Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.04.2010 01:29 - Петър Якимов: Контрабандата, митническите измами, и точенето на ДДС продължават с пълна сила
Автор: slivenplus Категория: Бизнес   
Прочетен: 1565 Коментари: 0 Гласове:
0




image Българско “Виктори” се изнася фиктивно за Того, Бенин, Макао, Тайван, Филипините, но пратките не напускат страната, а се продават без бандерол по 2,80 лв. Кутията, казва говорителят на Българска легия „Антимафия” пред „БЛИЦ” . Петър Якимов e говорител на Българска легия „Антимафия”. Той се прочу за пръв път като Пешо Стачката - оглавяваше студентските протести, когато демокрацията прохождаше. Якимов е компютърен спец и икономически анализатор. „Антимафия” е гражданско сдружение, създадено с цел противодействие на корупцията в държавните институции и ефективността им като резултат от граждански натиск. От 2005 г. до днес Легията сигнализира за корупционни практики МВР, ДАНС, Прокуратурата, НАП, Агенция Митници и директно Брюксел. „Антимафия” първа каза кои са хората с прякори Цайса, Шперплата, Марадоната в митниците. Те се оказаха шефове на висок пост. Пак легията започна борбата за прогонване от системата на недосегаемите на времето Джими, Пурата и Тихия, пуснали пипала на Аерогара София. В организацията членуват и полицаи, магистрати, хора от ДАНС и следствието.

- Г-н Якимов, промени ли се към по-добро ситуацията в Агенция „Митници” , каквато решимост демонстрира ген. Ваньо Танов?
- Има опит за някаква реформа в Агенция Митници, но тя е със съмнителни изгледи за успех. Това е така, защото основните ръководни кадри в Агенция Митници и в РМД-тата не бяха отстранени от системата. Тези хора нямат морално право да останат в системата, защото с дългогодишната си работа са доказали непригодността си за различен тип управление. Доказателство за това беше, че за пореден път ЕК отбелязва, че корупцията по върховете на властта и организираната престъпност остават проблем номер едно. Това създава несигурност в полицията, съдебната система и администрацията. Отговорните фактори за борбата с контрабандата, митническите измами и превенцията на престъпността в митниците засега по никакъв начин не изпълняват своята задача. Това се вижда от всички граждани на България. Не може непрекъснато да се публикуват разследвания, да се подават сигнали за контрабандни канали и за митнически измами и тези същите началници да нямат отношение и да не взимат мерки срещу това. За какво тогава са назначени там? Искам да попитам новия вече стар началник на Агенция Митници г-н Ваньо Танов поради какви причини не отстрани третия зам. директор на Агенция Митници г-н Красимир Николов – един човек със спорен авторитет? Интересни са и твърденията му, че двамата зам.-началници Румен Божинов и Христо Арабаджиев са махнати, защото имали връзки с ДАНС. А това негативно ли е? Ако носи негативи на агенцията –добре, да бъдат отстранени, но тогава защо се оставят хора, за които от години се пише, изнасят се документи за злоупотреби, използване на служебно положение и конфликт на интереси в пресата, постоянно са забърквани в скандали. Най-малкото, което можеше да се направи, е тези хора да бъдат отстранени временно, докато текат проверките срещу тях. При приключването им, ако всичко е наред и няма установени злоупотреби и използване на служебно положение или пък нехайство, да бъдат отново възстановени. Каква е действителността? Проверки може и да са назначени, но хората са на ръководните си места с всички правомощия за упражняване на контрол и „респект”, които им дава длъжността.

