Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.07.2010 19:50 - Ислямисти превземат властта в Македония
Автор: slivenplus Категория: Новини   
Прочетен: 547 Коментари: 0 Гласове:
0



Уахабитите са заплаха за дестабилизацията на Балканите

Престъпна група на радикалните ислямисти уахабити действа в Македония, алармират македонските медии. Групата се е опитала да поеме контрол върху Ислямската религиозна общност (ИРО). Това са заявили в четвъртък от скопското мюфтийство, откъдето са призовали полицията да се справи с радикалната ислямистка група.
По-рано групата нападна скопския мюфтия Ибрахим Шабани. Македонският вестник "Дневник" посочва, че за първи път Ислямската религиозна общност признава, че в Македония действат уахабити. Информациите на ИРО съвпадат с тези, че в Босна и Херцеговина, в Косово и в Санджак, Сърбия действат радикални ислямистки групи.
ИРО призна, че има радикални уахабити в своите редове, пише също македонският вестник "Вечер". От ИРО са заявили, че център на уахабитите в Македония е Иса-беговата джамия, където беше нападнат скопският мюфтия.
Според общността един от основните разпространители на радикалното ислямско течение в Македония е Рамадан Рамадани.
Британският вестник "Сънди таймс" алармира за проблема още в края на април. Ислямският фундаментализъм е заплаха за дестабилизация на Балканите, но и на Македония, в която са налети стотици милиони лири за обучение на борци за джихад в Афганистан. Парите чрез различни съмнителни хуманитарни организации през изминалото десетилетие е инвестирала Саудитска Арабия, алармира тогава източник от македонското правителство. Тази информация бе потвърдена и главата на Ислямската религиозна общност Сюлейман Реджепи.
Македонската полиция е започнала разследване срещу част от уахабитските имами, един от които е Бекир Халими, имам, обучаван в Сирия, който се свързва с ислямската хуманитарна организация "Бамиресия". Той е заподозрян във връзки с терористи и пране на пари, но полицията не е успяла да намери доказателства за това.


Тагове:   македония,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930