Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.06.2010 17:25 - Симо и Цецо демонстрираха близост
Автор: slivenplus Категория: Новини   
Прочетен: 739 Коментари: 0 Гласове:
0



image     Дянков джентълмен към социалистите  

Вицепремиерите Цветан Цветанов и Симеон Дянков демонстрираха днес в кулоарите на парламента близки и дори приятелски отношения. Дни след разменените в телевизионни студия реплики как единият си вършел работата по-добре от другия, кулминацията, на които беше репликата МВР по-малко да говори, повече да работи, двамата днес поотделно разказаха колко всъщност се уважават и ценят един друг, наричайки се с умалителните Симо и Цецо.

Пръв беше вътрешният министър Цветан Цветанов. “Ние си говорим постоянно. Това, което каза Симо в един сутрешен блок, не бива да го възприемаме като някаква тенденция или нещо, което създава конфликтна ситуация в Министерски съвет или между вицепремиерите”, каза Цветанов. Попитан дали ще се вслуша в съвета повече да работи, отколкото да приказва, той отговори: “В пленарна зала не съм говорил чак толкова много, видяхте.”

Иначе мълчаливият финансов министър днес бе по-многословен. “Аз имам голямо уважение към Цецо Цветанов”, каза Дянков и продължи – “Той е направил много и за България, и в правителството, така че говорим си често, добри приятели сме”. За прехвръкналите помежду им искри той има свое обяснение. “Нормално е, особено в криза, финансовият министър от време на време да има спорове с министрите, които харчат и аз имам спорове с всички останали министри и с министър-председателя, но това са колегиални отношения”, каза Дянков. “Иначе сме в прекрасни отношения с Цецо Цветанов”, натърти той.

Финансист № 1 призна за колегите си в кабинета: “Моята задача е да бягам от тях и да им казвам: “Не няма да стане. Не няма да стане”. Същото казвам и на премиера, само че той след третия път казва: “Не, ще стане” и така”, примирено обясни Симеон Дянков. Той въпреки това се опитва да обяснява, даже и на Бойко Борисов, защо по време на криза не може да се харчи толкова много, колкото той иска.

Дянков сериозно се е замислил за подарък на премиера, даже се консултирал с другите министри. Повечето били решили да подарят на Борисов картини, но той ги посъветвал да мислят за нещо друго. Засега се е спрял на “спортни” неща. На предишния рожден ден му подарил топка. Борисов има рожден ден на 13 юни.

Освен че демонстрира добри отношения с колегата си Цветанов, финансовият министър бе дружелюбен и към отявлените си критици – социалистите. Дянков приветства идея на Янаки Стоилов за заздравяване на икономиката. Възможно ли е средствата на държавните предприятия да бъдат насочвани към търговски банки, които се ангажират с подкрепа на инвестиционни проекти, попита червеният депутат. Той се поинтересува дали може да се обмисли въвеждането на различни нива на гарантиране на влоговете на вложителите с оглед на това дали тези банки се ангажират с определени икономически проекти.Това е добра идея, отнасям се с добро чувство към нея, беше любезен Дянков. Според него България трябва да има своето участие в “Европа 2020”, трябва да имаме “България 2020”, отбеляза министърът.

Три основни теми като индикатори на успеха на България очерта Дянков. Той акцентира върху подкрепа на българското производство. Това, доколкото разбирам е в основата на вашата идея, обърна се той към Стоилов. Като втора по важност Дянков определи по-добрата инфраструктура, и като трета повече сигурност и борба с престъпността. С 3,6 % се е свила икономиката на страната през първото тримесечие в сравнение с 5 % през 2009 г., по данни на НСИ, информира вицепремиерът. Делът на потреблението в БВП се очаква да спадне с 3,1 %, добави той.

Дянков поясни, че новата бюджетна цел е дефицит от 3,8 % на начислена основа. Министърът посочи, че в края на годината икономиката трябва да отбележи ръст от 1 %. Вярно, това е слаб ръст, но все пак ръст за излизане от кризата, беше критичен Дянков. В предложената ревизия на бюджета се запазва нивото на преки и косвени данъци, за да се подкрепи бизнеса. С 800 милиона се повишават разходите за социални помощи и подкрепа на икономиката.

Министър Дянков пусна прословутото си чувство за хумор след упрека на Румен Петков, че орязването на бюджетите на общините може да доведе до фалит някои от тях. Петков подчерта, че орязването на приходите им с 200 млн. лева, плюс още 138 млн. от собствено намаление на приходите ще е краят за по-малките. Не е ли по-добре да не се пипат бюджетите на общините, след като това ще доведе до затваряне на читалища, липса на здравни грижи в училища, попита Петков.

Дянков обаче реши да демонстрира пример на непремерени харчове и разказа, че община Пловдив е дала 20 000 лева за билети за представлението на “Lord Of the Dance”. С кратко пояснение кой е въпросният феномен, Дянков попита - дали целта е била да се подпомогне ирландската икономика? Петков обаче защити пловдивчани и заяви, че това е един невероятен фестивал, организиран от Калуди Калудов и няма нищо нередно да се дадат пари за това.

Малко по-късно Дянков отново демонстрира любезност и джентълменско отношение към червените. Този път към бившия социален министър Емилия Масларова, която отвори въпроса за тежкото състояние на 25 общини, които са в риск от фалит. Въпреки че Дянков обясни, че се предвиждат куп мерки за спасяването на кметствата, той реши да покани Масларова да обсъдят проблемите им. Нека да се видим с вас и да разгледаме тия общини, за да не се налага да говорим така, обърна се той към екссоциалния министър. Тя пък му отвърна: “С удоволствие приемам поканата ви.” И добави, че ще се уговорят.

vsekiden.com



Тагове:   близост,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930