Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.06.2010 19:39 - Цялото интервю на Бойко Борисов по Нова телевизия
Автор: slivenplus Категория: Новини   
Прочетен: 1141 Коментари: 0 Гласове:
0



Бойко Борисов, министър-председател на Република България в предаването на Нова телевизия "Здравей, България"

Водещ: Казвам, добре дошъл в студиото на министър-председателя на страната, г-н Бойко Борисов. Добро утро.
Бойко Борисов: Добър ден.
Водещ: Както ви казах непрекъснато предупреждавам гостите си, че може да ги заразя, но във вашия случай вече няма смисъл да ви казвам, ще си кашляме заедно и ще си обменяме бацили цяла сутрин.
Бойко Борисов: За съжаление бях поел ангажимент.
Водещ: За което много ви благодаря, че въпреки че не се чувствате добре сте тук. Ако искате да започнем с хубавата новина, писмото което получихте от Барак Обама и това, което той ви е написал как го приемате? Може ли да се каже, че това е похвала от класния?
Бойко Борисов: Не, ние сме евроатлантически ориентирана държава и се стараем да бъдем в добри отношения, работни, прагматични и разбира се, да ни оценяват с държавите от Европейския съюз и с държавите от НАТО, в това число и Съединените щати.
Водещ: Аз съм си извадил един цитат, който искам да кажа и на нашите зрители. „Дълбоко оцених широкия обхват на проведените разговори по време на работната вечеря и вашата позиция по Иран, относно нашия нов прогресивно адаптиращ подход към европейската противоракетна отбрана и по отношение на енергийната сигурност. Както казах по време на нашия разговор, Атлантическият съюз играе централна роля в защитата на нашите общи интереси и глобалната сигурност”. Това ви е написал президентът Обама.
Бойко Борисов: Знаете, че ние сме декларирали и считаме, че противоракетна отбрана на НАТО, която касае цяла Европа, в която ще бъде включена и Русия е, може би, един много по-евтин вариант, отколкото всички страни от Европейския съюз да имат свои въоръжени сили. И вчера на съвета в Брюксел, между другото, изключително тежък съвет, се постави въпроса да се разгледат отбранителните системи на всяка една държава от Европейския съюз, защото в момента всички имаме свои отбрани като цяло, като Европа би могло да имаме една обща система и да харчим много по-малко пари за въоръжени сили.
Водещ: Като казахте, че е бил тежък съвета, прочетох днес в медиите, че е имало неразбирателство между Германия и между Франция. Какво влияние оказва това върху по-малките страни, като България например?
Бойко Борисов: Изключително тежък съвет. Аз вече доста съвети имам зад гърба си, но първо толкова, как да кажа, омърлушени лидерите на Европа не съм ги виждал.
Водещ: Защо са се умърлушили толкова?
Бойко Борисов: Във всички държави без изключение стачки, протести, рейтингите на всички падат надолу, защото трябва да се направи нещо или се взимат мерки, които не са популярни,мерки, които е трябвало да бъдат взети години преди това. С една дума, Европа живее по-добре, отколкото работи. Пенсионира се по-рано, отколкото трябва, взимат по-високи пенсии и заплати, отколкото произвежда, говорим глобално за цяла Европа и сега всичко това трябва да се променя и се променя – увеличават се данъци, намаляват се заплати, намаляват се пенсии и това е в най-големите държави. Това се пренася в настроението на всички. Оттук следва вече и въпросът за чуждестранните инвестиции. В момент, в който големите държави не могат да съберат парите си, да и вържат фискалните бюджети, колко от тях ще ги пуснат да инвестират в трети страни., сиреч, това което г-н Орешарски каза преди малко, да 2008 година беше златна година за света. Сега е най-тежката, както г-н Трише каза, председателят на Европейската централна банка, от войната.
Водещ: Понеже говорим за отношение към страната ни от страна на чуждите страни, на чужбина, в някои чуждестранни медии се заговори, че решенията на България по отношение на енергийните проекти „Бургас-Александрупулис”, „Белене”, са може би, най-важното решение на вашия кабинет, съгласен ли сте с такава оценка?
Бойко Борисов: Не, те са важни, както много други проекти, важни както много други приоритети. Но тук, може би, трябва да направим едно отново връщане към вчерашния съвет, защото хубаво е, това което се взима като решение в Брюксел, да се намери начин българското общество да го разбира. И аз истински съжалявам, че тези съвети не се предават по интернет или не могат хората да ги слушат, както дебатите в парламента, защото всъщност на тези съвети се дава стратегията, рамката за развитието на Европа. Вчерашния съвет взе няколко изключително важни решение.
Водещ: Кое е най-важното, което българските граждани трябва да знаят?
