Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.04.2010 22:01 - Вавел - последен дом на крале и на Качински
Автор: slivenplus Категория: Туризъм   
Прочетен: 2096 Коментари: 0 Гласове:
1



image       “Дойче веле”

Кралският хълм Вавел в Краков е последният пристан на полския президент Лех Качински. Краков от Средновековието е смятан за тайната столица на Полша. В бившата кралска резиденция са погребани много значителни личности.image

Вавел е хълм над Стария град на Краков с изглед към река Висла. Според древна хроника легендарният владетел Крак убил в една пещера там дракон. Намиращият се в Краков средновековен замък “Вавел” е бил резиденция на полските крале и между 14-ти и 18-ти век е превърнат в крепост. Заедно с готическата катедрала този замък е част от комплекса, в който са погребани близо 20 полски крале - на династията на Пястите, могъщата Ягелонска династия и династията Ваза.

Краковският Вавел е център на властта в кралство Полша-Литва. Като място за коронясване и последна почит на полските аристократи, Краков до ден днешен играе важна роля в съзнанието на нацията. Митичният блясък на Вавел е свързан и с това, че тук са погребани двама национални герои - Владислав II, разгромил Тевтонския орден в битката при Грюнвалд 1410 г. и Ян Трети Собиески, победил турците при голямата битка при Виена през 1683 година.image

Катедралата на хълма Вавел се превръща в национален пантеон, след като през 1871 година в криптите й е погребан Йозеф Понятовски, полски генерал, маршал на Франция и герой на Наполеоновата армия. Година по-късно в катедралата е положен и генерал Тадеуш Костюшко, участвал в борбите за независимост на САЩ, ръководител на полското въоръжено въстание, потушено през 1795 и довело до третата подялба на Полша между Русия, Австрия и Прусия. През 19-ти век във Вавелската катедрала са погребани и двамата големи полски поети-романтици - Адам Мицкевич и Юлиуш Словацки.

Фактът, че загиналият при самолетната катастрофа край Смоленск Лех Качински ще бъде погребан тук, а не на почетното гробище във Варшава, има символично значение. Покойният полски президент ще бъде погребан до изградилия полската независимост след Първата световна война Йозеф Пилсудски, когото Качински винаги е смятал за пример в живота си. Тук е и гробът на загиналия при неизяснени обстоятелства в самолетна катастрофа над Гибралтар през 1943 година главнокомандващ на полската армия Владислав Шикорски.

В наши дни Вавелската катедрала е епископската църква на архиепископството Краков. От 1978 година насам Вавел, заедно със Стария град на Краков, е част от световното културно наследство на ЮНЕСКО.

Срещу избора на мястото за гроб на президента Качински в Полша имаше и редица обществени протести - демонстрантите издигнаха лозунги “Вавел принадлежи на кралете” и “Да защитим Вавел от оскверняване”. Някои поляци се опасяват, че консервативният лидер на опозицията и брат на загиналия президент, Ярослав Качински, иска да използва трагедията за политическите си цели. В петък полските епископи призоваха обществеността да прекрати споровете за мястото на погребението: “Трагичната кончина на президента налага индивидуалните мнения да отстъпят пред националното достойнство и единство”, пишат епископите.





Тагове:   дом,


Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930