Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.04.2010 08:23 - Сърбия ни става вилна зона
Автор: slivenplus Категория: Новини   
Прочетен: 8876 Коментари: 0 Гласове:
0



БГ нашествие в Западните покрайнини Храна и цигари двойно по-евтини в комшийския Димитровград
image
Сръбският Димитровград, популярен у нас като Цариброд, е буквално на 1 минута път от границата
ФОТО Емона Цончева


Български десант тръгва в Западните покрайнини. Нашенци започнаха да купуват къщи и вили в откъснатите от България територии според Ньойския договор. Софиянци и перничани се сдобиват с имоти в сръбския Димитровград, Пирот и околните села, показа проверка на "Стандарт" на място. "От миналата седмица имам българска съседка. Жена от столицата ви си купи къща до моята и вече започна да се нанася", разказа Младен Липованов от Димитровград. Новата комшийка му се хвалила, че й е близко и удобно за пътуване. От София до граничното градче в Сръбско е 60 км, пътят е хубав и разстоянието се взима за час. Къща на 2 етажа в добро състояние и приличен двор в Димитровград може да се намери за около 5000 евро. За подобен имот в Дупница например искат тройно и четворно повече.
По селата е още по-евтино, хубава виличка може да се намери и за 2000 евро, твърдят местните. Българи вече се били уредили с ранча там. Идват през уикенда, дори са си посадили салати и зарзават, обяснява Георги от Смиловци. Дворовете обаче не са големи - рядко са над 400-500 квадратни метра. Нивите също са евтини.
По-лесно се намират имоти по селата, които са много близко и до Димитровград, и до границата с България. Тя се минава лесно, особено в работен ден. Нашите митничари проверяват само паспортите и талона на колата, а сръбските - Зелената карта. Ако не им се сторите съмнителни, дори няма да ви накарат да излезете от возилото. Така за 10-15 минути сте в Сърбия.
Ако сте се сдобили с имот в Западните покрайнини, уикендът със сигурност ще ви излиза по-евтино. Защото цените на храните там са наполовина по-ниски от тези в България. Кило домати например струва около левче, докато у нас в момента е около 2 лв. По-евтини са млякото, сиренето, месото. За цигари плащате двойно по-малко. Български обаче няма, там се продава само местно производство.
Димитровград е изключително чисто градче. По улиците не може да се види и един изхвърлен фас, найлонова торбичка, опаковка. Пътят до там и улиците са в отлично състояние. Дупки има само в най-крайния квартал, за който си личи и че е най-беден. Езикова бариера няма, всички там говорят почти литературен български език. А като разберат, че си от София, усмивките не слизат от лицата им и са готови да ти донесат и от пиле мляко. Дори може да се заблудиш, че не си напускал България.



Всяка трета кола с родна регистрация
Над 30% от колите в Димитровград са с български номера, основно София, София-област, Перник и Враца. Собствениците им обаче не са нашенци, а местни, които са взели и БГ паспорт. В сръбския Димитровград се вижда, че няма много пари, но в никакъв случай не може да говорим за мизерия, каквато се наблюдава в много градове у нас. Тузари няма, но не се виждат и просяци. Джипове и лимузини в Димитровград липсват. Над 90% от колите са произведени преди 1991 г. Най-много са заставите. Срещат се и доста лади. "Голф 2" се счита за луксозно возило. Доста по-често се среща "Голф 1", чието производство е спряно преди 26 години. Возила от 90-те години на миналия век са 4-5 в целия град и до едно са собственост на хора с двойно гражданство. Кола на по-малко от 10 години обаче няма. Също така основният начин за придвижване на доста местни е велосипедът или пеша.
Къщите са в добро състояние, много рядко може да се натъкнеш на паянтова или изоставена постройка. Дори в по-бедната махала домовете са прясно измазвани. Има и строежи. В по-богатия квартал, който се намира в подножието на планината, пък всички къщи изглеждат като нови. Повечето са строени преди 20-30 години, но са добре поддържани. Местните не са прихванали българската грандомания, защото рядко може да се види къща на повече от 2 етажа. "Тузарският" квартал е и мястото, където могат да се видят повечето коли с българска регистрация.


Наш бизнесмен върти най-голямата мандра
Освен да купуват имоти в Западните покрайнини, нашенци са започнали и да въртят бизнес там. От няколко години най-голямата мандра в района на Димитровград е собственост на българин. Освен млекопреработвателната фабрика той си е купил и ферма с животни в околните села. В града е направил няколко магазина, в които продава произведеното от него мляко, сирене, кашкавал. Продуктите на "Млекара Стара планина" са и с много високо качество, не си е и помислил да ни предлага лоша стока, твърдят клиентите му. Местните го обичат и говорят само добри думи за българския бизнесмен, защото им дава и работа. А това е ценно за жителите в района, където няма кой знае какъв избор на работно място.


Купувайте в Босилеградско
Проф. Божидар Димитров
министър без портфейл
на българите зад граница
Преди години "Стандарт" пръв публикува едно мое предвиждане, че Царибродско ще стане вилна зона на София. Дотам са само петдесетина километра, а когато Сърбия влезе в ЕС, границата, която и сега вече се преминава бързо и без проблеми, на практика изобщо няма да я има.
Особено красиви са селата в каньона на река Ерма - Поганово, Звонци, Звонска баня, самият Погановски манастир. Западните покрайнини са обезлюдени и имотите се продават евтино. Примерно трикатна нова къща с декар двор може да се купи за 3000-4000 евро. Разбира се, засега подобни покупки са единични, но тенденцията е трайна. Това крепи още по-силно българския дух там, а самата поддръжка на вилите ще създаде някакъв допълнителен поминък за местните хора.
Аз лично бих препоръчал на интересуващите се и района на Босилеградско, макар че е по-далеч от София. Там също има много живописни села, а природата е непокътната.

СТАНДАРТ





Тагове:   Сърбия,   зона,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031