- Предишното правителство остави лошо наследство.
- Една ретроспекция – например бившият началник на митниците Асен Асенов твърдеше, че е голям професионалист и от Брюксел високо го оценяват, а мечтата му бе да представлява България в Брюксел. Постоянно ни засипваше с факти и числа за успешната работа на митническата администрация. Защо този голям „професионалист” не е сега там, след като напусна шефското място в Агенция Митници? Къде е, никой не знае! Преди него един друг началник, наречен Ревизоро, бъркаше Агенция Митници със снимачна площадка на холивудски екшън. Този ценен кадър успя само за шест месеца в условия на световен икономически подем да понижи събираемостта на Агенцията. Като резултат виждаме, че тези хора или не са оценени по достойнство, или както ние твърдим не са професионалистите, за които се представят. Дипломатичният тон не означава, че в Брюксел няма достатъчно информация по темата.

- А сегашното ръководство стравя ли се според вас?
- Един несменяем „професионалист” от 10 години в сферата на митниците, сегашен заместник-началник на Агенция Митници, остана и отново е в угода и на новите управляващи. Пише програми и стратегии за излизане от плачевното състояние и за повишаване на събираемостта и твърди, че без него нещата не могат да бъдат оправени. А защо досега не ги е написал? Може би някой му е пречил? Като му е пречил, защо в тези 10 години, той непрекъснато се издига - от митничар на Аерогара София през началник на РМД-София, до заместник-началник на Агенцията. Освен това, ако са му пречили да развие своите „професионални” знания и умения, защо не е подал оставка и защо не е заявил, че има натиск върху него, не му позволяват да работи? Неговото име постоянно гърми в скандали, свързани с митнически измами. Твърдя, че и той е като всички тези, които с години стоят в различни структури на държавната администрация, правят си далаверите и намират правилния тон с всеки нов управляващ. Споменатият човек е в тесни връзки с т. нар. „Генералското движение”. Според г-н премиера е дошло времето такива хора не само да отидат в почивка, но и да станат клиенти на прокуратурата. Защо г-н Танов и заместникът му г-н Странджев не правят нищо по въпроса? Или нямат волята да извършат тази тежка реформа, или нямат административния капацитет за това. И в двата случая резултатът е един - нищо няма да се промени. Лошото е, че по този начин заблуждават Бойко Борисов, че нещо се върши и то е за добро.

- Говорите за заблуда!
- Един пример за такава заблуда е следният – ще уволним митничари, ама не от ръководните кадри, и на тяхно място ще обучаваме нови митничари. А обучението продължава няколко години и струва пари. Кой ще плати за удоволствието да си играем на реформи? Отговорът е повече от ясен – данъкоплатецът в условия на финасова криза. Естественият въпрос, който хората си задават, е следният: “Като ги сменим тези ръководни кадри няма ли да се срине системата?” Като наблюдател, анализатор и човек, който познава митниците, твърдя, че това няма как да се случи. Трябва да се даде шанс на хората от средния ешалон в администрацията, сред които има достатъчно професионалисти и които не са забъркани с далавери от последните години. Нарочно не се дава път на хора от по-ниските етажи на йерархията. Това е заради страха на „великите професионалисти”, че ще им изстине мястото. Подмяната на кадрите от висшия ешалон на митниците е повече от наложителна. Началникът на Агенция Митници трябва да е политически назначен поради важността на тази Агенция за националната и европейската икономика. Той би трябвало да е доказан мениджър и управленец, с ясна визия за реформа и развитие и да поеме пряка политическа отговорност. За заместниците обаче е задължително да бъдат добри професионалисти от сферата на финасите и митниците. Тези заместници и в момента ги има, но те не са там, където ги търси г-н Танов, те са на по ниските етажи.

- Има ли разместване на пластовете и на корупционните схеми?
- Наблюдаваме опити за преориентиране и пренасочване на старите контрабандни играчи от времето на Тройната коалиция. Тези групировки усещаха, че властта ще се смени и е възможно да загубят позиции. Затова трескаво се опитваха да „подпомогнат” политическите формации, които заявяваха, че ще управляват с нов морал. Спецификата този път е, че това ставаше на регионално ниво, а не на централно. Всичко останало си върви по-старому.

