Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.07.2010 14:22 - Виктор Зубков: АЕЦ “Белене” е най-добрият проект в света
Автор: slivenplus Категория: Бизнес   
Прочетен: 605 Коментари: 0 Гласове:
0



о image   "Много положителни резултати бяха постигнати по отношение на АЕЦ "Белене". Проектът вече е приключен. Подготвени са документите за осъществяването на този проект", заяви вицепремиерът на Русия Виктор Зубков след срещата си с премиера Бойко Борисов, предаде репортер на БГНЕС.

На днешната среща са обсъдени въпросите в областта на енергетиката, строителството на АЕЦ "Белене", проектът "Южен поток". Преговорите бяха конструктивни, свързани с детайлни въпроси и бяха обсъдени всички въпроси свързани със съдбата на тези проекти, уточни Зубков. "Както заявяват хората, които се занимават с изработването на този проект става въпрос за най-добре проектираният проект в целия свят. Тук е постигната най-високата степен на сигурност на обекта", обясни Зубков. Той съобщи, че е имало изключително много забележки по този проект. Направени са 8000 и на всички тях хората, които се занимават с проекта са намерили отговори. Трябва да бъдат намерени инвеститори, припомни Зубков. Пътната карта, която сега съществува, предвижда решаването на целия комплект въпроси, свързани с реализирането на проекта.
От своя страна премиерът Бойко Борисов заяви за проекта "Белене" и неговата пътна карта, че "руската страна е запозната за това, че там има един гьол". В пътната карта много ясно са определени задачите, които имат двете страни, а именно преструктуриране на проекта, точна цена за след седем години, когато трябва да е пусковият срок, точна формула на кой и как ще се продава енергия, финансирането по етапи. "Надявам се до септември да имаме резултат, водим интензивни разговори, включително и с еврокомисаря Йотингер, разговарях и със сръбския премиер за тяхното миноритарно участие в проекта", обясни Борисов. "Руската страна ни разбира много по-добре отколкото нашите опоненти в България", каза още той.
В средата на септември месец ще бъде готов първият реактор на АЕЦ "Белене" и тогава българската страна ще трябва да плати 280 милиона евро. До този момент България е платила за този реактор към 300 милиона евро.
Много подробно днес е разгледан и пакета от въпроса, свързани с "Южен поток". "Основното, което ние взехме като решение се свежда до това, че двете страни потвърждават високата си готовност да продължат дейността по осъществяването на този проект. Това е един изключително мащабен проект", отбеляза Зубков. Двете страни са говорили днес, че е необходимо ускоряването на процеса на взимане на решения по редица въпроси, както и за необходимостта от създаването на проектна компания, която да проектира газопровода. Бяха разгледани и много въпроси свързани с пътната карта на проекта. След една седмица се очаква да бъде подписана пътната карта. "Разбираме стремежа на министрите и премиера да получат пълна яснота по този проект и се стремим той да бъде изгоден както за руската, така и за българската страна и ще направим така, че тези параметри да бъдат уточнени", каза още Зубков. Борисов заяви, че основна тема, която правителството е искало да защитим пред българските граждани е била какво ще правим с наличните тръби, по които се транспортира газ. "Зубков получи уверение от неговите експерти, че те ще бъдат използвани с не по-малък капацитет, отколкото в момента, с изключение на 90 км от Провадия до Кардам", заяви Борисов. Според него, така транспортираният газ ще нарасне до 63 милиарда кубически метра, а печалбата за България от този проект ще се удвои или утрои. В четвъртък българската делегация ще замине за Русия, за да бъдат уточнени всички детайли около енергийните проекти. Сегашният транзит през България за Гърция и Турция ще стане по старите тръби, а "Южен поток" ще се използва за транзит на газ към Сърбия, Австрия и Унгария. Очаквайте още подробности. /БГНЕС


Тагове:   АЕЦ,   „белене”,   най-добрият,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031