Бойко Борисов: Ако направим един извод сега в момента, Европа има единна валута еврото, но няма единна икономическа политика или, ако трябва да се пошегуваме, както навремето по времето на социализма имаше Съвет за икономическа взаимопомощ, Варшавски договор и СИВ в социалистическия лагер, а НАТО и Европейския съюз в западния, и в този именно СИВ отделните държави бяха с различни приоритети, Чехия, Унгария, България в икономиката. В момента, какво казва Европа - имаме единна финансова институция, нямаме единна икономическа политика, така че постепенно това ще се работи, ще се укрупнява, за да може съответно Европа да даде най-добрия продукт накрая, защото в момента икономиките и на Китай, и на Съединените щати, просто ни изпреварват. Европа говоря като цяло, така че се приеха мерките за икономически растеж, приеха се много стриктни мерки за фискална дисциплина, фискална консолидация, контрол или както приехме да се казва в съвета – отговорност, отговорност към всички останали държави. Взаимопомощ, солидарност, но то е равно и на отговорност и във финансите, и в икономиката. Затова, ние като член на Европейския съюз, решенията се взимат в Брюксел, те се ратифицират от нашия парламент, но рамката от съюза се взима от Европейския парламент, взима се от Европейския съвет, контролира се от Европейската комисия, така че в глобалния свят много от важните решения се взимат действително в Брюксел.
Водещ: Да ви върна към енергийните проекти и това, за което става дума, защото и в цитата, който ви дадох от президента Обама, имате похвала за енергийната сигурност. В крайна сметка, какво е бъдещето на тези енергийни проекти, на „Бургас-Александрупулис”, на „Белене”, отказваме ли се от участие в тях или не?
Бойко Борисов: Ще стигна до тях. Вчера на света беше взето решение, обща енергийна стратегия на Европейския съюз, освен това...
Водещ: Тя включва ли Русия по някакъв начин?
Бойко Борисов: Русия не е в Европейския съюз.
Водещ: Да, знам, въпреки това не я включва.
Бойко Борисов: Европейският съюз работи с Русия, като равноправен партньор на Европейския съюз и има свои интереси, и България има свои интереси и ние се ръководим само от интересите на България. Една точка, която знам, че зрителите ви ще я харесат, вчера 16 точка – Европейският съвет приема, че държавите-членки следва да въведат налог, данъци върху финансовите институции, за да се гарантира, че те допринасят за посрещането на разходите, свързани с кризата. Знам, че това ще хареса на много от зрителите.
Водещ: Това преведено на обикновен език, какво трябва да говори на нашите зрители?
Бойко Борисов: Преведено на обикновен език, банките доведоха финансовата криза в света и всички сме на мнение, лидерите на европейските държави, че това не трябва да се повтаря повече и трябва да има контрол и съответно данъци върху тях, за да може парите, които се събират в даден фонд, именно да предотвратяват възможни подобни кризи и това ще бъде поставено на срещата в Торонто на Г-20 за приемане и от Съединените щати и от другите държави. Дано се случи, защото това бик било много добре.
Водещ: Трябва ли да се плаща от българските банки?
Бойко Борисов: А сега да се върнем...Не, тук не става въпрос за никакво плащане. Става въпрос за контрол и финансова дисциплина.
Водещ: А сега какво казвате, да се върнем на енергийните проекти?
Бойко Борисов: Да, защото виждам, че ви интересуват. Какви проекти заварихме ние енергийни в България големи? „Цанков камък”, „Бургас-Александрупулис”, „Южен поток”, „Белене”, „Набуко” като приоритети. По „Набуко” нямаме проблеми, всичко което е трябвало да се направи, да мине през парламента е минало, „Южен поток” нямаме проблем. В момента преговаряме в руснаците старите тръби, които са 100% български какво да ги правим. Ще минава ли газ, няма ли да минава, ще ги ползваме ли или не.
Водещ: Накъде отиват нещата?
Бойко Борисов: Просто това са чисто търговски преговори и всяка една от страните гони своя интерес. „Бургас-Александрупулис”, чакаме международна екологична оценка. Толкова години не се е случило нищо по този проект, защото ако някой отиде сега с багерите в Бургаския регион да започне да поставя тръби, просто хората ще го бият с камъни и всички сме наясно, че това там няма да го позволят хората да се случи. Всички сме наясно, че след Мексиканския залив много, много еколозите ще бъдат в пъти по-внимателни, когато пускат петрол в едно малко пристанище каквото е Бургас, в едно бурно море, каквото е Черно море, и аз съм казал, че „Бургас-Александрупулис” най-вероятно няма да получи международна екологична оценка и няма да стане, защо трябва да храним някакви празни надежди? Да не говорим, че със сигурност няма да има и петрол за тази тръба, но това надали колегите от Русия ще си го признаят или гърците, че няма да имат пари да го направят. Приемаме, че чакаме международната екологична оценка и тогава говорим на тази тема, но аз съм убеден какъв ще е изхода и съм бил и честен с избирателите в Бургас, и с хората. По „Южен поток” няма проблем, „Бургас-Александрупулис” казах, остава...