- Публична тайна е, че българският пазар е залят от цигари без бандерол.
- Да, включително и българско производство. „Виктори” без бандерол вървят по 2,80 лв./кутия. Как се случва това – чрез фиктивни износи на български цигари за трети страни. Справките за износа на български цигари от Агенция Митници показват, че такива цигари масово се пушат в Того, Коста Рика, Бенин, Макао, Грузия, Тайван, Филипините и Израел! Всъщност тези пратки никога не са напускали България. Сумите от продажбите на такива цигари са отивали за спонсориране на скъпите рекламни кампании на партии от Тройната коалиция, а в момента потъват в джобовете на няколко кръга, които се занимават от години с контрабанда и митнически измами. Тези кръгове не може да нямат закрила от най-високо ниво от Агенция Митници. Ударното повишаване на акцизите говори единствено за прикриване на административна немощ. Когато не можеш или не знаеш как да повишиш ефективността на системата, ти прибягваш до най-лесния начин – в случая е прекомерното повишаване на акцизите. По този начин се надяваш да повишиш номинално количеството събрани пари. Ние твърдим, че това ще доведе единствено и само до повишаване на контрабандата. Повишаването на акцизите и съответно цените на тези акцизни стоки трябва задължително да бъде съобразено с цените на тези стоки в съседните държави – членки и нечленки на ЕС. Ако разминаването е драстично, то със сигурност резултатът е ясен. После какво ще правим? Ще направим неакцизните стоки акцизни? Още нещо – винаги почвам да се притеснявам, когато правителството се загрижи за мен, в случая за моето здраве и здравословното ми състояние, свързано с алкохол и цигари. Припомням, че 45 години правителството, Партията, др. Тодор Живков се грижеха за мен и правеха всичко в моя полза – закони, наредби и т.н.

- Финансовият министър Симеон Дянков определи като основен приоритет свързването на данъчните и митниците в обща система. Наскоро г-н Ваньо Танов се похвали, че това свързване е осъществено.
- Добра идея! Но забележете какво каза г-н Танов - че тепърва данъчните ще се обучават за ползване на системата, а след това ще се обучават митничарите. Излиза, че шумно рекламираното действие, което трябва да ограничи възможностите за далавери се оказва кьорфишек, чийто ефект се отлага във времето. Симулират се реформи, но контрабандата, митническите измами, и източването на ДДС продължават с пълна сила. Нещата са по -прости и става дума за воля и желание за сътрудничество между институциите – МВР, Митници, Прокуратура и НАП. Още от времето на „професионалиста” Асен Асенов има подписана инструкция за сътрудничество между МВР и Митниците. Взаимодействието беше следното: От страна на Митниците към МВР – нито един сигнал; от страна на МВР към Митниците – искания за информация и питания, на които се получаваха уклончиви и непълни отговори. След „решителната” и „успешна” реформа в МВР се стигна до това, че вече няма икономическо направление в структурата, която се занимава с борбата с организираната престъпност. Нека да е ясно, че всичко това са пари – наркотиците са пари, контрабандата е пари, митническите измами и източването на ДДС също. Тези мангизи захранват сивия сектор на икономиката и са ключов фактор за зависимостта между престъпните групироки и политическия елит. Ние дадохме една идея, успешно реализирана в държави от ЕС – правят се екипи от представители на НАП, Агенция Митници, МВР, Прокуратура, които работят само и единствено по конкретен случай. След решаването на случая, екипът се разпуска и се създава нов за следващия случай. Това се прави с цел възможно най-малко хора да имат достъп до информацията в хода на разследването и да не изтича сведения към разследваните хора и групировки. По такъв начин е бил заловен Ал Капоне и други известни имена от престъпния свят на САЩ. След като това е сработило през 30-те години на миналия век, защо да не може да сработи сега при подобрените възможности на комуникация.

Интервю на Ванина Здравкова


Тагове:   Якимов,   ДДС,   митническите,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930