Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.06.2010 18:35 - Проектът на Първанов минавал през избора на Анкова за шеф на БНТ
Автор: slivenplus Категория: Новини   
Прочетен: 1098 Коментари: 0 Гласове:
1



  image Вяра Анкова
снимка:www.marica.bg Верни на Първанов и на неговия нов политически проект интелектуалци, както и леви културтрегери, натискат шефовете на старите творчески съюзи да подкрепят Вяра Анкова в борбата й за шеф на БНТ. Държавният глава искал да използва за пропаганда медията, която да помогне за евентуалната му партия?
Това споделиха за Frognews.bg близки до държавната телевизия,  възмутени от конкурса, който се провежда в момента за директор на държавната медия.

Из коридорите на „Сан Стефано” 29 се говори, че между съпругата на Томас Лафчис и бивша водеща на „По света и у нас” и рекламния бос Красимир Гергов имало разговори той да я подкрепи за шефското място. Хора на премиера Борисов обаче отричат със самия него да са правени подобни уговорки. В момента дори се правели опити да се внушава на общественото мнение, че членове на СЕМ са се поддали на корпоративно-политически натиск и конкурсът бил предрешен.

Най-комичното в цялата ситуация е, че подчинените на Вяра Анкова в дирекция "Информация" са пуснали подписка в нейна подкрепа. 100% от служителите подписали документа, тъй като при евентуалното й назначение щяло да стане страшно за изменниците.

Оказва се обаче, че синдикатите и от дирекция "Програмна" не са петимни да подкрепят Анкова, защото е част от досегашната управляваща гарнитура на Пръмова, Димитър Цонев и финансовия директор Чапанов. В различни медии излязоха данни, че четиримата мощно са източвали телевизията чрез раздути цени на обществени поръчки за покупка на техника; за прословутата опаковка на телевизията, от която към джобовете на квартета изтекли обратно десетки хиляди, както твърдят запознати от кухнята на телевизията, пожелали да запазят анонимност.

Другият скандален пример за ощетяването на БНТ е заварката с енергийната фирма "Енемона" за ремонт на Първо студио в НРТЦ, от където вече са изтекли мощно около 8 млн. лв. с нагласен конкурс. Цените за ремонта са раздути, твърдят информатори на Frognews.bg.

Служители ев телевизията са категорични, че "Енемона" плаче за разследване, тъй като била в кюпа със съмнителни договори за ремонти още на Съдебната палата през 2002, на Министерство на правосъдието и т.н. Натискът за овакантеното шефско място в медията, което трябвало да заеме Вяра Анкова, по всяка вероятност идва по линия на интересите на президента Първанов. По този начин той щял да си запази влиянието в БНТ, коментират запознати. Опоненти на Анкова дори смятат, че това бил стратегически ход, чрез който в държавната телевизия, под диригентската палка на бившата ТВ-водеща, да се рекламира бъдещият политчески проект на Първанов. В цялата уговорка се включили и културтрегери, които отдавна не крият симпатиите си към БСП.

Хора от УС на Съюза на филмовите дейци алармираха, че новоизбраният за председател преди дни със скандал режисьор Георги Стоянов, вече е предприел кампания в подкрепа на Анкова. Frognews.bg припомня, че той беше шеф на Кинодейците, когато свалиха Тодор Живков през 1989 година. Стоянов е и бивш висш кадър на ЦК на БКП, който лично бил участвал в разгрома на Кабинета на младите филмови дейци през 1988 г., когато младите тогава кинаджии се сбориха със старите заради преклонението им към режима на Тато.

Сега Георги Стоянов - режисьор на "Константин Философ", на "Прозореца", "Птици и хрътки" и пр. - се върна в полумъртвия и вече западнал откъм авторитети СБФД. Управителният му съвет обаче не е 100% съгласен с неговия ретро-подход и фигура. Някои от членовете са отказали да подкрепят по телефона поставянето на Вяра Анкова за шеф на БНТ, въпреки че секретарката на Стоянов ги увещавала, че и от Съюза на артистите ще й дадат рамо заради намесата на стария артистичен ментор Стефан Данаилов.

Това е подготовка за голямата битка за реабилитация на левите лобита, които виждат в граждански преоблечения проект на президента шанс за връщането на червените на власт. Докато в БСП се плюят помежду си и решат дали Станишев да им остане лидер, първановистите вече действат.
Особено екзотична е подкрепата за Анков чрез подписки от неправителствени организации. Сред тях са туристически съюзи и такива, които нямат дори косвено отношение към БНТ. Тази подписка се изпраща до главни редактори на медии, за да дадат и те своята подкрепа за журналистката.

В същото време става ясно, че бившият кадър на БНТ Асен Григоров вече бил провел разговори с отговорни хора в държавното управление, които му обещали подкрепа, ако се кандидатира. Григоров в момента е шеф на сутрешния блок по Нова телевизия, а преди това ръководеше закритата вече RE:TV.

Мнозина в БНТ били недоволни от това, че за пореден път странични фактори се опитват да наложат определена кандидатура, което обезсмисля обявения конкурс. Освен това един от основните мотиви за подкрепа на Вяра Анкова е, че тя щяла да запази стила на предишното ръководство в лицето на Уляна Пръмова. Точно това управление обаче сега е критикувано остро, а зрители и служители очакват коренна промяна.


Тагове:   бнт,   шеф,   минавал,


Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930