Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.06.2010 18:20 - Бойко дава ЕРП-тата на прокурор
Автор: slivenplus Категория: Новини   
Прочетен: 650 Коментари: 0 Гласове:
1




Служителите на Националната агенция по приходите влизат утре в електроразпределителните дружества въз основа на данните, изнесени в доклад от одита на Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). Това заяви премиерът Бойко Борисов на извънреден брифинг в Гранитна зала в Министерски съвет. "Много от договорите, сключвани в ЕРП-тата, са без дати, а за тях са представяни фактури", отбеляза премиерът. "Ще се направят детайлни данъчни ревизии. Завишавали са разходите си, а така на практика се спестяват данъци, тъй като се изчисляват по-малки печалби. Някои от договорите за външни услуги на трите ЕРП-та ще бъдат предадени на прокуратурата. Сега тези пари, които дружествата са печелили, ще се опитаме да си ги върнем под формата на данъци и глоби", категоричен беше Бойко Борисов.
В доклада на одита, разпореден преди няколко месеца от премиера, са засечени "изкуствено или необосновано завишени разходи за външни дейности" по думите на председателя на ДКЕВР Ангел Семерджиев. Затова комисията предлага да бъдат намалени с 3% признатите загуби на дружествата. "Никога няма да се върнем към признаване на технически разходи от 18%. Това е трайна тенденция, а стойностите са европейски", зарече се Семерджиев.
Докладът посочва пряко нарушаване на някои от условията на лицензията, което е свързано с допълнително възлагане на външни услуги. "Външни услуги са разрешени само ако наемането на подизпълнител не увеличава разходите. На практика обаче е избегнат Законът за обществени поръчки за възлагане и превъзлагане на нелизензни компании, което увеличава разходите. При ЧЕЗ и ЕОН почти всички дейности са изнесени от компаниите-майки, които са възлагали тези дейности на други фирми, близки до тях", уточни Семерджиев. Така се създават условия за непазарно непрекъснато увеличаване на разходите и не се плащат данъци. "Само за 2009 година ЧЕЗ е увеличило разходите си за външни услуги с 36% спрямо предходната година", отбеляза шефът на ДКВЕР.
"Държавната комисия за енергийно регулиране не си е вършела досега работата", отсече Борисов, когато стана ясно, че комисията трудно е получила исканите от дружествата документи. Припомняме, че в регулатора е извършена само една смяна - на председателя Ангел Семерджиев, който замени заемалия дълги години този пост Константин Шушулов. "Благодарение дейността на Семерджиев и на външни експерти, които той нае, все пак имаме на разположение наличните данни. Сега ще ускорим идването на още по-конкретни цифри, с които мисля, че ще върнем пари в бюджета", каза премиерът. "Половината от състава, почти всичките, ако ги проверите, ще видите, че са обвързани с електроразпределителните дружества, затова ние толкова трудно работим напред", каза Борисов по повод състава на регулатора.
Премиерът заяви, че променянето на условия по договорите е доста сложна материя. Той напомни, че по повод прекратената от него като кмет на София концесия с Румен Гайтански за почистването на столицата в момента Вълка води в Ню Йорк дело срещу Борисов.


Тагове:   дава,   прокурор,


Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031