Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.07.2010 11:23 - Паника в“Благоевград-БТ”: Всичките 1000 работници болни от хепатит!
Автор: slivenplus Категория: Новини   
Прочетен: 1574 Коментари: 0 Гласове:
1




image Лабораторията на частна клиника хвърли в паника работещите в “Благоевград-БТ” около 1000 души, като откри в кръвните проби на абсолютно всички хепатит. Профилактичните прегледи били повторени в друга лаборатория и оттам дошла обратната диагноза: няма нито един заразен. Първите изследвания били направени в частната клиника "Рубидент" и платени от пациентската организация “Хепафист”, но за вторите, извършени в "Медилаб", работниците и служителите извадили от джоба си по 10 лв., уточнява
"Действително ни изкараха всичките болни", разказва пред в. "Струма" инж. Стефан Вълков от фабриката. "Като получихме първите резултати, се притесних, защото знам, че не би трябвало да имам проблеми с хепатита, но все пак “изследване” звучи авторитетно. Наложи се пак да ни боцкат, за да стане ясно, че сме здрави".

Съотношението между двете разновидности на хепатита В и С било 50 на 50. Притеснено от стряскащия резултат, ръководството на предприятието препоръчало на служителите си да дадат отново кръв за контролни изследвания и контролните проби били 100% отрицателни.
 
При опит за коментар на случая от “Рубидент”, чийто собственик е бившият шеф на здравната каса в Благоевград д-р Петър Календерски, телефонът давал техническа повреда. Сестра обяснила, че лабораторията временно не работи.

Гафът разпали наново войната между работещите в Благоевград 10 клинични лаборатории, които искат в писмо  до новия здравен министър Анна-Мария Борисова ясен регламент при какви условия една лаборатория получава лиценз, каква апаратура и специалисти трябва да има в нея. Редно ли е Благоевград да съществуват мистериозни лаборатории като столичната “Рамос” и пловдивската “Аврора”, които от 2 години активно им измъкват голяма част от изследванията на кръв и урина, питат местните.

Става въпрос за милиони левове, изплатени от здравната каса на тях, вместо парите да влязат в десетте благоевградски лаборатории. Любопитното е, че конкурентите от София и Пловдив имат редовни лицензи за извършване на дейността, но не и помещения, където да правят изследванията. “Рамос” например от 2 г. работи в Благоевград на мобилен принцип - праща коли, които идват в областния център на Пиринско и обикалят по списък джипита и специалисти, наети срещу месечен хонорар да си дават изследванията само на нея.

"С тази лаборатория всъщност пикаеш в Благоевград, а урината ти се изследва в Пловдив или Стара Загора, където “Рамос” е сключила договори с други лаборатории", обясниха процедурата на действие лекари.

В писмо до Регионалната здравноосигурителна каса /РЗОК/, Регионалния център по здравеопазването /РЦЗ/ и Министерството на здравеопазването още миналата година благоевградските лаборатории алармираха за нелоялните конкуренти и предизвикаха проверка в Благоевград на Националната здравна каса. Сигналът беше обемист и конкретен: основният проблем е, че лабораториите-пришълци работят чрез посредници, наричайки ги филиали, които нямат лиценз за микробиологични, вирусологични и др. дейности, алармираха лекарите. В Благоевград например съществуват 3 такива филиала, от които с най-голяма активност работи МДЛ “Unidiamed”, която е регистрирана само като клинична лаборатория и извършва изследвания в областта на микробиологията, вирусологията и клиничната патология. В Петрич има 4 такива филиала и т. н., уточняват авторите на сигнала.

“Пратениците на тези лаборатории обикалят медицинските практики, клинични лаборатории и болници и обещават процент от стойността на заявените изследвания, очевидно е, че за да се покрият тези нерегламентирани плащания, се икономисва от самото изследване, тоест лъже се здравната каса. По въпроса с нерегламентираните плащания е наясно и председателят на УС на НЗОК д-р Емил Райнов, тъй като публично в негово присъствие общопрактикуващ лекар направи изявление, че е получавал пари от гастролиращите лаборатории”, пишат в писмо микробиолози, вирусолози, имунохематолози, клинични лаборанти и др. от Благоевградска област.

Според тях тези лаборатории нарушават правата на здравноосигурените да си изберат сами кой да ги изследва и с комисионите са вкарали лекарите в схема. Основното е обаче качеството на изследванията и гафа с кръвните проби на работещите в “Благоевград БТ” е шокиращ.

Според д-р Галя Йорданова от НЗОК, извършила през март проверката на територията на РЗОК - Благоевград, сигналът на благоевградските лаборатории е потвърден. Масово нарушение е липса на час на вземането на пробите върху епруветката и невъзможността да се изчисли срокът на годност на съответната проба. Съгласно указание -3 от 1999 г., подписано от тогавашния министър на здравеопазването доц. П. Бояджиев, взетата урина трябва да се изследва в лаборатория в рамките на 6 часа, като през това време трябва да се съхранява в хладилник при температура 4-6 градуса. Максималният срок за изследване на гърлени, носни секрети, ликвор и храчка е 2 часа, а материалите за анаеробно изследване /на гной от абцеси, рани и др./ - до 30 минути. За половин час никой не може да стигне от благоевградската поликлиника дори до “Струмско”, камо ли до Стара Загора, където “Рамос” носи изследванията на благоевградските пациенти, обясняват микробиолозите.

В РЗОК - Благоевград не можаха да кажат колко изследвания на биологичен материал се правят всеки месец и каква сума плаща касата за тях, но по официални данни в България работят над 1000 лаборатории, които имат бизнес за около 200 милиона лв. годишно. В РЗОК признаха и че не водят статистика кое джипи и специалист с коя лаборатория работи.

Шефът на РЦЗ д-р Анатоли Тачов и пресаташето на Здравната каса Даниела Петкова уточниха, че “Рамос” има всички разрешителни за работа и не могат да я проверяват, защото регистрацията й е в София.


Тагове:   хепатит,


Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930