Водещ: „Белене”.
Бойко Борисов: „Цанков камък”. Ще започна с „Цанков камък”, защото той ни препраща към „Белене”. Един проект, който е за много малко, 80 мегавата, ще излезе около един милиард лева, един проект, който ще се изплаща, примерно, 1000 години. Нужен ли ни е такъв проект? Категорично, не, отговорът е категорично не. Но този проект е започнал със сравнително добра цена от около 130 милиона евро и след това има една вълшебна думичка, казва се „ескалационна надбавка”.
Водещ: Та е доста ескалационна, очевидно, за да нараства 10 пъти и да става един милиард.
Бойко Борисов: Точно така. Тук са, както Блъсков казва, заровено кучето, тук в тази част. Договорът е добър. С четири пъти този договор се завишава, четири пъти се преправя и отива на един милиард лева – нещо крайно неизгодно.
Водещ: А защо се прави това?
Бойко Борисов: Защото, според мен, там са заложени комисионни и оттам става далаверата.
Водещ: А знаете ли кой е спечелил от тези комисионни?
Бойко Борисов: Всичко това...Знам, че примерно, Доган два милиона е взел хонорар само от този и то не от „Цанков камък”, а от други подобни проекти, но не от „Цанков камък”. Това беше грешка, когато ваши колеги журналисти го написаха и то официално
Водещ: В смисъл не е незаконно. Неморално, може би.
Бойко Борисов: Макар, че що за морал. Да и аз сега мога да отида и да се договоря за комисионни с всеки, който ще дойде да инвестира в България. Да кажа, ами да, аз съм се договорил и да си ги впиша в декларацията, но както и да е. Това в случая е пикантерия, не е особено важно. И затова, ние всичко това сме го дали на прокурор и чакаме да се повдигнат обвинения. Това ни препраща към съответно към атомната централа „Белене”. Аз много искам да стане този проект, но искам да стане, когато има ясни финансово-икономически показатели. Кое ни тревожи, какво правим в момента? Първо цената на самия проект около 4 милиарда евро е добра цена, но като всеки мнителен човек, мога да са си задам въпроса как нашите два реактора струват по два милиарда евро защото са два хилядници, а турските излизат по 6,5 милиарда евро единият и тогава стигаме до т.нар. ескалационна надбавка. На тези 4 милиарда започват да добавят по оценка направена от Уорли Парсънс от май 2010 година, ескалацията варира в следните граници, примерно ето ти половин милиард евро при прилагане на индекси на „Евростат” EU-27, индекси за Германия. До 2 217 000 000 евро при прилагането на индекси за Германия в частта по проекта, в която изпълнител е /.../ примерно или еди какво си, и когато започнеш да ги сумираш всички тези индексчета – договорни отношения с архитект-инженера – еди колко си, договорни отношения с финансовия консултант - еди колко си, обем на собственика, неактуализиран от архитект-инженера - еди колко си, и в един момент.
Водещ: Като теглите калемчето какво излиза?
Бойко Борисов: Излизат 7-8 милиарда нагоре. И аз какво съм казал, когато дойдоха руските партньори, вижте какво колеги, ще строим АЕЦ „Белене”, но първо ще си изясним колко ще бъде крайната цена, защото ние сега при актуализацията на бюджета за по един милион-два милиона лева спорим с опозицията между министрите до бой стигат, а тук говорим за разлики от 1-2 милиарда евро и не се вглеждаме в тях. И аз до този момент считам, че руската страна ме разбира. Те не биха били будали, ако ние искаме да им продадем нещо такова, каквато цена им кажем, такава да приемат, затова ние, точната дума е се пазарим, водим преговори. Искам за всяка една цена и аз съм убеден, че от тези цени, особено тук в договорни отношения с архитект-инженера, с финансовия консултант, поне с по 300 милиона евро може да се свали цената на всяко едно от тях. На мен не ми е все едно 300 милиона евро дали българинът ще даде повече или по-малко и къде ще отидат, затова искам да изпиля, е точната дума, цената на този проект до възможния минимум, ако тръгне и стане, за да може да е рентабилен. След това електрическият ток, който произвежда тази централа, да има къде да го продадем, да има себестойност, така че нека да ни оставят да водим преговорите така, че да са изгодни за България. Най-лесното ми е, така ще останат всички доволни, утре да подпиша, Русия дава 2 милиарда евро, дава оборудването, докарваме ги в „Белене” и след това стои като паметник всичко това. И понеже веднъж е правено, ако сега отидете в „Белене”, помолете вашите началници да ви изпратят и оттам снимайте, ще видите старото оборудване на първия етап на АЕЦ „Белене” на старите реактори са там под едни навеси. Аз няма да направя като предишните, за да заробя държавата с още пари. Или ще я направим, така че да бъде прозрачна, ясна и да знаем, че като дадем толкова пари с европейски проект, в европейската енергийна сигурност, що против руснаците - точно обратното приятели са ни, братя са ни, християни сме, но това си е с пари и това са нашите пари.
