук и хората на Караджова. На последния търг е съдружник на бившата фирма на Нона Караджова и печелят проект за 800 хиляди лв. за водна идеология на министерството. Бившето дружество на министърката е съдружник с „Аква" в ново дружество, което печели проекта, и тя е в пряк конфликт на интереси и Европейската комисия го знае това нещо.

- Вие подписахте акт 10. А общината?

- Общината с възлагането на надзора на испанската фирма „Ептиса" вменява правата си на надзорника. Общината няма право да иска гаранции при условие, че надзорът не ги е поискал. По ФИДИК има точно определени условия, при които се изисква банковата гаранция, а в случая такива условия няма.

- Общината знае ли за решението на съда от началото на юли, което касае точно искането на банковата гаранция?

- Знаят. Даже са го обжалвали. От февруари насам, когато дадох първата пресконференция за проблема с водния цикъл, нещо да съм казал и да се е разминало? България за този проект е писала следното: по него не може да работи нито възложител, нито друга фирма, освен избраният изпълнител. С прекратяването на този договор се губят и тези средства. Лечков сега заблуждава цялата общественост, че по други начини ще вземе пари, за да работи по този обект. Това не може да стане. Тези европейски пари вече ги няма. Сега ние като отидем на арбитражното дело, то вече е образувано и назначено, ще разберем датата до 15 дни, ще стане ясно. Примерно за този проект има отделени 20 млн. евро. Аз претендирам за 5 млн. евро, това, което е стойността за извършеното. После ще се претендират загуби, нарушения и т.н. до датата на приключването. Всичко това ще изчисли арбитражът и при условие, че спечеля делото, от тези 20 млн. евро една част, каквато прецени съдът, ще бъдат дадени на строителя. Другите пари се губят. България може да ги използва за нещо друго, но няма право да ги даде на възложителя да продължи този обект. За този проект може тепърва пак да се кандидатства.

- Т.е. градът ще остане разкопан за много дълго време?

- Трябва да се дадат пари по друг начин, за да бъде завършен обектът. Трябва да се направи нова процедура, да се избере нова надзорна фирма, да има ново кандидатстване по остатъка по проекта. Трябва да се извади направеното по акт 10 и тепърва да се кандидатства.

- Каква гаранция давате, че изградените вече 5,5 км, са направени качествено? Общината твърди, че са абсолютно некачествени.

- Твърденията на общината са безпочвени. Вие сами сте видяли, че по време на дъждовете по цялата канализация на града течаха реки. Канализацията пое водите. Въпреки че не беше асфалтирано и водата отнесе част от инертните материали. Канализацията издържа това изпитание. Надзорът следеше ежедневно работата ни по изграждането й. Сигурен съм в изпълнението, нямаме забележки. За нещата, които сме завършили частично, не сме претендирали заплащане. Искаме си парите за завършените неща. Тръбите ни са сертифицирани, изкопите, кариерата – също, минати са лаборатории за улягване, шахтите са приети от надзора. Имало 3 см разлика. Казано е обаче, че може да има до 5 процента допустима разлика. На две-три места сме препроектирали, защото проектът не бе направен, както трябва. Надзорникът констатира, че не може да бъде изпълнено по проект, защото примерно оттам минава колектор на ТЕЦ-а или Енергото. Не можеш да го отрежеш, за да минеш ти. Тогава се препроектира, одобрено е и сме го извършили, както трябва. А лъжите на кмета край нямат. Да отиде да ме съди. Още февруари казах, че е не само лъжец, но и крадец.

- Преди време казахте, че сте извършили доста неща, за които нямате договор с общината. Как става така, че една фирма започва да прави нещо, без да е сигурно, че ще й бъде платено?

- По силата на рамковото споразумение ние играхме за позицията „облагородяване на населени места". С решение на Общинския съвет са отпуснати примерно 2,5 млн. лв. от кухите бюджети на общината. Въз основа на това решение аз като изпълнител по рамковото споразумение получавам задачи за определени обекти по селата – улица, асфалтиране, кърпене на дупки. Има договор, но той остава в крадливия „Стройинвест", а актуват моето строителство. Може да е взел парите, може и да не ги е взел, няма как да зная. Сега по съдебен път ще искам да предам определени обекти.

- Кметът обаче е убеден, че и вие сте се облагодетелствали, че сте вкарали пари в къщи, скъпи коли...

- На болните фантасмагории на един нещастен човек, който вече не знае къде се намира, ще кажа следното: колата, „Ауди"-то е на лизинг, дружеството плаща по 2 хиляди лв. всеки месец. Аз съм бизнесмен от 1995 г., фермер на България. 22 години съм живял в апартамент на 8-я етаж в „Дружба" и все още продължавам да живея там. В „Речица" имам една къща до градината, в която сега се преместихме. Къщата не е нищо особено. Не виждам какво трябва да доказвам. След като построих обекти за милиони, които не са ми платени, защо да не мога да построя една къща за 50 или 100 хиляди лв.? За Първо основно училище не ми е платена нито една стотинка, за социалния патронаж тук и в Кермен – също, за асфалтиране в Младово, Кермен, Самуилово, спортни площадки в Кермен, Тополчане, Самуилово, Жельо войвода, спортни зали, детски градини...Всичко това съм направил аз, там са парите.