Водещ: Между другото, точно в този момент президентът Първанов дава интервю по bТВ и нарича, това за което говорите срив в енергийната система, в енергийната дипломация дори. Как ще го коментирате?
Бойко Борисов: С цялото ми уважение към него, да извади той седем милиарда, да ги даде, за да бъде добър дипломат, аз няма да го направя.
Водещ: Защо тогава, според вас, Първанов е най-големият лобист на тези проекти на руските интереси в България?
Бойко Борисов: Оставям на вашите зрители да си отговорят.
Водещ: Нашите зрители очакват от вас вие да отговорите, защото те надали имат достатъчно ясна представа за какво става въпрос.
Бойко Борисов: Аз казах от проектите, които см заварил всички до един са задънени, всички до един са за прокурор. И „Белене” е на прокурор, и „Цанков камък” е на прокурор.
Водещ: Да ви напомня една стара история, когато се разбра за тези енергийни проекти и се подписваха договорите с Русия, президентът Първанов нарече това голям шлем. Ставаше дума за „Бургас-Александрупулис”, за „Белене” и за „Южен поток”.
Бойко Борисов: Да отиде да го каже за големия шлем в Бургас на площада, да го посрещнат хората.
Водещ: Той тогава така каза, обаче в руската преса малко след това излезе един коментар, в който се казваше „За България голям шлем или, извинявам се за израза, който ще използвам в 8.20 часа, но цитирам, или голям член”. Това беше руски коментар. Според вас, кое от двете в крайна сметка е?
Бойко Борисов: Аз мисля, че ясно казах, „Бургас-Александрупулис” застрашава най-красивото място в България, може би, туризма, екологията, всичко. „Белене” е до там доведен проектът, че в момента има един гьол, който струва близо 800 милиона лева. Веднъж е правено, разваляно, предплатено оборудване, без абсолютно никакви ясни финансови показатели. Едни хора ще вземат близо милиард лева комисионна по този договор, официално по „Белене”, нормално е да са нервни.
Водещ: Тези хора приближени ли са по някакъв начин около кръга на президента?
Бойко Борисов: Не искам да давам аз такава оценка, само казвам, че толкова е консултантския договор, то си го пише. Договорни отношения с финансови консултант, ето ги колко излизат, близо милиард. Така че разбирам нервността. Аз не искам да ги платя тези пари и аз съм убеден, че премиера Путин ме разбира по-добре, отколкото в България, защото той не би извадил и не би дал така пари.
Водещ: Президентът предлага национален референдум за „Белене”, бихте ли се съгласил на такова нещо?
Бойко Борисов: Разбира се, ние не сме казали, че не искаме да строим „Белене”, ние искаме да го построим, но да знаем защо. В момента, ако го направим на тази цена няма смисъл, затова искаме тези пари да ги изпилим, да ги намалим и тогава да правим.
Водещ: Въпросът е, че гражданите, които ще бъдат призовани да гласуват евентуално в един референдум надали ще знаят подробности за тези неща, за които вие говорите.
Бойко Борисов: За това са медиите, ще отидете, ще им покажете гьола и ще видят за какво гласуват, колко пари са дали досега. Това са от нашите пари и колко трябва да дадем след това.
Водещ: Когато ги плашат с това, че ще останем без ток или цената на тока ще скочи със 70%, хората са склонни да гласуват за какво ли не.
Бойко Борисов: Защо?
Водещ: От страх.
Бойко Борисов: Аз съм убеден, че ние ще го направим, ще го направим по-евтин, ще го направим така, че да има на кого да продаваме електрическия ток с договор предварителен и тогава има смисъл. Освен това пети и шести реактор ще им се удължи живота, ще работят дълго.
Водещ: А задължително ли е да бъде ядрената енергетика у нас?
Бойко Борисов: Това, което Петър Димитров плашеше, че едва ли не руският проектант или инженер няма да даде разрешение. Как няма да даде, той ако не даде за пети и шести, как ще даде за всички други реактори после в света?
Водещ: То ставаше въпрос за това, че има глоба от един милиард неустойки, ако не се прави това, но наистина ли е задължително ядрената енергетика в България да бъде изцяло с руска помощ? Може ли някой друг да ни помогне?
Бойко Борисов: Аз винаги съм считал, че може да бъде направен и седми реактор в Козлодуй и той да бъде с европейска технология, нека да имаме в „Белене” руска...
Водещ: Това няма ли да е по-евтино, всъщност при положение, че там така или иначе всичко съществува и няма да се гради от нищото.
Бойко Борисов: Всичко това е направено през годините. Конкурсът за „Белене” е абсолютно проведен така, че да може да се спечели от руските реактори. Това е.
Водещ: Умишлено според вас?
Бойко Борисов: Умишлено е, разбира се.
Водещ: Добре, а като говорим за цени, какво смятате за това, че руснаците искат да вдигнат цената на газа с близо 30%?
Бойко Борисов: Това като дойде г-н Овчаров да дава оценки го попитайте, защо отиде и преправи договорите?
Водещ: Договор, който всъщност изтичаше близо пет години след това.
Бойко Борисов: За да ни постави на колене сега при преговорите с Русия. Или правете това, или затваряме газа. Вижте, това са, бих ги нарекъл дори конспиративни методи, но те никога няма да си ги признаят. Те ще ги отричат, те ще кажат глупости, не е така. Но ако погледнете рамката и видите как са направени накрая, просто то е като един пъзел как се подрежда.
Водещ: Само че проблемът е, че когато тази година се вдигне с 30% цената на газа и съответно парното и всичко останало, което следва от него, те няма да обвинят Румен Овчаров, имам предвид гражданите на тази страна, а ще обвинят вашето правителство.
Бойко Борисов: То затова е направено. Комунистите са царе на подривните дейности.
Водещ: Те са били доста прозорливи, ако преди толкова години са знаели, че вие ще дойдете на власт.
Бойко Борисов: Те нищо градивно не могат да направят. Моля.
Водещ: Казвам, че са били доста прозорливи, ако са знаели , че преди толкова години, че ще се случат тези неща.
Бойко Борисов: Те знаеха какво са направили и знаеха, че ще дойдем ние и затова подреждаха всичко така, да се случи по този начин.
Водещ: Има лик решение на този проблем, има ли как по някакъв начин да се избегне това увеличение и съответно да се свали тежестта от портфейлите на всеки един от нас?
Бойко Борисов: За това гражданите когато гласуват трябва да знаят за кой гласуват, защото след като са гласували за Овчаров и той им е развалил договорите сега ще си плащат, това което са направили.
Водещ: Те гражданите в общи линии, наказват вас политиците през четири години, но от това нещата не са се променили.
Бойко Борисов: Не да ги наказват, да не ги избират.
Водещ: Да, точно това правят.
Бойко Борисов: Нека не ги избират, но преди четири години са ги избрали и сега ще си сърбат, това което са направили.
Водещ: Знаете ли, че много често ви обвиняват за подобен тип обяснения за това, че вече десет месеца, дори преди малко, мисля, че г-н Орешарски го каза в студиото, че вече десет месеца се оправдавате все с нещата, които са сторени преди вас.
Бойко Борисов: Това е просто нормално. След като ги няма парите, след като...Вие разбирате ли, че ние сега при актуализацията на бюджета, пуснахме малко дефицит по-голям или сиреч, давахме малко повече пари на строителното министерство, образно казано, за да можем до 2012 година да си направим магистрали, естакади, да покажем нещо че можем и нашето правителство на хората, иначе от това което сме заварили, ние всъщност само трябваше да плащаме, това което са ни подписали предишното правителство. Е как на хората утре, като дойдат избори да кажа, аз съм ви направил това, това, това или в смисъл нашето правителство ГЕРБ. Само да плащам борчовете на Станишев. Хората трябва да знаят и всеки ден трябва да им се обяснява откъде е взето, как е взето, как е развалено, защото се разваля много бързо, краде се много бързо, а се гради много бавно. И особено, когато се обиколени от такава върлуваща криза, каквато е в момнета.
Водещ: Като заговорихте за избора на хората и това, че трябва да знаят за кого гласуват, как реагирате на идеята на г-н Първанов за създаване на нова партия?
Бойко Борисов: Негова работа си е, не ме интересува.
Водещ: Не ви интересува, т.е. изобщо не ви е страх, че тази партия по някакъв начин след като бъде създадена, може да бъде конкурент на ГЕРБ.
Бойко Борисов: Страх най-малко. Аз бих толерирал създаването на такава партия, просто да излезе и да каже, че ще си направи партия. Аз излязох преди три години, казах ще си направя партия и ще се боря за властта и тя ще бъде дясноцентристка. Ясно и точно, ще защитава евроатлантическите ценности. И хората знаеха от самото начало като дойдем на власт какво ще правим. Добър политик е, обигран, 20 години е в прехода, знае всичко в страната, млад е, така че може да се направи каквото иска и както прецени. Като казвам не ме интересува го казвам в смисъл, че не му се бъркам в работата, както и не желая той да се бърка в моята.