- Тогава как оцелява дружеството ви, след като не ви плащат, и след като загубихте почти всички поръчки?

- Вече над 300 работници са освободени. Останаха малко хора, на които успявам да плащам чрез допълнителни услуги към граждани и частни фирми. Занимаваме се и със земеделие. Но това са дребни суми за такава огромна дейност. Сега целият ни ресурс е насочен към съдебни дела.

sliven-news.com



Тагове:   Сливен,


Гласувай:
1



1. jivko1128 - МЪКАТА Е ГОЛЯМА, НО ЛЕЧЕ ВЕЧЕ ЩЕ ГО НЯМА И ЩЕ БЪДЕ В ЗАНДАНА!
28.08.2010 08:20
Още малко остана и не виждам къде ще се денеш със сойтата си Лече.Който завлече
завлече, но решетката не е голяма в зандана, и там ще те хвана да те питам, къде
скри парите които отвлече.

Знай че не съм един в тази битка, има хора от народа вместо кръста, който им
сложи на Барбука, те камък ще ти сложат на врата и във Воденичевското дефиле
право там водата ще те завлече.Бъди Юнак, защото патките там са бая големи и
трудно ще ги преброиш, но там герена е голям и на воля с тях, топка ще играеш и
паток голям може покрай тах да станеш.
цитирай
2. jivko1128 - Вижте крадеца който работи за баш крадеца!
28.08.2010 08:23
Три имена Марин Петров Кавръков
Дата на раждане 04.11.1953 г.
Място на раждане гр. Сливен
Качество Щатен служител
Структури, в които е работил ОУ на МВР-Сливен-ДС
Документи, свързани с кариерното му развитие Със заповед № К-3594/ 27.10.1978 г.
е назначен за разузнавач III ст. в отделение "икономическо"; със заповед
№ 67/ 02.09.1983 г. е преназначен за старши разузнавач; със заповед № 63/
03.09.1984 г. е преназначен за инспектор; със заповед № 1260/ 02.04.1986 г. е в
разпореждане на ОК на БКП-Сливен, запазени права на военнослужещ; със заповед №
1844/ 05.07.1988 г. е назначен за н-к отделение; със заповед № 2902/ 14.10.1988
г. е преназначен за старши разузнавач със запазена длъжност н-к отделение; със
заповед № 604/ 06.03.1989 г. е преназначен за н-к отделение в отдел
контраразузнавателен.
Публична длъжност или публична дейност Областен управител на област Сливен от
19.08.2009 г.
цитирай
3. jivko1128 - МЪКАТА Е ГОЛЯМА, НО ЛЕЧЕ ВЕЧЕ ЩЕ ГО НЯМА, А ГО ТЪРСЕТЕ В ЗАНДАНА!
28.08.2010 08:25
Още малко остана и не виждам къде ще се денеш със сойтата си Лече.Който завлече
завлече, но решетката не е голяма в зандана, и там ще те хвана да те питам, къде
скри парите които отвлече.

Знай че не съм един в тази битка, има хора от народа вместо кръста, който им
сложи на Барбука, те камък ще ти сложат на врата и във Воденичевското дефиле
право там водата ще те завлече.Бъди Юнак, защото патките там са бая големи и
трудно ще ги преброиш, но там герена е голям и на воля с тях, топка ще играеш и
паток голям може покрай тах да станеш.
цитирай
4. jivko1128 - Господ бави, но не забравя?
28.08.2010 08:30
Лечков е бил футболист, когато е ритал с двата крака,и е от всякъде гонен заради
кухата му глава.Да не забравя, че го изгониха като кирлив фес от Хамбург и
Бешикташ точно заради скандали, а в Германия да си припомни за мерцедеса и
далаверите около упиятите и дрогите.В Сливен краде чак се и забравя, но идва
видов ден и всичко скрито и покрито излиза на бял свят.Бойко ще ти скрие някой
неща, но тези който вече ще се знаят в ЕС, няма да ти помогне.Идва ред вече за
линчуване и то от сливналии, защото ни из кради града, а ти знаеш че колективния
бой е най- лош. То е като при футбола - всички ритат, една е звездата, а при
коликтивния б*й само един ще ритне!!!
ЗА ДА СЕ СТИГНЕ ДО ИСТИНАТА, ПРОКУРАТУРАТА ТРЯБВА ДА ДОКАЖЕ ЧЕ ЗАКОНИТЕ ГИ ПРИЛАГА А НЕ ДА ГИ ЗАОБИКАЛЯ ЗА ТАКИВА КРАДЦИ!!!
цитирай
5. анонимен - Не бъдете наивни!Лечков никога няма да бъде вкаран в затвора
28.08.2010 08:36
Чудя се,колко много наивни хора има!Крадец бил Лечков!Ами краде човека но това не означава,че ще бъде вкаран в затвора!100% той ще бъде оправдан!А всички други лапайте мухите...
цитирай
Търсене

Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930