Водещ: Чудех се дали го оправдавате за това, че все пак по време на мандата си прави подготовка за създаване на партия, макар и без да го обявява гласно. Призовавате ли го да напусне президентството и да излезе и да каже, ето аз...
Бойко Борисов: Не, преди месец и половина-два харчех енергия в тази посока, но сега задачите са ми толкова повече и сериозни, съм се съсредоточил върху работата на правителството, да си губя енергията с такъв проект. Той нито ще е нов, нито ще е с нови лица.
Водещ: Защото има една теория, че до известна степен гласоподавателите са се изморили от едни и същи лица, че ще се получи един вакуум в политическото пространство, че то трябва да бъде запълнено по някакъв начин и, че въпросната партия, която президентът Първанов ще създаде би могла да го запълни този вакуум и съответно хората да припознаят в тази партия някаква надежда за бъдещето.
Бойко Борисов: Не мога да бъда оракул на подобно нещо. Аз считам, че ако аз съм избирател ще търся нещо, което да съм видял години /.../, как го правя, да ми е сигурно това, което ще гласувам.
Водещ: Като казахте, че проектът не е нов, не е с нови лица, това значи ли, че знаете нещо конкретно?
Бойко Борисов: Те всички знаят.
Водещ: Не, мисля, че зрителите не знаят със сигурност. Знаете може би определен кръг хора в тази държава.
Бойко Борисов: Надали аз ще съм човекът, който ще тръгне да им представя проекта.
Водещ: Не искате да разказвате кои са участниците?
Бойко Борисов: Те си личат в изказванията.
Водещ: Така ли? Добре, като не искате да говорите за хората около президента, да поговорим за вашите хора. Доволен ли сте от екипа на Министерския съвет и от свършеното до този момент?
Бойко Борисов: Аз съм критичен винаги бил и считам, че се загуби малко време, докато се огледат, защото никой от тях не бил министър преди това. Ако върнем назад във времето какво казваше премиерът Станишев последната година, че сега, последната година се е научил вече какво да прави, така че е нормално първата година да се сработват хората.
Водещ: Значи на него са му трябвали три години, за да се научи, а на вашите хора една им е достатъчна?
Бойко Борисов: Това е тежък период, защото се назначават зам.-министри, администрация, реформи се правят, съкращения, и то тежки, така че никак не им е било лесно на министрите.
Водещ: Понеже правим препратки непрекъснато към това, което президентът казва в момента, той ви е призовал да подмените икономическия екип на правителството, направил го е преди няколко минути – начело с вицепремиера Дянков, разбира се?
Бойко Борисов: Благодаря за...
Водещ: Как ги съобщавам новините, само няколко минути минават.
Бойко Борисов: Това не е някаква новина. Действително икономическият екип може да работи по-добре и там трябва да се, много е тежко министерството – това е икономика, енергетика туризъм, огромно министерство. Може би само една смяна на зам.-министър няма да е достатъчна, може би трябва да го усилим, мисля в тази посока.
Водещ: Хвърляте ли бомба в момента, как да го разбираме това?
Бойко Борисов: Не, аз не казвам, че ще сменя министъра, ще усилим министерството.
Водещ: Докога ще му дадете срок на министъра?
Бойко Борисов: Докато се умори.
Водещ: Той вчера беше тук и изглеждаше малко вече поуморен.
Бойко Борисов: Не е лесно да се занимаваш с тези батаци – „Цанков камък”, „Белене”, продажба на ток, завишени цени, електроразпределителни дружества, какво ли не.
Водещ: Дянков ли е най-голямата мишена във вашия кабинет, отвсякъде хвърчат стрели към него, отляво, отдясно, абсолютно отвсякъде? Преди го атакуваха само от БСП, сега го атакуват вече абсолютно отвсякъде.
Бойко Борисов: Факт е, че той допусна няколко грешки, но факт е, че той си ги признава и бързо ги поправя. Така че мога да кажа, че се ползва с моето доверие.
Водещ: Склонен ли сте в някакъв момент да го използвате като бушон?
Бойко Борисов: Бушон не. Всеки един от нас знае, че дава максимума от себе си, докато може, така че няма драма в това.
Водещ: Всеки от министрите ви има срок на годност?
Бойко Борисов: За съжаление, това е дейност, която много бързо изчерпва. Аз самият, като се гледам по снимките отпреди една година, самият аз не мога да се позная.
Водещ: А като говорите за подсилване на екипа, това означава ли, че връщате идеята от началото на годината за трети икономически вицепремиер?
Бойко Борисов: Не, просто ще преструктурираме някои от звената там.
Водещ: По какъв начин?
Бойко Борисов: Чисто административен – повече власт на НЕК, на тези звена.
Водещ: Смятате, че това ще бъде достатъчно като някакъв вид реформа?
Бойко Борисов: Надявам се.
Водещ: Ще приемете ли сделката на ДПС?
Бойко Борисов: Моля?
Водещ: Ще приемете ли сделката, която ДПС ви предложи, за 116-те милиона?
Бойко Борисов: Коя сделка?
Водещ: Те казаха, че ще подкрепят бюджета на второ четене, ако вие им гарантирате, че 116-те милиона за тютюнопроизводителите ще бъдат изплатени.
Бойко Борисов: ДПС просто се присламчва към това, че ние 116 милиона сме обещали на тютюнопроизводителите, още когато се срещаха с мен преди 2-3 месеца. И се споразумяхме, и им казах, че при актуализацията на бюджета ще им ги дадем. Няма никаква сделка, нито съм говорил с някой от ДПС по тази тема. А би било смешно те да ходят да ги подстрекават, от ДПС, да стачкуват за пари, а сега, когато им дават, да гласуват „против”, защото пък ние ще излезем и ще кажем на тютюнопроизводителите – ние ви даваме парите, ДПС са против. Затова са го казали. Няма сделка, просто те са много хитри.
Водещ: Те продължават да ги подстрекават, и днес ще има протести.
Бойко Борисов: Затова, ако имаше сделка, нямаше да е така, нали. Или, където излязоха и казаха в Габрово, че щели да подкрепят кандидата на ГЕРБ – те я имат 100 души, 50 в Габрово. Нито сме им искали подкрепата, нито ни е нужна. Това именно дава възможност, както и вие задавате въпрос, за сделка с ДПС – абсурдно е. Те го правят много умело, за да излезе така пред обществото.
Водещ: Добре, защо според вас продължава да има такива протести, които очевидно са подстрекавани от ДПС?
Бойко Борисов: Аз бих призовал президента вместо да призовава мен непрекъснато кой да махам, да излезе и да призове Ахмед Доган да се прибере, защото той го създаде. Да не правят протести, след като ние сме заложили 116 милиона в бюджета. Щеше да бъде добре президентът така да обикаля сутрешните блокове и преди две години, когато правеха заменките на горите, и да казва – ей, хора, недейте. Тогава трябваше да обикаля сутрешните блокове и да обяснява като върховен главнокомандващ на Въоръжените сили на Република България защо станаха тези безобразия в армията, защо правеха такова НДК, военно, което няма какво да го правим сега, защо се купуваха такива хеликоптери във време на криза, много такива неща. Така че му предлагам да не ме призовава толкова, защото много мога да го призовавам аз.
Водещ: Сега ви е паднало, давайте.
Бойко Борисов: Не, ще размием добрата тема на разговор.
Водещ: А защо тогава той е избрал точно сегашния момент, един ден след гласуването на бюджета? Има ли някакво съвпадение, как си го обяснявате?
Бойко Борисов: Това си е негово право, той си има стратегия и си я гони, и си я преследва.
Водещ: Наясно ли сте с неговата стратегия?
Бойко Борисов: Тя не е толкова сложна, тя е видна.
Водещ: А щях да ви питам, по отношение на протестите, имате ли, между другото, намерение да отидете при протестиращите и да се видите с тях?
Бойко Борисов: За?
Водещ: За да им кажете, че наистина тези 116 милиона ще си ги получат.
Бойко Борисов: Нали вчера в бюджета мина на първо четене.
Водещ: Смятате, че това ще им е достатъчно?
Бойко Борисов: Ако са такива будали да излизат по жегата да слушат ДПС какво им говорят, да го правят.
Водещ: Напоследък ви хващам, че често използвате тази дума – будали.
Бойко Борисов: Много ми харесва.
Водещ: Казахте, че българите не сме будали по отношение на АЕЦ „Белене”, за дупката и т.н.
Бойко Борисов: Така мисля. Ако не ви харесва, няма да я ползвам.
Водещ: Не, хубава е, турска дума, съвсем на място си е в случая. Как наричате тези протести, съвпадение или рекет, понеже са точно по време на актуализацията на бюджета, нямаше ги преди това?
Бойко Борисов: Просто ДПС трябва да се покажат, че ги има и това е моментът.
Водещ: Да поговорим малко и за борбата с престъпността, това е една много болезнена за обществото тема. Видяхте какво се случи по случая с братя Маргини, каква е вашата реакция?
Бойко Борисов: На среща с ВСС казах, че няма да коментирам решение на съда. Така са преценили, така са решили. Прави впечатление обаче, че и посредникът е с присъда. Едни има наказани, посредникът има присъда, другите са невинни. Не мога да схвана само посредникът как е наказан, между кой и кой посредничи. Но това е, аз мисля, че прокурорите ще протестират, ще работят по тази тема, има и други дела.
Водещ: Не искате да коментирате, но така, като сключите вежди, съм забелязал, че издавате се леко затова, че се ядосвате на подобни неща?
Бойко Борисов: Предстои юлски доклад от Брюксел, това беше едно от делата, които се наблюдават. Оправдателната присъда сега ме кара да знам какво ще пише за съдебната система в доклада.
Водещ: Лошо ли ни се пише?
Бойко Борисов: Така мисля.
Водещ: Какво очаквате от другите две ключови дела – „Наглите”, „Октопода”?
Бойко Борисов: В съда ще се реши. Това, което знам от колегите, от прокурорите, че са събрани надлежни доказателства.
Водещ: Не твърдяха ли така и по случая с Маргините?
Бойко Борисов: Не. В случая с Маргините още в самото дело, като съм разговарял с тях, считаха, че има пробив в обвинението.
Водещ: Това докъде се дължи на факта, че случаят с Маргините започва по време на предишното управление, по различен начин ли работи съдът тогава и сега.
Бойко Борисов: Не. Мисля, че сега много повече прокурорите се стараят да работят, защото има политическа воля, те я усещат.
Водещ: Дано и гражданите да смятат така в някакъв момент, защото, ако наистина няма нито една осъдителна присъда срещу някой от ключовите, знаковите фигури, трудно ще ви бъде да ги убедите, че работят.
Бойко Борисов: Мисля, че ще има накрая.
Водещ: Преди началото на разговора ви казах една цифра, за която ще си говорим, и тя беше оценката на кабинета от 3,34.
Бойко Борисов: А ние няма ли да ходим на работа вече?
Водещ: Гледам, че е 8.45 часа, в колко трябва да тръгнете за работа, за да стигнете навреме, аз съм на работа от 6.40 часа.
Бойко Борисов: Толкова дълго не съм участвал досега.
Водещ: Това е във ваш стил, защото винаги, когато някой ви каже „добро утро”, вие казвате „за мен е добър ден, аз отдавна работя”.
Бойко Борисов: Гледам на големия часовник, че доста напредна времето, да свършваме.
Водещ: Само този коментар тогава и можем да свършим, досадно ли ви стана?
Бойко Борисов: Не, просто ще уморим хората.
Водещ: Според мен за хората е интересно, защото вие сте човек, който казва нещата така, както мисли и е хубаво те да ги разбират от вас, а не от някакви спекулации и измислени коментари по някои теми. Цифрата, за която ви споменах, беше 3,34. В началото на седмицата вицепремиерът Цветан Цветанов беше тук и аз го питах, ако някоя от дъщерите му получи такава оценка в училище, 3,34, как ще реагира. Той знаеше предварително защо го питам и се измъкна, а сега на вас директно ви казвам всъщност за какво става въпрос. Как приемате тази оценка 3,34?
Бойко Борисов: Мисля, че в края на мандата ще бъдем отличници.
Водещ: Приемате го като оценка за първия срок?
Бойко Борисов: Да. Хванаха ни неподготвени.
Водещ: Кой урок ще трябва да препрочетете?
Бойко Борисов: Финансово-икономическият. Там, където бяхме подготвени, сферата на сигурността и борбата с престъпността, мисля че обществото няма забележки към нас.
Водещ: Накрая да ви питам нещо извън политиката, ако позволите. Знам, че сте футболен фен, за кого ще викате на Световното, кой е любимият ви отбор?
Бойко Борисов: Аржентина играе добре заради Меси. Испания ме изненада с тази загуба.
Водещ: Нямате ли детска страст, от едно време. Едно време се деляхме на англичани и германци в нашето детство.
Бойко Борисов: Не. Като не участва България, ми е малко скучно първенството.
Водещ: Както се очертава, доста скучни ще са ви и следващите сигурно.
Бойко Борисов: Има много добри деца, аз понеже в Бистрица като играем, има такова подрастващо поколение добри футболисти сега по на 14-15-16 години, просто малко да се поработи с тях и така, какво вече има доста стадиони, и то добри, игрища, мисля, че ще станат добри футболисти.
Водещ: Добре, няма да ви мъча повече. Изключително ви благодаря за този разговор. Надявам се, че сме били полезни на зрителите. Пожелавам ви успех във всички дела, които ви предстоят оттук нататък. Благодаря ви.
Бойко Борисов: Благодаря.


Тагове:   нова,   интервю,   телевизия,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930